Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένταση στη Βουλή ανάμεσα σε Σάλμα και Πετραλιά για τον κρατικό προϋπολογισμό

Ένταση σημειώθηκε στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό, με τον πρώην βουλευτή της ΝΔ Μάριο Σαλμά να κατακεραυνώνει τον υφυπουργό Οικονομικών Θάνο Πετραλιά.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής Μάριος Σαλμάς κατά την τοποθέτησή του στην Επιτροπή της Βουλής εξαπέλυσε πυρά για την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, περιγράφοντας τις «κοινωνικές δαπάνες» που προβλέπονται στον προϋπολογισμό ως «αναδιανομή των χρημάτων που παίρνει η κυβέρνηση από τους πολίτες». Παράλληλα, ο κ. Σαλμάς μίλησε για το ράλι στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ρίχνοντας τα βέλη του και στην συμπολίτευση που δεν παίρνει θέση.

Επιπλέον, ο κ. Σαλμάς μίλησε για «αναισθησία» και «απροθυμία πάταξης των κερδοσκοπικών πρακτικών», αναφέροντας τα υπερκέρδη των αλυσίδων σούπερ μάρκετ για τα οποία πρότεινε αύξηση της φορολογίας.

Μάλιστα, στράφηκε κατά του υφυπουργού Θάνου Πετραλιά, τον οποίο ρώτησε αν είναι βουλευτής, ενώ στη συνέχεια σχολίασε: «Δείξτε λίγο σεβασμό. Έχω δει πολλούς να έρχονται και να φεύγουν…».

Παράλληλα, ο ανεξάρτητος βουλευτής σημείωσε ότι η κυβέρνηση «έχει κάνει στάση πληρωμών στην αυτοδιοίκηση» και ότι «οι επενδύσεις δεν αποτελούν τίποτα παραπάνω από εξαγορές που κάνουν funds προκειμένου να δημιουργήσουν καρτέλ».

Σε αυτό το σημείο, ο υφυπουργός Θ. Πετραλιάς πήρε τον λόγο και επιτέθηκε στον κ. Σαλμά λέγοντάς του: «Προφανώς, δεν έχετε διαβάσει κανένα προϋπολογισμό».

Σε αυστηρό ύφος ο Μάριος Σαλμάς απάντησε ότι ήταν «γενικός εισηγητής στον προϋπολογισμό του 2007 και ειδικός αγορητής το 2005» ενώ πρόσθεσε απευθυνόμενος στον υφυπουργό: «Είστε νεαρός και ασεβής. θα ΄ρθείτε και θα φύγετε. Πείτε μου ποιο είναι το χρέος της χώρας…» τόνισε.

H ερώτηση Σαλμά για τα funds και τις «πλάτες» Χατζηδάκη

Υπενθυμίζεται ότι ο Μάριος Σαλμάς, με αφορμή το πρωτοσέλιδο της «δημοκρατίας» στις 19 Νοεμβρίου, έκανε ερώτηση για την κάλυψη που έχει προσφέρει στα funds ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κωστής Χατζηδάκης.

Χαμός στη Βουλή με την Κωνσταντοπούλου: Αίτημα για άρση της ασυλίας της - Αφαίρεσε το μικρόφωνο από έδρα δικαστηρίου

Στο συγκεκριμένο δημοσίευμα, η εφημερίδα αποκάλυπτε πώς ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Κ. Χατζηδάκης, μέσω υπουργικής απόφασης που πέρασε πρόσφατα, δίνει τη δυνατότητα στα funds να μη γνωστοποιούν το ποσό με το οποίο αγοράζουν τα δάνεια των πολιτών.

Να θυμίσουμε πως ο Μάριος Σαλμάς συμμετείχε στην περίφημη ερώτηση που κατέθεσαν τον περασμένο μήνα 11 βουλευτές της Ν.∆. προς τον Κωστή Χατζηδάκη για το ζήτημα της προστασίας των δανειοληπτών από τις εταιρίες διαχείρισης «κόκκινων» δανείων. Μια ερώτηση που προκάλεσε σοβαρές αναταράξεις και αντιπαραθέσεις στο στρατόπεδο της Ν.∆.

