Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Επίθεση Τιράνων στην Ελλάδα για τα 12 ν.μ. στο Ιόνιο: «Παραβιάζονται τα δικαιώματά μας - Δεν θα το επιτρέψουμε»

Ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Ιλίρ Μέτα, επιτέθηκε στην Ελλάδα για την επέκταση των χωρικών υδάτων από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια στο Ιόνιο λέγοντας πως παραβιάζονται τα εθνικά συμφέροντα της Αλβανίας και πως δεν θα το επιτρέψει! 

Ο Μέτα σε ανάρτησή του αντιμετώπισε πολύ αρνητικά το θέμα των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα για τα θαλάσσια σύνορα, αφού, όπως είπε, η κυβέρνηση συνεχίζει να μην τον ενημερώνει, όπως σημειώνει η αλβανική Zgjohu Shqiptar.

«Δεν θα επιτρέψω σε καμία στιγμή να παραβιαστεί το κράτος και τα εθνικά συμφέροντα της Δημοκρατίας της Αλβανίας από οποιοδήποτε άτομο που καταχράται την εξουσία την οποία έχει εκχωρήσει ο αλβανικός λαός», αναφέρει χαρακτηριστικά. 

 

 

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα απάντησε στον Πρόεδρο Ιλίρ Μέτα, ισχυριζόμενος ότι ο Μέτα χρησιμοποιεί αυτό το ζήτημα για πολιτικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους. 

Ο Ράμα λέει ότι δεν υπάρχει συμφωνία με την Ελλάδα και γι'αυτό τα μέρη προσφεύγουν στο διεθνές δικαστήριο.

Σύμφωνα με τον αρχηγό της κυβέρνησης, όπως σημειώνει η «tvklan»  η απόφαση της Ελλάδας να επεκταθεί κατά 12 μίλια στο Ιόνιο Πέλαγος δεν έχει καμία σχέση με την αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ των δύο χωρών. 

Ο Ράμα εξηγεί ότι σε αυτήν την περιοχή, η αρχή των 12 μιλίων είναι αδύνατη και σύμφωνα με τη Σύμβαση για τη Θάλασσα, τα μέρη πρέπει είτε να έρθουν σε συμφωνία είτε να προσφύγουν στο δικαστήριο.

«Η εν λόγω απόφαση της Ελλάδας δεν έχει καμία σχέση με την αμφισβητούμενη περιοχή μεταξύ των δύο χωρών μας, γιατί σε αυτήν την περιοχή η αρχή των 12 μιλίων είναι απλώς αδύνατη βάσει της Σύμβασης όπου δεν είναι δυνατή η εφαρμογή αυτής της αρχής, ή έχει γίνει συμφωνία ή ισχύει στο δικαστήριο! Αυτό είναι όλο», είπε ο Ράμα.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος Μέτα, με ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα είχε ανακοινώσει ότι εξουσιοδότησε, στις 19 Μαρτίου 2018, με πλήρη εξουσία διαπραγμάτευσης, εξ ονόματος της Αλβανίας, διαπραγματευτική ομάδα με 13 μέλη για συνομιλίες με την Ελλάδα.

Μάλιστα δήλωσε πως κατανοεί «την υψηλή ευαισθησία της Αλβανικής κοινής γνώμης σχετικά με την τελευταία πράξη που εκδόθηκε από τις υψηλότερες αρχές της Δημοκρατίας της Ελλάδας και τις πιθανές συνέπειές της στη χώρα μας»

Αλλά από τότε μέχρι τώρα, ο Μέτα αναφέρει ότι δεν έχει λάβει καμία επίσημη ειδοποίηση ή αίτημα που να προτείνει τον τερματισμό, την αναστολή ή την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών.

Η αρχή της πολιτικής αντιπαράθεσης στην Αλβανία έγινε προχθές από το Δημοκρατικό Κόμμα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή της γείτονος, το οποίο έθεσε έξι ερωτήματα στον Εντι Ράμα σχετικά με την επέκταση των ελληνικών χωρικών υδάτων στα 12 μίλια και τη στάση της αλβανικής κυβέρνησης στο θέμα.

 

Tags
Back to top button