Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Επιμένει σε αυτή την «γραμμή» το ΔΝΤ: «Δεν ζητάμε νέα μέτρα από την Ελλάδα»

«Δεν ζητάμε νέα μέτρα από την Ελλάδα». Σε αυτή τη «γραμμή» επιμένει το ΔΝΤ, όπως προκύπτει και από τις σημερινές δηλώσεις του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του Ταμείου, Πολ Τόμσεν.

Συνεχίζοντας τη ρητορική των προηγούμενων ημερών, η οποία ξεκίνησε από την ίδια την γενική διευθύντρια, Κριστίν Λαγκάρντ, ο Πολ Τόμσεν ξεκαθάρισε, αναφερόμενος στην Ελλάδα: «Δεν έχουμε πρόθεση να προσθέσουμε επιπλέον πολιτικές. Δεν ζητούμε περισσότερα δημοσιονομικά μέτρα. Το δικό μας πρόγραμμα έχει στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος 2,2% του ΑΕΠ για το 2018 και η ενημέρωση που έχω είναι ότι η Ελλάδα θα το πετύχει ή θα το υπερβεί».

Και συνέχισε: «Έχουμε εγκρίνει ένα πρόγραμμα, που θεωρούμε καλό. Χρειάζεται να στείλουμε ξανά την αποστολή, για να ελέγξουμε αυτό το πρόγραμμα, οπότε δεν μπορώ να σχολιάσω πολλά θέματα. Ευελπιστώ ότι οι συζητήσεις για το χρέος θα αρχίσουν σύντομα, ώστε να μπορέσουμε να ενεργοποιήσουμε το πρόγραμμά μας». 

Όσον αφορά στις τράπεζες, ο Πολ Τόμσεν σημείωσε ότι έχουν υψηλά NPLs και «αυτό που πρέπει να καταλάβουμε, είναι η στρατηγική αντιμετώπισης. Υπό αυτό το πρίσμα, η ΕΚΤ πρότεινε ότι τα stress test θα κάνουν την δουλειά, χωρίς να χρειαστεί AQR. Το θεωρήσαμε εποικοδομητικό και δουλεύουμε με την εκτίμηση ότι θα μπορέσουμε να εκτιμήσουν ότι υπάρχει αξιόπιστη στρατηγική, πριν λήξει το πρόγραμμα».

Συνεχίζοντας, ο κ. Τόμσεν παραδέχθηκε ότι οι μισθοί είναι μικροί, για να τονίσει: «Το κρίσιμο είναι να γίνουν δομικές μεταρρυθμίσεις, που θα επιτρέψουν να δημιουργηθούν δουλειές, οι οποίες θα φέρουν και καλύτερες αμοιβές».

«Το καλό νέο είναι ότι από η Ελλάδα αφήνει πίσω το κομμάτι της δημοσιονομικής προσαρμογής» εκτίμησε επίσης.

Σε γενικές γραμμές η ευρωζώνη πηγαίνει καλά, καθώς όλες οι χώρες αναπτύσσονται, τόνισε ο Πολ Τόμσεν: «Το μήνυμά μας είναι αυτό που στέλνουμε σε όλο τον κόσμο: μην χάνετε την ευκαιρία και αξιοποιήστε την συγκυρία για δομικές μεταρρυθμίσεις, αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων και δημιουργία δημοσιονομικού χώρου».

Σημείωσε ότι το καλύτερο νέο απ' όλα είναι ίσως ότι η ανάκαμψη μοιράζεται αναλογικά σε όλες τις χώρες.

Σε ό,τι αφορά τη δημοσιονομική πολιτική, κάλεσε τις χώρες που έχουν περιθώριο, να το αξιοποιήσουν, για να τονώσουν την ανάπτυξη.

Για τις τράπεζες, δήλωσε υποστηρικτής των πολιτικών που έχει επιβάλει ο SSM για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σε ό,τι αφορά ειδικά την ευρωζώνη, σημείωσε ότι η υποστήριξη του ευρώ είναι η υψηλότερη τα τελευταία δέκα χρόνια, κάτι που είναι καλό, δεδομένου ότι πριν από λίγα χρόνια υπήρξε υπαρξιακή κρίση.

Tags
Back to top button