Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Πως ο αχίλλειος τένοντας συνδέεται με την υγεία της καρδιάς

Ο Αχίλλειος τένοντας είναι ο μακρύτερος και ισχυρότερος τένοντας του ανθρώπινου σώματος και συνδέει τους μύες της γαστροκνημίας (γάμπας) του ποδιού με την πτέρνα.

Στους πάσχοντες από στεφανιαία νόσο, το πάχος του Αχιλλείου τένοντα μπορεί να αποτελεί ένδειξη της σοβαρότητας της νόσου και πόσο πιθανό είναι να υποστούν έμφραγμα, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η μελέτη, που παρουσιάστηκε πρόσφατα στο συνέδριο της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας, εξέτασε τη σχέση μεταξύ της σοβαρότητας της στεφανιαίας νόσου και του πάχους του Αχιλλείου τένοντα σε 241 άτομα που είχαν υποβληθεί σε εμφύτευση stent (μεταλλικό πλέγμα που εμφυτεύεται μετά την αγγειοπλαστική, γνωστή ως μπαλονάκι) σε στεφανιαία αρτηρία της καρδιάς με σκοπό να τη διατηρήσει ανοιχτή.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 80% όσων ο Αχίλλειος τένοντας είχε πάχος 9 χιλιοστά ή περισσότερο, είχαν πάνω από μία φραγμένες αρτηρίες και διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο εμφράγματος.

Μεταξύ αυτών με λεπτότερο Αχίλλειο τένοντα, το 58% είχαν περισσότερες από μία φραγμένες αρτηρίες. Τα άτομα με παχύ Αχίλλειο τένοντα είχαν περισσότερες πιθανότητες στεφανιαίας νόσου, η οποία συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων και θανάτου.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Takuya Hashimoto, καρδιολόγος στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Kitasato στο Τόκιο, δήλωσε ότι η διάγνωση του πάχους του Αχιλλείου τένοντα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τον εντοπισμό ατόμων που κινδυνεύουν από καρδιακές παθήσεις.

Διευκρίνισε ωστόσο, ότι η παρούσα μελέτη δεν το επιβεβαίωσε, καθώς περιλάμβανε ασθενείς με στεφανιαία νόσο και όχι ασθενείς με πάχυνση του Αχιλλείου τένοντα λόγω άλλων αιτίων.

Άλλη μελέτη που παρουσιάστηκε στο συνέδριο, εξέτασε τον καλύτερο τρόπο διάγνωσης της οικογενούς υπερχοληστερολαιμίας μέσω της μέτρησης του πάχους του Αχιλλείου τένοντα.

Η οικογενής υπερχοληστερολαιμία είναι η πιο συχνή γενετική διαταραχή του μεταβολισμού. Η πάθηση οφείλεται σε κάποιο ελαττωματικό γονίδιο που κληρονομεί ένα άτομο από τους γονείς του με αποτέλεσμα να μην μπορεί ο οργανισμός να απομακρύνει την «κακή» (LDL) χοληστερόλη που κυκλοφορεί στο αίμα.

Η εναπόθεση και συσσώρευση κυττάρων πλούσιων σε χοληστερόλη σε διάφορα σημεία του σώματος, όπως στον Αχίλλειο τένοντα, κατάσταση γνωστή ως ξάνθωμα, αποτελεί γνωστό δείκτη πρόβλεψης στεφανιαίας νόσου σε άτομα με οικογενή υπερχοληστερολαιμία.

Tags
Back to top button