Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΕΟΔΥ: 378 άνθρωποι πνίγονται ετησίως στην Ελλάδα

Την τρίτη κυριότερη αιτία θανάτου από ακούσιο τραυματισμό αποτελεί ο πνιγμός, ο οποίος ευθύνεται για το 7% των απωλειών ζωής που οφείλονται σε τραυματισμούς, αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημοσίας Υγείας (ΕΟΔΥ).

Σε ετήσια βάση πνίγονται στη χώρα μας σχεδόν 380 άνθρωποι, με την συντριπτική πλειονότητα εξ αυτών να χάνονται στη θάλασσα. Τα περισσότερα θύματα είναι άνδρες.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), σε όλο τον κόσμο ο πνιγμός κοστίζει κάθε χρόνο σχεδόν 300.000 ζωές. Σε διεθνές επίπεδο, πλήττει πρωτίστως μικρά παιδιά και νέους. Τα παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών αποτελούν το 25% των θυμάτων. Επιπλέον, πάνω από τα μισά θύματα (το 57%) έχουν ηλικία έως και 29 ετών.

Στην Ελλάδα όμως η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική. Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ σε νέο επιδημιολογικό δελτίο, την τελευταία πενταετία ο πνιγμός προκάλεσε κατά μέσον όρο 378 θανάτους τον χρόνο. Το 99% εξ αυτών συνέβησαν στην θάλασσα.

Οι άνδρες αποτέλεσαν το 67% των θυμάτων. Η δε ηλικιακή ομάδα που επλήγη περισσότερο ήταν οι ηλικιωμένοι (ηλικίες άνω των 60 ετών). Σε αυτήν καταγράφηκε το 81% των πνιγμών!

Πού οφείλεται αυτή η κατάσταση; Οι κύριες αιτίες του πνιγμού είναι πολλές και διαφορετικές και συμπεριλαμβάνουν:

  • Άγνοια κολύμβησης
  • Κατανάλωση αλκοόλ
  • Μη λήψη ιατρικής συμβουλής όταν υφίσταται ιστορικό υποκείμενων νοσημάτων που αυξάνουν τον κίνδυνο πνιγμού. Τέτοιου είδους νοσήματα είναι ενδεικτικά οι καρδιολογικές παθήσεις, η άνοια, η επιληψία, άλλες νευρολογικές παθήσεις.
  • Αγνόηση της πρόγνωσης του καιρού
  • Αποτυχία ορθής χρήσης σωσιβίων και προστατευτικού εξοπλισμού σε υδάτινες δραστηριότητες

Όσον αφορά τα παιδιά, σε αυτά ο πνιγμός είναι πιθανότερος όταν υπάρχει έλλειψη στενής και αδιάκοπης επίβλεψης, καθώς και όταν δεν υπάρχει κατάλληλη περίφραξη σε κολυμβητικές δεξαμενές (πισίνες).

Τι πρέπει να προσέχουμε

Ο ΕΟΔΥ παρέχει μερικές συμβουλές που όλοι πρέπει να τηρούμε για να μειωθούν οι απώλειες που προκαλεί ο πνιγμός κάθε χρόνο και κυρίως το καλοκαίρι στην χώρα μας. Οι συμβουλές αυτές είναι οι εξής:

  • Να κολυμπάτε πάντοτε με παρέα
  • Να μπαίνετε και να βγαίνετε σταδιακά από το νερό και όχι απότομα
  • Να κολυμπάτε πάντοτε παράλληλα με την ακτή και όχι προς την ανοιχτή θάλασσα
  • Να μην κολυμπάτε μετά από φαγητό ή ποτό
  • Να αποφεύγετε να κολυμπάτε σε άγνωστα νερά
  • Να επιβλέπετε αδιάκοπα τα μικρά παιδιά
  • Να συμβουλεύεστε τον γιατρό σας πριν αρχίσετε τα μπάνια και να λαμβάνετε πρόσθετα προληπτικά μέτρα σύμφωνα με τις οδηγίες του
  • Να μην υπερεκτιμάτε τις δυνάμεις σας

 

Tags
Back to top button