Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Επίδομα Παραμεθορίου: Ποιοι εξαιρούνται και γιατί! Τα “μαγειρέματα”

Παίρνουν όλοι στην παραμεθόριο την αποζημίωση που αποκαλείται “επίδομα παραμεθορίου”; Η απάντηση είναι ΟΧΙ. Υπάρχουν “μαγειρέματα” που εξαιρούν στελέχη!

 


 

Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΗΛΙΑΔΗ

Το πρόβλημα ξεκινάει με την επιλεκτική εφαρμογή του προεδρικού διατάγματος 200/1993, το οποίο ορίζει τις παραμεθόριες περιοχές σε όλη την Ελλάδα και αποτελεί την βάση για το επίδομα παραμεθορίου των δημοσίων υπαλλήλων.

Το Γενικό Επιτελείο Στρατού δεν αναγνωρίζει το προεδρικό διάταγμα και επιλέγει να χρησιμοποιεί δικό του “ορισμό” της παραμεθορίου, όταν πρόκειται να δοθεί αυτό που έχουμε συνηθίσει να αποκαλούμε ως “επίδομα παραμεθορίου”.

Στην πραγματικότητα το “επίδομα παραμεθορίου” κόπηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και χρησιμοποιήθηκε ως προεκλογική υπόσχεση από την σημερινή κυβέρνηση. Ωστόσο δίδεται περιστασιακά και δεν είναι πραγματικό επίδομα παραμεθορίου, αλλά δίδονται 4 ημέρες έξοδα εκτός έδρας που αντιστοιχούν στο ….αστρονομικό ποσό των 105 ευρώ!

Το πρόβλημα βέβαια εντοπίζεται μόνο στον Στρατό Ξηράς και όχι σε Πολεμικό Ναυτικό και Πολεμική Αεροπορία, οι οποίοι καταβάλλουν κανονικά τις 4 ΗΕΕ στα στελέχη τους.

Και όταν λέμε κανονικά, με βάση τις περιοχές που η ελληνική νομοθεσία ορίζει ως παραμεθόριο.

Αντίθετα, ο Στρατός Ξηράς εφαρμόζει δική του “παραμεθόριο” αποκλείοντας στελέχη που είναι για το ελληνικό δημόσιο κάτοικοι παραμεθορίου αλλά όχι για τον Ελληνικό Στρατό!

Πρόκειται για όσους κατοικούν στην Ξάνθη, την Κομοτηνή και τη Σκύρο.

Θέλοντας να περικόψουν  οικονομική ενίσχυση για το προσωπικό, οι γραφειοκράτες στο ΓΕΣ εφηύραν διάφορες δικαιολογίες και έτσι όταν άρχισε να καταβάλλεται αυτό το “επίδομα παραμεθορίου” των 105 ευρώ, εξαίρεσαν όλες αυτές τις περιοχές.

Για πραάδειγμα, αν και μέχρι το 2012 οι στρατιωτικοί που υπηρετούν στην Σκύρο έπαιρναν κανονικά το επίδομα παραμεθορίου γιατί η Σκύρος θεωρείται παραμεθόριος, με βάση το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα, ξαφνικά μόνο οι στρατιωτικοί του Στρατού Ξηράς εξαιρέθηκαν από την καταβολή του των 4ΗΕΕ που ξεκίνησαν να δίδονται το 2015.

Οι υπηρετούντες στην Πολεμική Αεροπορία το παίρνουν κανονικά! Μοιάζουν δηλαδή τα στελέχη να υπηρετούν σε διαφορετικές Ένοπλες Δυνάμεις!

Με το άρθρο 43 του Ν. 4278/2014 και το άρθρο 114 του Ν.3978/2011 η Σκύρος ορίζεται ως παραμεθόριος περιοχή.

Στους δημόσιους υπαλλήλους που υπηρετούν σε απομακρυσμένες παραμεθόριες και προβληματικές περιοχές, σύμφωνα με το άρθρο 15 του Ν.4024/2011,  χορηγείται ανάλογο επίδομα Απομακρυσμένων – Παραμεθόριων περιοχών.

Σύμφωνα με το ΦΕΚ 667/Β/11-11-1992 η Σκύρος εντάσσεται στις προβληματικές περιοχές Α όπου γίνεται η χορήγηση του επιδόματος Παραμεθορίου.

Εύλογα προκύπτει το ερώτημα τι άλλαξε στη θέση του Υπουργείου ως προς την χορήγηση αυτών των ΗΕΕ και τη μη καταβολή τους στο Στρατιωτικό προσωπικό του ΣΞ που υπηρετεί στη Ν. Σκύρο, όταν το άρθρο 13 του ΠΔ 200/1993 δεν τροποποιήθηκε ενώ στο προσωπικό της ΠΑ καταβάλλονται όπως και πριν.

Μήπως θα πρέπει η νέα ηγεσία του ΓΕΣ να δει το πρόβλημα και να εξαλείψει την αδικία που υφίστανται τα στελέχη του ΓΕΣ, εφαρμόζοντας απλά τους νόμους του ελληνικού κράτους;

 

armynow.net

Tags
Back to top button