Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Εορτολόγιο 11 Αυγούστου: Ανάμνηση του θάυματος του Αγίου Σπυρίδωνος κατά των Αγαρηνών

Η αγία μας Εκκλησία τιμά σήμερα τη μνήμη των Μαρτύρων Εύπλου διακόνου (†304), Γαΐου, Γαϊανού, Ζήνωνος, Μακαρίου. Μάρκου και Νεοφύτου. Επίσης, εορτάζουμε την ανάμνηση του θαύματος του αγίου Σπυρίδωνος επισκόπου Τριμυθούντος, κατά των Αγαρηνών πριν 305 έτη.

Η διάσωση της Κέρκυρας από την Τουρκική απειλή, κατά τον Ιούλιο – Αύγουστο του 1716 μ.Χ., αποδεικνύει την αποτελεσματικότητα της θερμής πίστεως των Χριστιανών του νησιού, καθώς και τη διαρκή παρουσία του προστάτου της Κέρκυρας και πολιούχου της αγιοτόκου Κύπρου, οικουμενικού Ιεράρχου, αγίου Σπυρίδωνος, επισκόπου Τριμυθούντος, του θαυματουργού, ο οποίος γεννήθηκε στην Άσσεια της Μεσαορίας, στα μέσα του 3ου αιώνα. 

Στις 8 Ιουλίου του 1716, γίνεται απόβαση των Τούρκων στην Κέρκυρα, οι οποίοι κατορθώνουν να κυριεύσουν διάφορα οχυρά. Οι επιθέσεις τους συνεχίζονται επί έναν ολόκληρο μήνα, μέχρι τις 8 Αυγούστου.  

Τις ημέρες εκείνες, ο πιστός λαός του Θεού τελούσε συνεχείς παρακλήσεις και προσευχές. Πράγματι, στις 9 Αυγούστου του ιδίου έτους ξεσπά στο νησί μια καταστρεπτική καταιγίδα. Τότε δημιουργήθηκε πανικός στο στρατόπεδο των Τούρκων, στο οποίο μάλιστα κυκλοφορεί και η είδηση ότι πολλοί στρατιώτες είδαν τον Άγιο Σπυρίδωνα, με τη μορφή γέροντος ασκητή, να βγαίνει από τον Ιερό Ναό του  απειλώντας τους με αναμμένο πυρσό.

Έτσι, η ραγδαία νεροποντή και το δέος της παρουσίας του Αγίου Επισκόπου, υποχρέωσε τους Αγαρηνούς να λύσουν την πολιορκία και να οπισθοχωρήσουν πανικόβλητοι στις 11 Αυγούστου.

Έκτοτε, κάθε χρόνο, αυτή την ημέρα τιμάται ιδιαίτερα ο Άγιος Σπυρίδωνας ως προστάτης της Κέρκυρας και λιτανεύεται το ιερό του λείψανο προς ευλογία των πιστών.

Το θαύμα στη ζωή των ανθρώπων είναι παρηγορητική επέμβαση του Αγίου Πνεύματος. Το επιβεβαιώνει αυτό ο Κύριος, όταν τον ακούμε να απευθύνεται στους τυφλούς και να τους λέει επιβραβευτικά: «Κατά την πίστιν υμών γενηθήτω υμίν.» (Ματθ. 9, 29) Με την πίστη ο άνθρωπος καταξιώνεται στην πιο τιμητική ενέργεια που θα μπορούσε να κάνει στη ζωή του. 

Τούτο διότι, σύμφωνα με τον Απ. Παύλο, η πίστη στον Ιησού Χριστό εκδηλώνεται έμπρακτα με αγάπη, τόσο προς το Θεό όσο και προς τον άνθρωπο.

Ας τον παρακαλέσουμε, τον οικουμενικό Ιεράρχη Άγιο Σπυρίδωνα και ταυτόχρονα συμπατριώτη μας Άγιο, να πρεσβεύει υπέρ πάντων ημών στο Σωτήρα και Λυτρώτη μας Ιησού Χριστό να μας επισκιάζει πάντα το θαβώριο φως και να φέρει την ποθητή ελευθερία της γενέτειράς του Άσσειας και της επισκοπής του Τριμυθούντας, καθώς και όλων των σκλαβωμένων εδαφών μας.

Πορευόμενοι για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου τα απογεύματα τελείται στην Εκκλησία ενναλάξ ο Μικρός και ο Μεγάλος Παρακλητικός Κανόνας στην Υπεραγία Θεοτόκο.

«Ὁ γλυκασμὸς τῶν Ἀγγέλων, τῶν θλιβομένων ἡ χαρά, χριστιανῶν ἡ προστάτις, Παρθένε Μήτηρ Κυρίου, ἀντιλαβοῦ μου καὶ ῥῦσαι, τῶν αἰωνίων βασάνων».

Tags
Back to top button