Έρευνα μεγάλης κλίμακας, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κοινωνικές ανισότητες υπήρχαν ήδη πριν από χιλιάδες χρόνια και συνδέονταν, τότε, με τον αριθμό των ζώων που κατείχε κάποιος.
Η βρετανική Guardian αποκάλυψε αυτή την έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature.
Είναι η πρώτη φορά που μια ομάδα ερευνητών προσπαθεί να καταλάβει «πώς δημιουργήθηκαν οι διαφορές πλούτου στους προγόνους μας». Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι οποίοι μελέτησαν 62 κοινωνίες που βρίσκονταν στην Βόρεια Αμερική, την Ασία και την Ευρώπη, οι πρώτες ανισότητες εμφανίστηκαν ότι η γεωργία έδωσε την ιδέα της ιδιοκτησίας γης, στα τέλη της νεολιθικής εποχής.
Ωστόσο, οι πρώτες μεγάλες διαφορές πλούτου εμφανίστηκαν μετά την εξημέρωση των αλόγων και των βοοειδών.
Αυτά τα συμπεράσματα δεν ισχύουν για όλες τις κοινωνίες. Στην Βόρεια Αμερική, εκεί όπου η γεωργία εξελίχθηκε με διαφορετικό τρόπο απ’ό,τι στον υπόλοιπο κόσμο, οι ανισότητες ήταν μικρότερες γιατί δεν είχαν άλογα και βοοειδή.
Οπως εξηγεί ο Michael Smith, ένας καθηγητής του Arizona State University:
«Τα μοναδικά μεγαλόσωμα ζώα του Νέου Κόσμου ήταν οι γαλοπούλες και οι σκύλοι και με αυτά δεν μπορείτε να οργώσετε. Αυτή η πραγματικότητα είχε σημαντική επιρροή πάνω στις κοινωνίες. Ηταν λιγότερο άνισες».
Για να φτάσει σε αυτά τα συμπεράσματα, η ομάδα επιστημόνων βασίστηκε στο μέγεθος και την πολυμορφία των κατοικημένων περιοχών που μελετούσε. Μια από αυτές, στην Τουρκία, ήταν ηλικίας άνω των 10 000 ετών. Τα αποτελέσματα, στη συνέχεια, μεταφράστηκαν με βάση έναν δείκτη, το 1, που μετρούσε το επίπεδο ανισοτήτων μιας κοινωνίας. Ορισμένες αρχαίες κοινωνίες ήταν τόσο άνισες όσο και σήμερα: στην Ευρασία, για παράδειγμα, ο δείκτης ανισοτήτων ανέβηκε στο 0,6 όταν τα άλογα και τα βοοειδή μπήκαν στη γεωργία, πολύ μεγαλύτερος δηλαδή από την Βόρεια Αμερική, την ίδια εποχή.
Οι κοινωνικές ανιστότητες, με άλλα λόγια, είναι τόσο παλιές όσο και ο κόσμος.