Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ/ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιμένει ο Κατρούγκαλος μετά το «nein» του Βερολίνου: «Η Ελλάδα δεν έχει παραιτηθεί από τις διεκδικήσεις των πολεμικών αποζημιώσεων»

Την ανάγκη η Ελλάδα να κρατήσει το θέμα των πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Α΄ και Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ανοικτό, και να καταστεί σαφές ότι δεν έχει παραιτηθεί νομικά από τις διεκδικήσεις της, τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος. Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό ΕΡΑ1, ο κ. Κατρούγκαλος, απαντώντας για τη χρονική στιγμή της επίδοσης της ρηματικής διακοίνωσης από τον πρέσβη της χώρας μας στο Βερολίνο στο γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών, είπε πως δεν πρόκειται για κεραυνό εν αιθρία και ότι υπήρξε ομοφωνία των ελληνικών πολιτικών δυνάμεων.

«Έγινε ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, όλα τα κόμματα εκτός από το νεοναζιστικό μόρφωμα, τοποθετήθηκαν θετικά υπέρ των διεκδικήσεων αυτών, θεωρώ από τα θετικότερα σημεία της πολιτικής μας ζωής, ότι στα εθνικά θέματα και σ’ αυτό υπήρξε ομοφωνία των πολιτικών δυνάμεων. Και εγώ όταν ήμουν στην Ευρωβουλή με το σύνολο των Ευρωβουλευτών είχαμε προωθήσει στο επίπεδο εκείνο το ζήτημα αυτό που έχει μεγάλη ιστορική, ηθική, πολιτική και νομική σημασία και τώρα κάνουμε το αυτονόητο, ουσιαστικά προχωρούμε στη διπλωματική κίνηση που επιστεγάζει όλη αυτή την πολιτική πρωτοβουλία» ανέφερε χαρακτηριστικά. Προσέθεσε ακόμα πως η κυβέρνηση επέλεξε να γίνει μετά τις ευρωεκλογές για να μη φανεί ότι θέλει να πολιτικοποιήσει, σε όρους εκλογικούς, το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων.

Ερωτηθείς αν τα 377 δισεκ. ευρώ θα μπορούσαν να είναι, όπως λέει συχνά ο Μανώλης Γλέζος, και σε μορφή έργων υποδομών, εκπαίδευσης, ο υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως εφόσον συμφωνηθεί η αποζημίωση που μας οφείλεται, από κει και πέρα οι τρόποι μπορεί να συζητηθούν, αυτό είναι πολύ μεταγενέστερο όμως ζήτημα και νομίζω καθόλου επίκαιρο να συζητηθεί τώρα.

Κανείς δεν θέλει την πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου

Τέλος, απαντώντας αν θα μπορούσε να υπάρξει ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε πως κανείς δεν θέλει πόλεμο στο Αιγαίο και ότι κανείς δεν θέλει και την πρόκληση ενός θερμού επεισοδίου και συμπλήρωσε: «Αλλά όσο συσσωρεύεται ένταση, κανείς δεν μπορεί ν’ αποκλείσει ένα ατύχημα. Γι’ αυτό κουβεντιάζουμε με την άλλη πλευρά τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, για να εκτονωθεί αυτή η συσσωρευμένη ένταση που μαζεύεται όχι με δική μας ευθύνη, λόγω των προκλητικών και μη νόμιμων ενεργειών εκ της τουρκικής πλευράς.

Παράλληλα, όπως αποσαφήνησε σε συνέντευξή του σήμερα ο κ. Κατρούγκαλος και στο ραδιοφωνικό σταθμό ΘΕΜΑ 104,6 η βασική επιδίωξη της Τουρκίας, να γκριζάρει από πλευράς Διεθνούς Δικαίου περιοχές, «πέφτει στο κενό» καθώς δέχεται καθολική διεθνή αποδοκιμασία για τις παράνομες ενέργειές της. «Ακριβώς επειδή έχουμε καταστήσει σαφές το πώς έχουν τα πράγματα στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο και επειδή, ακριβώς, είμαστε αξιόπιστοι, λόγω του διπλωματικού κεφαλαίου μας, αυτή τη στιγμή η Τουρκία είναι απολύτως απομονωμένη» υπογράμμισε.Ειδικότερα δε για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης εξήγησε ότι «είναι μια συζήτηση ακριβώς για τη διαχείριση της έντασης» τονίζοντας ότι «κάθε υπεύθυνη κυβέρνηση πρέπει να την κάνει και για να αποφύγουμε θερμό επεισόδιο». Αποσαφήνισε δε ότι η συζήτηση εστιάζεται στο πως θα εφαρμοστούν μέτρα που έχουν αποφασιστεί ήδη, όπως το περίφημο Μνημόνιο Γιλμάζ – Παπούλια.

Ο νόμος Καστανίδη λέει ότι  ακόμα και αν η Βουλή έχει διαλυθεί, μπορεί να προχωρήσει η κυβέρνηση στον διορισμό των δικαστών

Σχετικά με τον διορισμό δικαστών εν όψει προεκλογικής περιόδου ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρθηκε στον νόμο Καστανίδη του 2010 ο οποίος, όπως είπε, «είναι συνταγματικός και δεν αμφισβητήθηκε η συνταγματικότητά του όταν ψηφιζόταν σ’ αυτό το σημείο και υπερψηφίστηκε μάλιστα και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που είναι συνταγματολόγοι, τον κ. Βενιζέλο, τον κ. Λοβέρδο, δεν μπορεί να υπάρχει αμφισβήτηση για τη συνταγματικότητα της ενέργειας της κυβέρνησης», και πρόσθεσε: «Τι λέει αυτός ο νόμος Καστανίδη: Ότι για ν’ αλλάξει η ηγεσία της Δικαιοσύνης ξεκινά μια διαδικασία από 30 Απριλίου και ολοκληρώνεται 30 Ιουνίου. Γιατί 30 Ιουνίου; Γιατί το Σύνταγμα λέει ότι την 1η Ιουλίου αποχωρεί η προηγούμενη φουρνιά δικαστών.

Και λέει και κάτι ακόμα ο νόμος, αυτό θέλω να προσέξετε περισσότερο: Λέει ότι ακόμα και αν η Βουλή έχει διαλυθεί, ακόμα και αν έχουν δηλαδή προκηρυχθεί εκλογές, μπορεί να προχωρήσει η κυβέρνηση στον διορισμό των δικαστών. Από τη στιγμή που τα λέει αυτά ο ίδιος ο νόμος και που δεν είχε προκύψει θέμα συνταγματικότητας σε ανύποπτη στιγμή, είναι προφανές ότι αυτοί που θέλουν να δημιουργήσουν τώρα θέμα συνταγματικότητας σε στιγμή προεκλογική, την κάνουν για τα δικά τους στενά πολιτικά οφέλη».

Ερωτηθείς για το θέμα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και τα σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι «βασικό κεκτημένο της κυβέρνησή μας ήταν η έξοδος από την κρίση σε συνθήκες σταθερότητας, καθόλου δεδομένο πράγμα». Επισήμανε ότι «τα οικονομικά μεγέθη της χώρας, τα οποία εκφράζονται με τον προσανατολισμό στις εξαγωγές και στις επενδύσεις, ποτέ δεν ήταν καλύτερα σε σχέση με την περίοδο που ξεκινά από το 2010 μέχρι σήμερα. Οι εξαγωγές μας έχουν αυξηθεί κατά 18% το 2018 σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οι επενδύσεις το 2018 ήταν σε ρεκόρ 12ετίας». Γεγονός που, όπως είπε, αντανακλάται στη διαπραγμάτευση ομολόγων μας στις αγορές, εκφέροντας την άποψη ότι συνιστά βαρόμετρο η γνώμη των αγορών ότι είμαστε καλύτερα.

Tags
Back to top button