
Σε μια ιστορικής σημασίας αλλαγή στρατηγικής, η Γερμανία και άλλοι βασικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας ανακοίνωσαν την άρση των περιορισμών που απαγόρευαν μέχρι πρότινος στο Κίεβο να χρησιμοποιεί δυτικά όπλα για επιθέσεις εντός του ρωσικού εδάφους. Η ανακοίνωση έγινε τη Δευτέρα από τον νέο Γερμανό καγκελάριο Φρίντριχ Μερτς, σηματοδοτώντας σαφή ρήξη με την επιφυλακτική πολιτική του προκατόχου του, Όλαφ Σολτς.
Η απόφαση αυτή έρχεται σε συνέχεια των σφοδρών και μαζικών αεροπορικών επιθέσεων που εξαπέλυσε η Ρωσία το Σαββατοκύριακο κατά της ουκρανικής πρωτεύουσας και άλλων περιοχών, αφήνοντας πίσω της δεκάδες νεκρούς, μεταξύ των οποίων και παιδιά.
«Δεν υπάρχουν πλέον περιορισμοί»
«Δεν υπάρχουν πλέον περιορισμοί στην εμβέλεια των όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία», δήλωσε ο Μερτς σε ευρωπαϊκό φόρουμ στο Βερολίνο. «Ούτε από τους Βρετανούς, ούτε από τους Γάλλους, ούτε από εμάς. Ούτε από τους Αμερικανούς», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι το Κίεβο έχει πλέον τη δυνατότητα να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους στο εσωτερικό της Ρωσίας για λόγους αυτοάμυνας.
Η δήλωση Μερτς συνιστά μία από τις πλέον ξεκάθαρες ενδείξεις ότι οι δυτικές κυβερνήσεις μετατοπίζονται από μια στάση «αποτροπής της κλιμάκωσης» σε μια πιο επιθετική προσέγγιση υποστήριξης της Ουκρανίας. Πάντως, ο Γερμανός καγκελάριος δεν διευκρίνισε εάν η Γερμανία σκοπεύει να παραδώσει στην Ουκρανία τους υπερσύγχρονους πυραύλους μακράς εμβέλειας Taurus, για τους οποίους είχε εκφράσει στήριξη πριν την ανάληψη της καγκελαρίας.
ΗΠΑ: Πυραυλικά συστήματα ATACMS ήδη από τον Νοέμβριο
Οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ήδη κάνει το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή τον Νοέμβριο του 2024, όταν η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε το πράσινο φως για χρήση των αμερικανικής κατασκευής Army Tactical Missile Systems (ATACMS) εντός της ρωσικής επικράτειας.
Η απόφαση είχε προκαλέσει τότε τριγμούς στο εσωτερικό της Ουάσινγκτον και αντιδράσεις από αξιωματούχους του Πενταγώνου, που ανησυχούσαν τόσο για τον κίνδυνο ευρύτερης σύγκρουσης με τη Ρωσία όσο και για την αποδυνάμωση των αμερικανικών αποθεμάτων στρατηγικών όπλων.
Οργισμένη η Μόσχα – Απειλές Πούτιν με φόντο τα πυρηνικά
Η άρση των περιορισμών προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Ρωσίας, με το Κρεμλίνο να κάνει λόγο για μια «εξαιρετικά επικίνδυνη» εξέλιξη. Ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας, Ντμίτρι Πεσκόφ, κατήγγειλε ότι η απόφαση των Δυτικών υπονομεύει κάθε προσπάθεια για πολιτική επίλυση του πολέμου.
Πιο ανησυχητικές, ωστόσο, ήταν οι δηλώσεις του ίδιου του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος επανέφερε στο προσκήνιο τη χρήση πυρηνικών όπλων, προειδοποιώντας ότι οποιαδήποτε επίθεση από οπλικά συστήματα δυτικής προέλευσης θα μπορούσε να εκληφθεί από τη Μόσχα ως επίθεση με τη στήριξη πυρηνικής δύναμης.
Πίεση και από τον Τραμπ – «Ο Πούτιν έχει τρελαθεί»
Σε μια απροσδόκητη εξέλιξη, ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ και επικρατέστερος υποψήφιος για τις εκλογές του Νοεμβρίου 2024, Ντόναλντ Τραμπ, άσκησε έντονη κριτική στον Πούτιν, δηλώνοντας ότι «έχει τρελαθεί εντελώς». Την ίδια ώρα, δεν δίστασε να χαρακτηρίσει «προβληματικές» τις δηλώσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ανοίγοντας νέο κύκλο συζήτησης γύρω από τις θέσεις του για τον πόλεμο.
Στο εσωτερικό του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, οι πιέσεις προς τον Τραμπ να τηρήσει σκληρή στάση απέναντι στη Ρωσία εντείνονται. Βουλευτές και γερουσιαστές όπως οι Λίντσεϊ Γκράχαμ, Τσακ Γκράσλεϊ και Ντον Μπέικον καλούν πλέον ανοιχτά τον πρώην πρόεδρο να επιβάλει αυστηρές κυρώσεις στη Μόσχα.
Ο Ζελένσκι στο Βερολίνο εν μέσω κρίσιμων εξελίξεων
Ο πρόεδρος Ζελένσκι αναμένεται να επισκεφθεί το Βερολίνο την Τετάρτη, σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τη διεθνή στήριξη της χώρας του και να επιβεβαιώσει τη νέα εποχή στις σχέσεις Κιέβου – Δύσης.
«Χωρίς πραγματικά ισχυρή πίεση στην ηγεσία της Ρωσίας, αυτή η βαρβαρότητα δεν μπορεί να σταματήσει», τόνισε ο Ουκρανός πρόεδρος μετά τις φονικές επιθέσεις του Σαββατοκύριακου.
Με τον πόλεμο να διανύει τον τέταρτο χρόνο και τις διπλωματικές ισορροπίες να μεταβάλλονται ραγδαία, το επόμενο διάστημα διαγράφεται καθοριστικό όχι μόνο για την έκβαση της σύγκρουσης στην Ουκρανία αλλά και για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή της Ευρώπης.