Λίγο πριν την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει εάν θα κινηθεί σε γραμμή συμβιβασμού με τους δανειστές για την ταχύτητα και το εύρος εφαρμογής των φοροελαφρύνσεων ή αν θα επιλέξει να τηρήσει τις προεκλογικές της υποσχέσεις με μονομερείς ενέργειες, με πιθανότερη κατάληξη τη σύγκρουση με τους δανειστές. Και επειδή το σενάριο της σύγκρουσης δεν βρίσκεται στο κυβερνητικό πλάνο ένας πολιτικός συμβιβασμός για το δεύτερο κύμα μειώσεων φόρων σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις είναι η λύση στην οποία φαίνεται να καταλήγει η κυβέρνηση.
Το στίγμα για περιορισμένες φοροελαφρύνσεις το 2020 και συγκεκριμένα μόνο για τις επιχειρήσεις με μείωση του συντελεστή στο 24% για τα εισοδήματα του 2019 έδωσε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Σύμφωνα με τον υπουργό οι όποιες αποφάσεις για χαλάρωση της περιοριστικής πολιτικής θα είναι με βάση τον δημοσιονομικό χώρο που θα προβλέπει ο προϋπολογισμός του 2020.
Ο δημοσιονομικός χώρος αναζητείται και αποτελεί το μεγάλο αγκάθι της φθινοπωρινής αξιολόγησης, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 23 Σεπτεμβρίου με την άφιξη των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα ενώ μια εβδομάδα νωρίτερα, στις 16 Σεπτεμβρίου θα καταφθάσουν στην πρωτεύουσα τα τεχνικά κλιμάκια.
Στο επίκεντρο της τέταρτης μεταμνημονιακής αξιολόγησης θα βρεθούν τα περίπου 2,5 δισ. ευρώ του δημοσιονομικού κενού που έβλεπε η Κομισιόν για τον επόμενο χρόνο στην έκθεση την οποία δημοσιοποίησε τον Ιούνιο. Η ελληνική πλευρά φιλοδοξεί πως θα πετύχει έναν αμοιβαία αποδεκτό συμβιβασμό για τα 1,8 δισ. ευρώ των φοροελαφρύνσεων, χωρίς να πειράξει το αφορολόγητο που σε θεωρητική βάση είναι η μοναδική δεξαμενή από την οποία θα μπορούσαν να καλυφθεί μέρος του δεύτερου κύματος των μειώσεων στους φόρους. Η κυβέρνηση ποντάρει επίσης στα κεφάλαια από το μαξιλάρι αλλά και στο προβάδισμα που της δίνει στις διαπραγματεύσεις το ιστορικά χαμηλό επίπεδο στο οποίο έχουν μειωθεί τα επιτόκια των ελληνικών ομολόγων.
Παράλληλα, θετική απήχηση θα έχει στους ξένους το ψαλίδι που θα μπει στις κρατικές δαπάνες οι οποίες σκανάρονται κωδικό προς κωδικό με στόχο την εξοικονόμηση ποσού ίσως και άνω του 1 δισ. ευρώ για το 2020. Αυτή την περίοδο τα μόνιμα τεχνικά κλιμάκια που βρίσκονται στην Αθήνα δουλεύουν πάνω στα στοιχεία του προϋπολογισμού αλλά και σε όλες τις εκκρεμότητες της αξιολόγησης οι οποίες έχουν αφήσει ουρές.
Σε αυτό το πλαίσιο από την κρησάρα των θεσμών θα περάσουν τα βήματα που έχουν γίνει για τη μείωση του όγκου των κόκκινων δανείων, το χρονοδιάγραμμα της πλήρους άρσης των capital controls, η μείωση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς ιδιώτες, το Κτηματολόγιο, η στελέχωση της ΑΑΔΕ, οι εξελίξεις στον τομέα της ενέργειας, οι άλλες αποκρατικοποιήσεις και το θέμα της επένδυσης στο Ελληνικό.
Οι επικεφαλής των θεσμών αναμένεται να παραμείνουν στην Αθήνα περίπου μια εβδομάδα και θα αποχωρήσουν έχοντας συγκεντρώσει όλο το απαραίτητο πακέτο των στοιχείων που θα συζητηθεί στο Euroworking Group στις 26 Σεπτεμβρίου ενόψει του Eurogroup στις 9 Οκτωβρίου αλλά και της προετοιμασίας της νέας έκθεσης της Κομισιόν για τη μεταμνημονιακή εποπτεία που αναμένεται στο τέλος Οκτωβρίου. Από τα συμπεράσματα της έκθεσης θα εξαρτηθεί και η εκταμίευση των 644,4 εκατ. ευρώ που αποτελούν επιστροφές κερδών από τα ελληνικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης.