Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Εορτολόγιο 26 Ιανουαρίου: Μνήμη του Αγίου Ξενοφώντος και της συνοδείας αυτού

Τιμά τη μνήμη του αγίου Ξενοφώντος και της συνοδείας αυτού, δηλαδή της συζύγου του Μαρίας και των δύο υιών τους Αρκάδιου και Ιωάννη. Ο όσιος Ξενοφών τιμάται ιδιαίτερα στο χωριό Μαζωτός, όπου και ο περικαλλής ναός με το θαυματουργό εικόνισμά του. Είναι γνωστός στην Κύπρο με την ονομασία Ξορινός, πιθανότατα λόγω της ύπαρξης του ναού του έξω από τα όρια του χωριού αυτού.

Έζησε κατά τους χρόνους του Ιουστινιανού, τον 6ο αιώνα μ.Χ. Καταγόταν από την Κωνσταντινούπολη και είχε το αξίωμα του συγκλητικού καθώς και αναρίθμητα πλούτη. Τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του ήσαν ελεήμονες και βοηθούσαν ιδιαίτερα τις αδελφότητες στα μοναστήρια, πάντοτε με μέτρο και διάκριση. Αυτή την αρετή δίδαξαν και στα παιδιά τους, τα οποία έστειλαν για ανώτερες σπουδές στη Βηρυτό. Χάριτι Θεού οι δύο αδελφοί σώθηκαν από ναυάγιο, και χωρίς να γνωρίζει ο ένας την κατάσταση του άλλου κατέφυγαν σε μοναστήρια της Παλαιστίνης, όπου ακολούθησαν την οδό της υπακοής και της άσκησης. Όταν οι γονείς τους, τούς αναζήτησαν στους Αγίους Τόπους, κατά θαυμαστό τρόπο συνάντησαν και τους δύο στο Γολγοθά, όπου, κατά θεία φώτιση, είχαν πάει ταυτόχρονα να προσκυνήσουν.

Η συνάντηση της αγίας οικογένειας για μία και μοναδική φορά, υπήρξε και αφετηρία για την πλήρη αφιέρωσή τους στον Θεό. Και οι τέσσερις, αφού μοίρασαν την περιουσία τους σε φτωχούς και ιερές μονές, έζησαν το υπόλοιπο της ζωής τους ασκητικά και κοιμήθηκαν οσιακά.

Ας δούμε πώς ο υμνογράφος περιγράφει την πνευματική κατάσταση στην οποία έφθασε αυτή η αγία οικογένεια: «Ξένην οδόν θεοπρεπώς, Ξενοφών διοδεύσας, μετά και της συζύγου, ελάθετε την φύσιν, ώσπερ ασώματοι σαφώς εν τη γη οφθέντες, διό και πύλαι υμίν ουράνιαι ηνοίγησαν, και μετά των Αγγέλων χορεύετε, ως του αμπελώνος γεγονότες του Κυρίου εργάται, μετά και των τέκνων». Και τους παρακαλούμε να πρεσβεύουν: «Αιτείτε ουν Χριστόν, δωρήσασθαι αίγλην  φωτισμού ταις ζοφεραίς ημών καρδίας».

Σε μια εποχή που η ταυτότητα της οικογένειας ως κοινωνία προσώπων, πατέρας, μητέρα και παιδιά, τείνει να εξανεμιστεί, οι τιμώμενοι Άγιοι μάς ενθαρρύνουν να έχουμε αντοχές, ιδιαίτερα οι σύζυγοι ως σχέση συμπλήρωσης της ελλειμματικότητας, και οι γονείς να ανατρέφουν στοργικά τα παιδιά τους μέσα σε ασφαλή οικογενειακό περιβάλλον. Και όλοι μαζί να βιώνουν την «κατ’ οίκον Εκκλησία».  Αυτό ιδιαίτερα σε καιρούς παρατεμένης πανδημίας.

Tags
Back to top button