Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Εορτολόγιο 11 Οκτωβρίου: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα


Σήμερα, Τετάρτη 11 Οκτωβρίου, σύμφωνα με το εορτολόγιο του 2023 τιμάται η μνήμη του Αγίου Φιλίππου εκ των επτά διακόνων του εν Τράλλεσιν και των Οσίων Ζηναΐδος και Φιλονίλλης.

Σήμερα, σύμφωνα με το εορτολόγιο, έχουν γιορτή οι:

Ευλάμπιος, Λάμπης, Ευλάμπης
Ευλαμπία, Ευλαμπή, Λαμπή, Λαμπία, Λάμπω
Φίλιππος ο Πρωτοδιάκονος (ο Απόστολος ένας από τους επτά Διακόνους)
Ο Φίλιππος ο Πρωτοδιάκονος (ή Ευαγγελιστής) είναι πρόσωπο που εμφανίζεται αρκετές φορές στις Πράξεις των Αποστόλων.

Ήταν ένας από τους Επτά που επιλέχτηκε να φροντίσει τους φτωχούς της χριστιανικής κοινότητας στην Ιερουσαλήμ.

Κήρυξε και φέρεται να έκανε θαύματα στη Σαμάρεια, όπου συνάντησε και βάπτισε έναν άντρα, ευνούχο, στο δρόμο από την Ιερουσαλήμ προς τη Γάζα, παραδοσιακά σηματοδοτώντας την έναρξη της Εκκλησίας της Αιθιοπίας, Αργότερα, ο Φίλιππος έζησε στην Καισάρεια με τις τέσσερις κόρες του, όπου τον επισκέφτηκε ο Απόστολος Παύλος.

Τι αναφέρει η Καινή Διαθήκη

Ο Φίλιππος έφερε ελληνικό όνομα. Αναφέρεται για πρώτη φορά στις Πράξεις των Αποστόλων ως ένας από τους «Επτά Διακόνους» που επιλέχθηκαν να παρακολουθήσουν ορισμένες υποθέσεις της εκκλησίας στην Ιερουσαλήμ ως συνέπεια των παραπόνων των Ελλήνων εναντίον των Εβραίων.

Μετά το μαρτύριο του Στεφάνου πήγε στη «πόλη της Σαμάρειας» και κήρυξε το Ευαγγέλιο, σαν γνήσιος και αυτός «Ἀπόστολος Ἰησοῦ Χριστοῦ κατὰ πίστιν ἐκλεκτῶν Θεοῦ καὶ ἐπὶ γνῶσιν ἀληθείας τῆς κατ' εὐσέβειαν» (Προς Τίτον, α' 1). Δηλαδή απόστολος του Ιησού Χριστού για να διδάξει μεταξύ εκείνων που εξέλεξε ο Θεός, την πίστη και την επίγνωση της αλήθειας, που οδηγεί στην ευσέβεια.

Εκεί στη Σαμάρεια, δια του κηρύγματός του βάπτισε χριστιανό και το Σίμωνα το μάγο. Έπειτα, ο Φίλιππος συνάντησε στο δρόμο του τον Ευνούχο της βασίλισσας Κανδάκης, και αφού τον κατήχησε, βάπτισε και αυτόν Χριστιανό. Κατόπιν, πήγε στις Τράλλεις της Μικράς Ασίας, όπου με τη διδασκαλία του έπεισε όλους σχεδόν τους κατοίκους της πόλης να πιστέψουν στο Χριστό. Ο Φίλιππος στην πόλη αυτή, αφού έκτισε και χριστιανικό ναό, παρέδωσε στο Θεό την ψυχή του.

Τι αναφέρει η παράδοση

Σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα έγινε σύγχυση του Φιλίππου με τον Απόστολο Φίλιππο. Η σύγχυση ήταν ακόμη πιο εύκολη γιατί, ως αξιόλογο μέλος της αποστολικής διακονίας, μπορεί εύκολα να περιγραφεί ως απόστολος με την ευρύτερη έννοια αυτής της λέξης, πέρα ​​από τους αρχικούς 12 Αποστόλους. Μια καθυστερημένη παράδοση τον περιγράφει εγκατεστημένο στο Αϊδίνιο της Μικράς Ασίας, όπου έγινε ο επίσκοπος της εκκλησίας τους.

Απολυτίκιον

Ἦχος γ'. Θείας πίστεως

Θείας χάριτος, πλήρης ὑπάρχων, διηκόνησας, τὴ Ἐκκλησία, ὡς Διάκονος Τοῦ Λόγου Ἀπόστολε, θεοσημείαις δὲ θείαις χρησάμενος, τῆς Σαμαρείας τὰ πλήθη κατηύγασας. Μάκαρ Φίλιππε, Χριστὸν τὸν θεὸν ἱκέτευε, δωρήσασθαι ἠμὶν τὸ μέγα ἔλεος.

 

Tags
Back to top button