Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Εορτολόγιο 1 Φεβρουαρίου: Σήμερα γιορτάζει ο άγιος Τρύφων ο μάρτυρας

O Άγιος Τρύφων καταγόταν από τη Λάμψακο της Φρυγίας και έζησε στα χρόνια των αυτοκρατόρων Γορδιανού (238-244), Φιλίππου (244-249) και Δεκίου (249-251). Προερχόταν από φτωχή οικογένεια και στη παιδική του ηλικία, έβοσκε χήνες για να ζήσει. Είχε χαριστεί σε αυτόν το χάρισμα να θαυματουργεί.

Ο αυτοκράτορας Γορδιανός, έμαθε για τις θαυματουργικές ικανότητες τού Τρύφωνα και τον παρακάλεσε να θεραπεύσει την άρρωστη κόρη του. Έτσι και έγινε. O αυτοκράτορας πρόσφερε στον Άγιο αξιώματα και χρήματα, από ευγνωμοσύνη, όμως ο Τρύφων δεν τα δέχθηκε.

Ο Δέκιος, εξαπέλυσε άγριο διωγμό κατά των Χριστιανών, όταν έγινε αυτοκράτορας. Το 250 μ.Χ. ο Άγιος συνελήφθη από κάποιον στρατιωτικό που ονομαζόταν Φρόντων και οδηγήθηκε ενώπιον των επάρχων της Ανατολής, Τιβέριου Γράγχου και Κλαυδίου Ακυλίνου στη Νίκαια της Βιθυνίας. Ο μάντης Πομπηϊανός τον παρουσίασε στους ηγεμόνες. Ο Άγιος Τρύφων ομολόγησε με θάρρος την πίστη του. Τότε υποβλήθηκε σε φρικτά βασανιστήρια. Λίγες ημέρες μετά ο έπαρχος κάλεσε τον Άγιο και τον ρώτησε αν τα βασανιστήρια τον έπεισαν να θυσιάσει στους θεούς. Ο Άγιος και πάλι αρνήθηκε.
Ο Μάρτυρας παρέδωσε την ψυχή του στον Θεό δια αποκεφαλισμού.
Οι Χριστιανοί παρέλαβαν το τίμιο λείψανο του Μάρτυρος και το απέστειλαν στην πόλη της Λαμψάκου κατά την επιθυμία του.

Ναό αφιερωμένο στον Άγιο Τρύφωνα έκτισε ο Ιουστινιανός στην τοποθεσία του Πελαργού Κωνσταντινουπόλεως.

Tags
Back to top button