Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Έρευνα αλλάζει τα δεδομένα: Ο Τυραννόσαυρος Ρεξ δεν μπορούσε να...τρέξει (βίντεο)

Τι σας έρχεται στο μυαλό όταν μιλάμε για «τρομακτικό προϊστορικό πλάσμα»;

 Ο λόγος για τον Τυραννόσαυρο Ρεξ, τον τρομερότερο γνωστό σαρκοβόρο δεινόσαυρο- ένα ον συνώνυμο της έννοιας του «προϊστορικού τέρατος», που έχει «πρωταγωνιστήσει» σε άπειρες ταινίες με δεινοσαύρους, μία εκ των οποίων και το θρυλικό «Jurassic Park», όπου σε μια σκηνή εμφανίζεται να τρέχει κυνηγώντας ήρωες της ταινίας.

Ωστόσο, νέα έρευνα αλλάζει τα δεδομένα ως προς τις κυνηγετικές συνήθειες και δυνατότητες του Τυραννόσαυρου, καθώς υποδεικνύει πως το μέγεθος και το βάρος του είχαν ως συνέπεια να μη μπορεί να κινηθεί με μεγάλη ταχύτητα, καθώς, αν το έκανε, θα έσπαζαν τα κόκαλα των ποδιών του κάτω από το τεράστιο βάρος.

Η έρευνα των επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Μάντσεστερ δημοσιεύτηκε στο PeerJ, και στο πλαίσιό της χρησιμοποιήθηκε τεχνολογία του N8 High Performance Computing (HPC) για τη δημιουργία ενός μοντέλου εξομοίωσης με σκοπό την επαλήθευση των ευρημάτων.

Όπως είπε ο καθηγητής Γουίλιαμ Σέλερς, της Σχολής Γεω-Περιβαλλοντικών Επιστημών, για τους σκοπούς της έρευνας συνδυάστηκαν δύο τεχνικές, η MBDA (multibody dynamic analysis) και SSA (skeletal stress analysis), για τη δημιουργία ενός μοντέλου εξομοίωσης. Κατά τον Σέλερς, τα αποτελέσματα επιδεικνύουν πως, στην περίπτωση του Τυραννόσαυρου Ρεξ, το τρέξιμο θα οδηγούσε σε «απαράδεκτα υψηλό φόρτο στον σκελετό»- κάτι που, πολύ απλά, σημαίνει, πως αν ο Τυραννόσαυρος το παράκανε στο τρέξιμο, έσπαγαν τα πόδια του. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με προηγούμενα μοντέλα, που έδειχναν ότι ο τρομερός δεινόσαυρος μπορούσε να τρέξει με ταχύτητα μέχρι και 70 χλμ/ ώρα.

«Η δυνατότητα τρεξίματος του T.rex και άλλων παρομοίως γιγαντιαίων δεινοσαύρων έχει αποτελέσει αντικείμενο έντονων διαφωνιών ανάμεσα παλαιοντολόγους για δεκαετίες. Ωστόσο, διαφορετικές μελέτες με διαφορετικές μεθοδολογίες έχουν δώσει ένα πολύ μεγάλο εύρος εκτιμήσεων μέγιστων ταχυτήτων, και αυτό που λέμε εμείς είναι ότι υπάρχει ανάγκη να αναπτυχθούν τεχνικές που πρέπει να βελτιώσουν αυτές τις εκτιμήσεις» λέει ο καθηγητής Σέλερς.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αυτής δείχνουν πως ο T.rex δεν μπορούσε να κυνηγήσει τα θηράματά του σε «κούρσες» κυνηγιού υψηλών ταχυτήτων, όπως πιστευόταν μέχρι τώρα- κάτι που θεωρείται ότι ισχύει και για άλλα είδη μεγάλων δεινοσαύρων που περπατούσαν στα δύο πόδια.

Αν ο Τυραννόσαυρος όντως μπορούσε μόνο να περπατά, τότε ο τρόπος ζωής του εκ των πραγμάτων θα ήταν λιγότερο «αθλητικός», με τους ερευνητές να εκτιμούν ότι η ταχύτητα περπατήματός του ήταν γύρω στα 18 χλμ/ ώρα- λιγότερο από το μισό του προσωπικού ρεκόρ του Γιουσέιν Μπολτ, στα 44,7 χλμ/ ώρα. Οπότε, οι τακτικές του στο κυνήγι θα ήταν διαφορετικές, με τον T.rex να προτιμά ενέδρες ή πιο αργές καταδιώξεις σε μεγάλες αποστάσεις, μέχρι το θήραμα να κουραστεί.

Tags
Back to top button