Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Εορτολόγιο 25 Νοεμβρίου: Μνήμη της Αγίας και ενδόξου Μεγαλομάρτυρος και Πανσόφου Αικατερίνης

Σήμερα η Εκκλησία μας τιμά τη μνήμη του μεγαλομάρτυρα Μερκουρίου, καθώς και τη μνήμη της Αγίας και ενδόξου Μεγαλομάρτυρος και Πανσόφου Αικατερίνης, που τιμάται ιδιαίτερα στην ομώνυμη μονή του όρους Σινά και στα μοναστήρια και μετόχια της ίδιας μονής, καθώς και σε ναούς της που βρίσκονται στην Κύπρο, την Ελλάδα και ανά την Οικουμένη.

Η πανεύφημος νύμφη του Χριστού Αικατερίνη έζησε τον 4ο αιώνα μ.Χ. στην Αλεξάνδρεια και διακρινόταν για το σωματικό κάλλος, την ευφυΐα και την ευρύτατη μόρφωσή της. Από τους ευσεβείς γονείς της και τους Χριστιανούς διδασκάλους της, διδάχτηκε την αλήθεια του Ευαγγελίου και δε δίσταζε να την ομολογεί, ακόμη και μπροστά στους διώκτες Μαξιμιανό και Μαξέντιο, που είχαν διατάξει απηνή διωγμό κατά των Χριστιανών.

Σε νεαρή ηλικία και με τη χάρη του Κυρίου, κατόρθωσε να κονιορτοποιήσει όλα τα επιχειρήματα των ειδωλολατρών σοφών, με τους οποίους είχε έλθει σε δημόσια συζήτηση. Η δυσάρεστη γι’ αυτούς έκβαση  της συζήτησης έγινε αφορμή για σύλληψη της Αγίας και υποβολή της σε φρικτά βασανιστήρια, όπως ο τροχός με σιδερένιες ακίδες, που βλέπουμε συνήθως στις εικόνες της.

Τελικά αποκεφαλίστηκε και το ιερό της λείψανο βρέθηκε θαυματουργικά στο όρος Σινά, στο σημείο όπου ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός έκτισε, αργότερα, το περίφημο μοναστήρι της, και το οποίο παραμένει μέσα στους αιώνες φάρος της Ορθοδοξίας.

Σήμερα τιμούμε επίσης, σύμφωνα με το Συναξαριστή, τους 150 ρήτορες που πίστεψαν στο Χριστό εξαιτίας του Πνευματοφόρου λόγου της Αγίας Αικατερίνης.

Η Μεγαλομάρτυς Αικατερίνη καταξιώθηκε στη συνείδηση της Εκκλησίας ως «πολύαθλος και πάνσοφος».

Σήμερα πανηγυρίζουν οι ναοί της Αγίας Αικατερίνης, μεταξύ αυτών το Μετόχι του Σινά στη Λευκωσία, ο νεόδμητος ναός στην Ι. Μ. Παναγίας Αμιρούς στη Λεμεσό, ο παλαιός ναός στην Τάλα της Πάφου, το παρεκκλήσιο της Αγίας στην κοινότητα Γερίου, καθώς και οι τουρκοκρατούμενες κοινότητες της Βασίλειας στην Κερύνεια, όπου υπάρχει ερειπωμένο Μετόχιο του Σινά, και του Παλαικύθρου, όπου υπάρχουν ερείπια παλαιού ναού στα νότια της Παναγίας Γαλατούσας.

Tags
Back to top button