Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΥΓΕΙΑ

Έρευνα: Μικρότερος ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου για τους παντρεμένους καρδιοπαθείς

Και οι παντρεμένοι έχουν ψυχή λέει ο θυμόσοφος λαός και σύμφωνα με έρευνα οι καρδιοπαθείς παντρεμένοι συγκεντρώνουν περισσότερες πιθανότητες να την… κρατήσουν παραπάνω στο σώμα τους, απ’ ότι οι ανύπαντροι.

Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και καιρό ότι οι χωρισμένοι και χήροι άνθρωποι κινδυνεύουν γενικότερα να πεθάνουν πρόωρα. Η νέα έρευνα δείχνει ότι αυτό ισχύει ιδίως για τους ανθρώπους με διαγνωσμένη ή πιθανή στεφανιαία νόσο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή ιατρικής Αρσέντ Κουγιούμι του Πανεπιστημίου Έμορι της Ατλάντα, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό καρδιολογικό περιοδικό «Open Access Journal of American Heart Association/American Stroke Association», ανέλυσαν σε βάθος τετραετίας στοιχεία για 6.051 ασθενείς με μέση ηλικία 63 ετών, που έπασχαν από στεφανιαία.

Διαπιστώθηκε ότι, σε σχέση με τους παντρεμένους, οι ανύπαντροι καρδιοπαθείς ήταν 24% πιθανότερο να πεθάνουν πρόωρα από οποιαδήποτε αιτία, 45% πιθανότερο να πεθάνουν από καρδιαγγειακή νόσο και 52% από έμφραγμα. Ειδικότερα ο κίνδυνος θανατηφόρου εμφράγματος ήταν 40% μεγαλύτερος για όσους ποτέ δεν παντρεύτηκαν, 41% για όσους ήσαν διαζευγμένοι και 71% για όσους είχαν μείνει χήροι.

«Εξεπλάγην κάπως από το μέγεθος της επίδρασης του γάμου. Η κοινωνική υποστήριξη που έχουν οι παντρεμένοι και ίσως τα υπόλοιπα οφέλη της συζυγικής συντροφιάς είναι σημαντικά για τους καρδιοπαθείς», δήλωσε ο Κουγιούμι.

Σύμφωνα με τη μελέτη, οι ανύπαντροι-χήροι-χωρισμένοι είναι πιθανότερο να έχουν υπέρταση, καρδιακή ανεπάρκεια ή υψηλή χοληστερόλη. Η έρευνα δεν συμπεριέλαβε όσους απλώς συζούν.

Tags
Back to top button