Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Επιστήμονες προσπαθούν απεγνωσμένα να «παγώσουν» την Αρκτική

Καθώς η Αρκτική συνεχίζει να υποφέρει από τις αδυσώπητες επιπτώσεις της υπερθέρμανσης του πλανήτη, μια ομάδα επιστημονικών εμπειρογνωμόνων διερευνά πρωτοποριακές μεθόδους για τη διατήρηση του ευαίσθητου κλίματος της περιοχής. Αν και μπορεί να ακούγεται αντισυμβατικό, αυτά τα έργα γεωμηχανικής στοχεύουν στην ψύξη της Αρκτικής με την ανάκλαση του ηλιακού φωτός μακριά από την επιφάνειά της, αποτρέποντας έτσι το περαιτέρω λιώσιμο.

Σε αντίθεση με την ιδιόρρυθμη ιδέα να μετατραπεί ο Βόρειος Πόλος σε έναν τεράστιο βαθύ καταψύκτη, οι στρατηγικές που εξετάζονται είναι εξελιγμένες και πολύπλευρες. Σύμφωνα με ένα πρόσφατο βίντεο της Wall Street Journal, τα σχέδια αυτά κυμαίνονται από τη δημιουργία προστατευτικών στρωμάτων πάγου έως τη διασπορά ανακλαστικών υλικών πάνω στο χιόνι.

Ένα ενδιαφέρον πείραμα περιλαμβάνει την άντληση νερού στην επιφάνεια της Αρκτικής, όπου παγώνει, σχηματίζοντας ένα μονωτικό στρώμα πάνω από το υπάρχον χιόνι. Αυτή η μέθοδος έχει σχεδιαστεί για να προστατεύει το χιόνι από το λιώσιμο. Μια άλλη προσέγγιση περιλαμβάνει τη διασπορά αντανακλαστικών γυάλινων σφαιριδίων πάνω στο χιόνι, ενισχύοντας την ικανότητά του να αντανακλά τις ακτίνες του ήλιου μακριά από την επιφάνεια της Γης.

Οι προσπάθειες αυτές εμπίπτουν στην κατηγορία της γεωμηχανικής, ενός τομέα που επικεντρώνεται στη χειραγώγηση των περιβαλλοντικών διεργασιών για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Το γεγονός και μόνο ότι εξετάζονται τέτοια πειράματα αναδεικνύει την ανεπάρκεια των σημερινών στρατηγικών μετριασμού. Πέρυσι, η Αρκτική γνώρισε τη θερμότερη χρονιά που έχει καταγραφεί ποτέ, υπογραμμίζοντας τον επείγοντα χαρακτήρα της διερεύνησης εναλλακτικών λύσεων.

Το βίντεο της Wall Street Journal προβάλλει μια ολλανδική νεοφυή επιχείρηση, την Arctic Reflections, η οποία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή ενός τέτοιου έργου γεωμηχανικής. Το σχέδιό τους περιλαμβάνει την άντληση θαλασσινού νερού σε «στρατηγικά επιλεγμένες τοποθεσίες σε όλη την Αρκτική Θάλασσα» για να πυκνώσει ο πάγος κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αποκαθιστώντας έτσι τον πάγο της Αρκτικής ως ασπίδα θερμότητας.

«Ο ολλανδικός τρόπος με τον οποίο οι Ολλανδοί προσπαθούν να κατασκευάσουν παγοδρόμια για μαραθώνιους πατινάζ στον πάγο αποτέλεσε έμπνευση για εμάς», δήλωσε στη WSJ ο διευθύνων σύμβουλος της Arctic Reflections, Fonger Ypma. Ο Ypma παραλλήλισε την προσέγγισή τους με την παραδοσιακή ολλανδική πρακτική της δημιουργίας παγοδρομίων με την κατάκλυση χωραφιών. Με την υιοθέτηση αυτής της τεχνικής, στοχεύουν να δημιουργήσουν ένα προστατευτικό στρώμα πάγου που θα μπορούσε να συμβάλει στη διατήρηση του περιβάλλοντος της Αρκτικής για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, κερδίζοντας χρόνο για την εφαρμογή πιο ολοκληρωμένων τεχνολογιών μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Ωστόσο, αυτές οι λύσεις γεωμηχανικής είναι ουσιαστικά προσωρινές λύσεις. Ο απώτερος στόχος παραμένει η εφαρμογή σαρωτικών περιβαλλοντικών αλλαγών που θα αντιμετωπίζουν τα βαθύτερα αίτια της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Tags
Back to top button