Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Επιστήμονες βρήκαν «χαμένη ήπειρο» στον Ινδικό Ωκεανό (εικόνες)

Ομάδα επιστημόνων ισχυρίζεται ότι ανακάλυψε την ύπαρξη μιας χαμένης ηπείρου κάτω από τα νερά του Μαυρικίου στον Ινδικό Ωκεανό.


Σύμφωνα με την μελέτη η συγκεκριμένη ήπειρος ήταν απομεινάρι από τη διάσπαση της υπερ-ηπείρου Γκοντβάνα, η οποία άρχισε πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια.

Η μελέτη διεξήχθη από ομάδα γεωλόγων του Πανεπιστημίου του Witwatersrand στη Νότια Αφρική και δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο περιοδικό Nature Communications, σύμφωνα με το cnn.gr

Επικεφαλής της μελέτης που έχει τίτλο «Archaean zircons in Miocene oceanic hotspot rocks establish ancient continental crust beneath Mauritius» είναι ο καθηγητής Lewis Ashwal.

«Μελετούμε τη διαδικασία της διάσπασης των ηπείρων, για να κατανοήσουμε τη γεωλογική ιστορία του πλανήτη» λέει ο Lewis Ashwal.


Η ομάδα του Lewis Ashwal μελέτησε ζιρκόνιο που βρέθηκε σε βράχους που είχαν βγει μαζί με τη λάβα κατά τη διάρκεια ηφαιστειακών εκρήξεων και διαπίστωσαν πως τα υπολείμματα του ορυκτού ήταν πάρα πολύ παλαιά για να ανήκουν στο ίδιο το νησί του Μαυρικίου.


«Ο Μαυρίκιος είναι ένα νησί, και δεν υπάρχει βράχος ηλικίας μεγαλύτερης των 9 εκατομμυρίων ετών στο νησί. Ωστόσο, μελετώντας τους βράχους στο νησί, βρήκαμε ζιρκόνιο ηλικίας μέχρι και 3 δισ. ετών» και συμπλήρωσε «Το γεγονός ότι έχουμε βρει ζιρκόνια τέτοιας ηλικίας αποδεικνύει πως υπάρχουν πολύ παλαιότερα κρυσταλλικά υλικά κάτω από τον Μαυρίκιο, που θα μπορούσαν να έχουν προέλθει μόνο από μια ήπειρο».

Πριν περίπου 300 εκατομμύρια χρόνια, η Γκοντβάνα και η Λαυρασία ενώθηκαν για να σχηματίσουν την υπερήπειρο Παγγαία, η οποία υπήρχε μέχρι πριν 200-180 εκατομμύρια χρόνια πριν. Στη συνέχεια, η Γκοντβάνα χωρίστηκε από τη Λαυρασία, στα μέσα του Μεσοζωικού αιώνα, με τη διάσπαστη της Παγγαίας, κινούμενη προς τα νότια.Στη συνέχεια η Γκοντβάνα χωρίστηκε σε επιμέρους ηπείρους.

Tags
Back to top button