Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Γυναίκα

Έρευνα: Οι επιπτώσεις στο παιδί από τη χρήση φρουκτόζης κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Πολλά προϊόντα διατροφής, όπως τα δημητριακά, τα αναψυκτικά και άλλα επεξεργασμένα τρόφιμα περιέχουν φρουκτόζη και γλυκαντικές ουσίες με βάση αυτήν, όπως η σουκρόζη και το σιρόπι αραβοσίτου.

Η περίσσεια κατανάλωση των σακχάρων αυτών είναι γνωστό ότι συντελεί στην εκδήλωση παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2.

Ελάχιστες μελέτες έχουν όμως αναδείξει την επίδραση μιας διατροφής πλούσιας σε σάκχαρα φρουκτόζης στους απογόνους κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη.

Σύμφωνα με νέα αυστραλιανή μελέτη, μια διατροφή πλούσια σε επεξεργασμένη φρουκτόζη κατά τη διάρκεια της κύησης ή του θηλασμού μπορεί να προκαλέσει στο νεογνό λιπώδες ήπαρ, αυξάνοντας έτσι τις πιθανότητες να εμφανίσει μετέπειτα παχυσαρκία ή διαβήτη τύπου 2.

Η μελέτη τεκμηρίωσε ότι όταν η μητρική διατροφή είναι πλούσια σε σάκχαρα φρουκτόζης κατά τη διάρκεια και μετά την κύηση μπορεί να προκαλέσει λιπώδες ήπαρ στο παιδί.

Αυτό με τη σειρά του επηρεάζει αρνητικά την μεταβολική υγεία του και συντελεί στην εκδήλωση διαβήτη τύπου 2 ή παχυσαρκίας μετέπειτα.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, με επικεφαλής την δρ Σέρινταν Τζεντίλι, έδωσαν σε θηλυκούς αρουραίους νερό που περιείχε σάκχαρα φρουκτόζης (σουκρόζη ή σιρόπι αραβοσίτου) σε ποσότητα ίση με αυτή που περιέχουν τα αναψυκτικά, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την εγκυμοσύνη. Μετά τη γέννα, οι απόγονοι θήλασαν από μητέρα που είχε πρόσβαση στο ίδιο νερό ή από μητέρα που έπινε σκέτο νερό.

Οι επιστήμονες μέτρησαν το σωματικό βάρος, τη λιπώδη μάζα και τον έλεγχο της γλυκόζης στους απογόνους των αρουραίων και ανέλυσαν ακόμα δείγματα ιστών για να εντοπίσουν την ποσότητα και το είδος του λίπους στο ήπαρ τους.

Οι απόγονοι των αρουραίων που είχαν πιει νερό με σάκχαρα φρουκτόζης είχαν εμφανείς λιπώδεις εναποθέσεις στο ήπαρ τους. Αυτό ίσχυε κυρίως για τους απογόνους που είχαν θηλάσει από μητέρες που συνέχισαν να πίνουν νερό με σάκχαρα φρουκτόζης και κατά τη διάρκεια του θηλασμού.

«Η μελέτη υπογραμμίζει την αξία της μητρικής διατροφικής κατά την περίοδο του θηλασμού. Και θα πρέπει οι κατευθυντήριες οδηγίες να είναι σαφείς για την κατανάλωση των πρόσθετων γλυκαντικών ή των τροφίμων που περιέχουν σάκχαρα κατά την κύηση», σημειώνει η δρ Τζεντίλι.

Τα στοιχεία δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο The Journal of Physiology.

Πηγή: onmed.gr

Tags
Back to top button