Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Εορτολόγιο 24 Μαΐου: Μνήμη του οσίου Συμεών του εν τω Θαυμαστώ όρει

Ο Όσιος Συμεών έζησε την εποχή του αυτοκράτορα Ιουστίνου Β’ (574 μ.Χ.). Καταγόταν από την Έδεσσα της Συρίας, αλλά γεννήθηκε στην περίφημη και δοκιμαζόμενη σήμερα, Αντιόχεια.

Σε ηλικία πέντε ετών έζησε τον τρομερό σεισμό που κατέστρεψε μεγάλο μέρος της Αντιόχειας. Ανάμεσα στους νεκρούς ήταν και ο πατέρας του Ιωάννης, λόγω κατάρρευσης της στέγης του σπιτιού τους. Η μητέρα του Μάρθα (4 Ιουλίου) όμως διασώθηκε, διότι απουσίαζε από την πόλη, όπως και ο Συμεών, ο οποίος είχε πάει να προσκυνήσει στο ναό του Αγίου Στεφάνου. Έκτοτε, με επιμέλεια και φόβο Θεού, η Μάρθα ανέτρεφε και μεγάλωνε το γιο της.

Αργότερα ο Συμεών, σε ώριμη νεανική ηλικία, μετέβη στη Σελεύκεια, κοντά στο όρος του χωριού Πίλασα, σε κάποιο φημισμένο μοναστήρι όπου μόναζε ένας σπουδαίος και έμπειρος ασκητής, ο Ιωάννης. Κοντά του ο Συμεών μελέτησε σε βάθος τις Άγιες Γραφές και ασκήθηκε στην προσευχή και την ταπεινοφροσύνη. Γρήγορα έγινε παράδειγμα μίμησης και για τούς άλλους αδελφούς της Μονής.

Άγιος Γέροντας Παϊσιος; Ο παράδεισος είναι παλαβομάρα

Όμως ο διάβολος, ο οποίος μισεί το καλό και την πνευματική πρόοδο των ανθρώπων, έβαλε κάποιο φθονερό συμμοναστή του να τον σκοτώσει με μαχαίρι, αλλά από θαύμα το χέρι του ξεράθηκε επί τόπου. Ο αμνησίκακος Συμεών όχι μόνον δεν θύμωσε, αλλά και προσευχήθηκε θερμά στον πανσθενουργό Κύριο να θεραπεύσει τον πνευματικό αδελφό του, όπως και έγινε.

Αργότερα, ο Όσιος αποσύρθηκε στο Θαυμαστό Όρος σ’ έναν τόπο όπου υπήρχαν μόνο ξερόλιθοι. Εκεί έζησε σκληρή ασκητική ζωή επί σαράντα πέντε έτη. Κοιμήθηκε ειρηνικά και αξιώθηκε της αιωνίου μακαριότητας το 590 μ.Χ., σε ηλικία ογδόντα πέντε ετών.

Είναι ενδιαφέρον να σημειώσουμε ότι ο Όσιος Συμεών αξιώθηκε του χαρίσματος της προοράσεως και της θεραπείας ασθενειών. Έτσι, προανήγγειλε την κοίμηση του διδασκάλου του, την κοίμηση του Αρχιεπισκόπου Εφραίμ (545 μ.Χ.), τους σεισμούς της Αντιόχειας και Κωνσταντινουπόλεως (557 μ.Χ.) και άλλα γεγονότα.

Του Επισκόπου Μεσαορίας Γρηγορίου

Tags
Back to top button