Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Επιστήμονες ανακάλυψαν απολίθωμα φυτού 310 εκατομμυρίων ετών

Την ανακάλυψη ενός απολιθώματος φτέρης που υπήρξε πριν από 300 εκατομμύρια χρόνια, ανακοίνωσαν οι επιστήμονες του Κέντρου Γεωεπιστημών (CGEO) της Σχολής Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Κοΐμπρα (FCTUC) της Πορτογαλίας.

Σημειώνεται ότι παρά τη σχετικά χαμηλή παγκόσμια ποικιλομορφία του, με λιγότερα από δέκα γνωστά είδη, το «Acitheca machadoi» είναι το τρίτο είδος που ανακαλύπτεται στην Πορτογαλία.

Από πού πήρε το όνομα του

Το νέο είδος, «Acitheca machadoi», ονομάστηκε προς τιμήν του Gil Machado, ενός γεωλόγου που ειδικεύτηκε στην παλαιοζωική παλυνολογία και μελέτησε εκτενώς, τόσο τη στρωματογραφία (κλάδος της γεωλογίας που επικεντρώνεται στα στρώματα των πετρωμάτων), όσο και την παλυνολογική χλωρίδα της λεκάνης του Buçaco, στην δυτική κεντρική Πορτογαλία.

Τι ανέφερε η ερευνήτρια

Η Sofia Pereira, ερευνήτρια στο CGEO και συν-συγγραφέας της μελέτης, πιστεύει ότι το μικρό μέγεθος των σποραγγείων είναι πιθανότατα μια προσαρμογή στις ξηρότερες συνθήκες της Λιθανθρακοφόρας περιόδου.

«Αυτή είναι μία από τις προσαρμογές που ''επιλέγουν'' περισσότερο τα φυτά για να αντιμετωπίσουν συνθήκες χαμηλής διαθεσιμότητας νερού, επιτρέποντάς τους να εξοικονομούν νερό, να αυξάνουν την ενεργειακή τους απόδοση και να διευκολύνουν την απελευθέρωση των σπόρων», τονίζει η ίδια.

«Αν και η παλαιοντολογία περιμένει ακόμη τα επόμενα κομμάτια του παζλ, τα απολιθωμένα φυτικά σύνολα της λεκάνης Buçaco δείχνουν ήδη αρκετά σημάδια της μετάβασης από τις υγρές στις ξηρές συνθήκες, αντανακλώντας την παγκόσμια κλιματική αλλαγή που ξεκίνησε κατά τη μετάβαση από την ανθρακική στην Περμιανή περίοδο και που θα σηματοδοτήσει αυτή την τελευταία γεωλογική περίοδο», καταλήγουν οι ερευνητές.

Δεύτερη ανακάλυψη

Πόσο εμπιστεύονται οι Έλληνες τους επιστήμονες; - Τι δείχνει έρευνα σε 68 χώρες σε όλο τον κόσμο

Εκτός από το απολίθωμα φτέρης που ανακαλύφθηκε στην περιοχή Aveiro της Πορτογαλίας, οι ερευνητές του FCTUC ανακάλυψαν ένα ακόμα απολίθωμα ενός νέου φυτικού είδους ηλικίας 310 εκατομμυρίων ετών στην περιοχή Fânzeres, Γκοντομάρ, στην περιοχή του Πόρτο.

Ο λόγος για το απολίθωμα, με την ονομασία Palaeopteridium andrenelii, το οποίο αντιστοιχεί σε ένα νέο είδος της εξαφανισμένης τάξης Noeggerathiales, μιας πρωτόγονης ομάδας αγγειόσπερμων φυτών, σύμφωνα με την Observador.

«Η ανακάλυψη αυτή επέτρεψε στους ερευνητές να μάθουν πώς αυτά τα πρωτόγονα φυτά εξελίχθηκαν και αναπαράχθηκαν κατά την Λιθανθρακοφόρα περίοδο, στο τέλος της Παλαιοζωικής Εποχής», δήλωσε ο Pedro Correia, σύμφωνα με το Observador.

Προέλευση

Το Palaeopteridium andrenelii είναι το δεύτερο είδος του Noeggerathiales της Λιθανθρακοφόρας περιόδου. Το πρώτο ήταν το Noeggerathiale Rhacopteris gomesiana, που ανακαλύφθηκε από τον γεωλόγο Carlos Teixeira τη δεκαετία του 1940 στη λεκάνη του Douro.

Μέχρι πρόσφατα, τα Noeggerathiales θεωρούνταν μια ομάδα φυτών με αβέβαιη προέλευση, τα οποία χρονολογούνταν κατά τη διάρκεια της Λιθανθρακοφόρου και της Περμιανής περιόδου, πριν από περίπου 359 έως 252 εκατομμύρια χρόνια.

Πρόσφατες ανακαλύψεις επέτρεψαν την ταξινόμηση αυτής της πρωτόγονης ομάδας ως ετερόσπορα προγυμνοσπέρμια, αδελφή ομάδα με τα σποροπαραγωγά πτεριδόφυτα που συνυπήρχαν με τα Noeggerathiales.

Παρά την πρόσφατη ανακάλυψη πλήρων δειγμάτων που βρέθηκαν σε σχηματισμούς του Περμίου στην Κίνα, η ομάδα Noeggerathiales παραμένει εξαιρετικά τεχνητή, όπως σημειώνουν οι ερευνητές.

Η σημασία της ανακάλυψης

«Η ανακάλυψη αυτή υποδηλώνει ότι τα Noeggerathiales ήταν πιθανώς πιο ποικιλόμορφα από ό,τι νομίζαμε και η παλαιοντολογική τους σύνδεση με τα μεγαλοσποράγγια κομίζει νέες πληροφορίες για την εξέλιξη αυτών των αινιγματικών φυτών, καθώς και για την παλαιοοικολογία τους», δήλωσε ο Góis-Marques, σύμφωνα με το Observador.

Χαρακτήρισε το εύρημα ως «μοναδικό εύρημα», σημειώνοντας ότι «τα απολιθώματα φυτών που ανήκουν στα εξαφανισμένα Noeggerathiales είναι σπάνια στην Ευρώπη και την Αμερική, ιδίως λόγω των ξεχωριστών οικολογικών τους απαιτήσεων».

Tags
Back to top button