Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Επιστήμονες ανακάλυψαν πώς μπορούμε να διαγράψουμε αναμνήσεις

Μέχρι τώρα, η διαγραφή αναμνήσεων είναι κάτι που υπάρχει στη σφαίρα των κινηματογραφικών σεναρίων. Κινέζοι επιστήμονες όμως λένε ότι κατάφεραν να το πετύχουν, σε ποντίκια.

Ερευνητές στο Peking University του Πεκίνου λένε ότι διέγραψαν συγκεκριμένες αναμνήσεις από τον εγκέφαλο ποντικιών στα εργαστήρια. Μια κίνηση που, ισχυρίζονται, μπορεί να παρέχει λύσεις για ανθρώπινα προβλήματα, όπως η εξάρτηση από τα ναρκωτικά και το μετατραυματικό στρες.

«Η κωδικοποίηση και η αποθήκευση της μνήμης είναι πολύ σημαντικές, αλλά είναι επίσης σημαντικό να «ξεχνάμε» αρνητικές αναμνήσεις», δήλωσε ο Γι Μινγκ στην εφημερίδα Technology Daily. «Η ανάμνηση αρνητικών συναισθημάτων είναι μεγάλης σημασίας για την επιβίωση, αλλά όταν γίνεται υπερβολικά επίμονη, μπορεί να μετατραπεί σε βάρος ή ακόμη και ασθένεια, όπως το μετατραυματικό στρες», συμπλήρωσε.

«Οι χρόνιοι πόνοι, οι εξαρτήσεις από τα ναρκωτικά και το χρόνιο στρες είναι ουσιαστικά παθολογικές αναμνήσεις που υπάρχουν μόνιμα και δεν μπορούν να αφαιρεθούν όταν οι ασθενείς έχουν βιώσει τα συναισθήματα και τις πιέσεις που προκαλούν οι πόνοι και τα ναρκωτικά», συμπλήρωσε ο Γι Μινγκ, ο οποίος έχει κάνει ντοκτορά στο University College London.

«Θεωρητικά, αν μπορούμε να «διαγράψουμε» αυτές τις μνήμες, αυτό μπορεί να παρέχει ένα νέο τρόπο σκέψης για τη θεραπεία ασθενειών παθολογικών αναμνήσεων», δήλωσε ακόμη.

Πώς έγινε η μελέτη 

Στη μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science Advances, οι ερευνητές προκάλεσαν αναμνήσεις φόβου στα ποντίκια, τοποθετώντας τα σε ατσάλινο θάλαμο και προκαλώντας τους ηλεκτροπληξία.

Στη συνέχεια, χρησιμοποιώντας ένα εργαλείο «διόρθωσης» γονιδίων, το Crispr-SaCas9, απέκλεισαν γονίδια σε συγκεκριμένα κυκλώματα του εγκεφάλου που αποθηκεύουν μνήμες, με αποτέλεσμα να τις απενεργοποιήσουν. Όταν ολοκληρώθηκε η διαδικασία, τα ποντίκια δεν επέδειξαν αποστροφή για τον συγκεκριμένο θάλαμο, σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Πάντως, ο Γι Μινγκ προειδοποίησε ότι οι δοκιμές ακόμη απέχουν πολύ από το σημείο του να αποτελούν θεραπευτική θεραπεία για ανθρώπους. Παράλληλα τόνισε ότι απομένει να φανεί αν υπάρχουν ανεπιθύμητες συνέπειες στη διαγραφή αναμνήσεων.  

Αυτό τον μήνα Αμερικανοί επιστήμονες έγιναν οι πρώτοι που χρησιμοποιούν το εργαλείο Crisp σε άνθρωπο, σε κλινική δοκιμή για την αφαίρεση μεταλλάξεων που προκαλούν τη συγγενή αμαύρωση του Leber, η οποία προκαλεί απώλεια όρασης.

 

 

Tags
Back to top button