Η Τιμία Κάρα του Βαπτιστή Ιωάννου, όπως είναι γνωστό, βρέθηκε για πρώτη φορά στη Μαχαιρούντα της Παλαιστίνης, όπου βρισκόταν το παλάτι του Ηρώδη. Για δεύτερη φορά και με θαυμαστό τρόπο, βρέθηκε στην Έμεσα, φυλαγμένη μέσα σε στάμνα, το έτος 431.
Η Γ´ Εύρεση έγινε στα Κόμανα της Καππαδοκίας, όταν ένας ευλαβής ιερέας, καθοδηγούμενος από το Θεό, τη βρήκε φυλαγμένη σε ασημένια θήκη και θαμμένη στη γη. Το γεγονός αυτό συνέβη πριν από τα τέλη του 9ου αιώνα και το ιερό λείψανο μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη, όπου έγινε δεκτό με θερμές εκδηλώσεις ευλάβειας και τοποθετήθηκε στην περίφημη μονή Στουδίου.
Ο Ιωάννης ο Βαπτιστής, σύμφωνα με τη διαβεβαίωση του Ιησού, είναι ο μεγαλύτερος Προφήτης που γεννήθηκε από γυναίκα. Είναι ο Πρόδρομος της παρουσίας Χριστού. «Μείζων εν γεννητοίς γυναικών προφήτης Ιωάννου του Βαπτιστού ουδείς εστιν» (Λουκ. ζ’ 28). «Ουκ εγήγερται εν γεννητοίς γυναικών μείζων Ιωάννου του Βαπτιστού» (Ματθ. ια΄ 11)
Όπως τονίζει και ο άγιος Θεόδωρος ο Στουδίτης σε σχετικό εγκώμιό του, η εύρεση της αγίας κάρας ή άλλων ιερών λειψάνων είναι ευλογία από το Θεό και πρόσκληση προς τους Χριστιανούς για μια ζωή πίστης και αγιότητας, με συμπαραστάτες τους αγίους που ο Ίδιος ο Κύριος έχει θαυμαστώσει για την παρηγορία και ενίσχυση των ανθρώπων.
Ιδιαίτερα σήμερα, με τις τόσες δοκιμασίες, χαρές και λύπες, δυσκολίες και πικρίες της καθημερινότητας, αντλούμε δύναμη και θάρρος από τη χάρη και την παρρησία των Αγίων μας και κατεξοχήν από το ήθος και την ευθύτητα του Ιωάννου του Βαπτιστού.
Όλα αυτά όμως επιστεγάζονται με την τριήμερη εκ νεκρών Ανάσταση του Χριστού. Αφού πλέον τα πάντα και τα επουράνια και τα επίγεια και τα καταχθόνια πλημμύρισαν με το ανέσπερο φως του αναστημένου Θεανθρώπου Ιησού Χριστού.