Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ερευνα σοκ: Απογοητευμένοι από τη Δημοκρατία 8 στους 10 Έλληνες

Πώς συνδέονται η οικονομία και οι εκλογές με την ικανοποίηση των πολιτών από τη λειτουργία της δημοκρατίας

Άλλη μια εκλογική διαδικασία έφτασε στο τέλος της, αλλά μια πρόσφατη έρευνα του Pew Research Center καταδεικνύει πως η Ελλάδα κατατάσσεται δεύτερη στο πόσο δυσαρεστημένοι είναι οι πολίτες από το πώς λειτουργεί η δημοκρατία.

Στην έρευνα συμμετείχαν 27 χώρες, εκ των οποίων στις 12 οι πολίτες διατηρούν αρνητική άποψη για τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας. Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται το Μεξικό, ενώ ακολουθούν η Ελλάδα, η Βραζιλία, η Ισπανία, η Τυνησία και η Ιταλία. Την λίστα των πλέον δυσαρεστημένων πολιτών από τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας στη χώρα τους συμπληρώνουν η Ν. Αφρική, η Αργεντινή, η Νιγηρία, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία και το Ηνωμένο Βασίλειο.

Σύμφωνα με την έρευνα, στις περισσότερες χώρες η εικόνα που έχουν οι πολίτες για την οικονομία συνδέεται άρρηκτα με τις απόψεις τους για τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ειδικότερα, στις εννέα από τις 12 χώρες με τους πιο δυσαρεστημένους πολίτες, τα 2/3 των πολιτών που υποστήριζαν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας τους είναι άσχημη, ήταν επίσης δυσαρεστημένοι με τον τρόπο λειτουργίας της δημοκρατίας.

Ειδικά σε Ελλάδα, Τυνησία και Βραζιλία, όσοι δήλωσαν ότι η κατάσταση της οικονομίας είναι καλή ήταν τόσο λίγοι, ώστε ο συσχετισμός των απόψεων για την οικονομία και την δημοκρατία να μην μπορεί να αναλυθεί. Σε αυτές τις χώρες το 90% των πολιτών ήταν δυσαρεστημένο με την οικονομική κατάσταση της χώρας τους.

Μια άλλη μεταβλητή της έρευνας ήταν η στάση των πολιτών απέναντι στους εκλεγμένους αξιωματούχους, η οποία συνήθως κινείται προς την ίδια κατεύθυνση με τον βαθμό ικανοποίησης των πολιτών από τη λειτουργία του δημοκρατικού πολιτεύματος. Πιο συγκεκριμένα, στη χώρα μας το 90% πιστεύει πως οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι δεν ενδιαφέρονται για το τι σκέφτονται οι πολίτες και το 89% πιστεύει πως οι περισσότεροι πολιτικοί είναι διεφθαρμένοι. Αξιοσημείωτο είναι ότι ένα 82% πιστεύει πως οι εκλογές δεν οδηγούν σε μεγάλες αλλαγές.

Ενδεικτικό της αντίληψης αυτής θα μπορούσε να θεωρηθεί και το μεγάλο ποσοστό αποχής, το οποίο άγγιξε το 60% στις επαναληπτικές περιφερειακές και δημοτικές εκλογές. Τα παραπάνω αποτελούν τροφή για προβληματισμό  ιδιαίτερα εν όψει των εθνικών εκλογών που βρίσκονται πρό των πυλών.

Tags
Back to top button