Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Επεισόδια ΗΠΑ – Ρωσίας στα όρια FIR Λευκωσίας με της Συρία

Όπως αναφέρει ο «Φιλελεύθερος» της Κύπρου, επικαλούμενος αναφορές αναφορές παρατηρητών, που επιβεβαιώνονται και από τα πραγματικά δεδομένα πτήσεων, τα επεισόδια αυτά που καταγράφονται κατά διαστήματα τους τελευταίους μήνες, εξελίχθηκαν σε επικίνδυνο βαθμό.

Συγκεκριμένα, την τελευταία εβδομάδα Απριλίου καταγράφηκε εντός του Fir Λευκωσίας και στα όρια του με το Fir της Δαμασκού, διαδικασία αναχαίτισης δύο αμερικανικών κατασκοπευτικών αεροσκαφών από ρωσικά μαχητικά που απογειώθηκαν από βάσεις στη Συρία. Επρόκειτο για μαχητικά τύπου S-35 που απογειώθηκαν από το αεροδρόμιο Χμεϊμίμ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Η παρουσία αμερικανικών κατασκοπευτικών, που ήταν τακτική σχεδόν καθημερινή τους τελευταίους μήνες νότια και νοτιοανατολικά της Κύπρου, μετά το εν λόγω επεισόδιο, διακόπηκε για μερικές μέρες. Το ένα από αυτά, που έχει και την πιο συχνή παρουσία τους τελευταίους μήνες, ένα Boeing P-8A (Poseidon) μετά από διακοπή πέραν της μίας εβδομάδας, επανήλθε στο τέλος της περασμένης εβδομάδας για κατασκοπευτική πτήση στην περιοχή.

Η εμπλοκή της Σούδας

Τα αμερικανικά κατασκοπευτικά απογειώνονται είτε από τη Σούδα στην Κρήτη είτε από τη Σιγκονέλα στην Ιταλία και πραγματοποιούν πτήσεις νότια και νοτιοανατολικά της Κύπρου με εμφανή στόχο τις δυνάμεις σε στεριά θάλασσα και αέρα σε σχέση με τις εξελίξεις στη Συρία.

Ακριβώς με αυτό το περιστατικό, εντός του Fir Λευκωσίας, σχετιζόταν και αμερικανική δήλωση καταδίκης των ρωσικών ενεργειών με την οποία η αναχαίτιση χαρακτηριζόταν ως «μη επαγγελματική» και «επικίνδυνη» πράξη.

Να σημειωθεί ότι ενώ οι πτήσεις των αμερικανικών κατασκοπευτικών γίνονται αντιληπτές από τους ελεγκτές εναέριας της Κύπρου, στις πλείστες περιπτώσεις δεν γίνονται αντιληπτά τα ρωσικά μαχητικά που πετούν χαμηλά στα όρια των Fir Λευκωσίας- Δαμασκού και με ενεργοποιημένα συστήματα κατά της επισήμανσης τους. Ωστόσο, τις πλείστες φορές οι πτήσεις αυτές γίνονται αντιληπτές από τα στρατιωτικά ραντάρ της Εθνικής Φρουράς.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ» επεισόδια μεταξύ αμερικανικών κατασκοπευτικών και ρωσικών μαχητικών έχουν καταγραφεί και στο παρελθόν, αλλά όχι τέτοιας εγγύτητας και επικινδυνότητας. Συγκεκριμένα, οι ρωσικές δυνάμεις ενεργοποιούν ζώνες ναυτικών ασκήσεων με πραγματικά πυρά στα όρια των δύο Fir, με απαγόρευση πτήσεων μέχρι ακόμα και τις 66.000 πόδια. Όταν πλησιάσουν στις περιοχές αυτές αμερικανικά κατασκοπευτικά αεροσκάφη, συχνά ακολουθούν διαδικασίες αναχαίτισης.

Tags
Back to top button