Βασιζόμενος στα στοιχεία της «δημοκρατίας, ο κ. Σαλμάς ανέφερε στην ερώτησή του ότι «στην πράξη, υπάρχει μια συστηματική αποσιώπηση του ποσού εξαγοράς των δανείων από τα funds, άλλοτε με ελλιπή δημοσιοποίηση των όρων της σύμβασης και άλλοτε με νομοθετικές “παρεμβάσεις” που αποκρύπτουν το συγκεκριμένο στοιχείο. Παρά την αρχική επιβεβαίωση του υπουργείου Οικονομικών ότι το ποσό εξαγοράς είναι υποχρεωτικό να αναφέρεται, η υπουργική απόφαση 19169 ΕΞ 2024 έρχεται να αναιρέσει τη δημοσίευσή του, αφήνοντας έναν απροσδιόριστο “τρόπο υπολογισμού” που στηρίζεται στους “συμβατικούς όρους” των συμβάσεων, οι οποίοι δεν δημοσιοποιούνται. Έτσι, το ποσό εξαγοράς καθίσταται επί της ουσίας “αόρατο”».

Στη συνέχεια υπογράμμισε πως «η πρακτική αυτή θυμίζει τακτικές με “ψιλά γράμματα” σε συμβάσεις που αμφισβητούνται για τη νομιμότητά τους. ∆ημιουργεί μια προφανή διέξοδο, ένα “παράθυρο” απόκρυψης κρίσιμων στοιχείων, που λειτουργεί αποκλειστικά εις βάρος του πλέον αδύναμου μέρους της συμφωνίας, δηλαδή του δανειολήπτη».

Αναφερόμενος στα παραπάνω μέτρα της κυβέρνησης τόνισε πως «αυτά καταστρατηγούν ξεκάθαρα την αρχική πρόθεση του νόμου, προσφέροντας όχι απλώς “διευκολύνσεις” αλλά θεσμική προστασία σε πρακτικές αισχροκέρδειας. Τα funds και οι εταιρίες διαχείρισης αποκτούν πλέον τη δυνατότητα να απαιτούν υπέρογκα ποσά από τους οφειλέτες, χωρίς ίχνος διαφάνειας και χωρίς καμία δυνατότητα δικαστικού ελέγχου, βασιζόμενα σε νομικές “λεπτομέρειες” που επιτρέπουν διόδους διαφυγής».

Καταλήγοντας, ο Μάριος Σαλμάς ρώτησε τον Κωστή Χατζηδάκη πώς δικαιολογεί την απόφαση να αποκρύπτεται το ποσό εξαγοράς των δανείων από τα funds, όταν η αρχική πρόθεση του νόμου ήταν να προσφέρει προστασία στους δανειολήπτες και να δημιουργήσει ευνοϊκές συνθήκες αποπληρωμής.

Ρώτησε, ακόμη, αν είναι αποδεκτό να αφαιρείται η υποχρέωση δημοσίευσης του ποσού εξαγοράς μέσω υπουργικής απόφασης, αφήνοντας στη θέση του έναν αόριστο «τρόπο υπολογισμού», αλλά και με ποιον τρόπο οφείλουν οι πολίτες να προστατευτούν από τις πρακτικές των funds, όταν το υπουργείο θεσπίζει «παραθυράκια» που επιτρέπουν την αδιαφάνεια και προσφέρουν νομική προστασία σε πρακτικές αισχροκέρδειας, στερώντας τη δυνατότητα δικαστικού ελέγχου και διαφάνειας. Ζήτησε βεβαίως και εξηγήσεις για το πώς αντιλαμβάνεται ο κ. Χατζηδάκης τον κοινωνικό του ρόλο ως εγγυητής της προστασίας των δανειοληπτών, όταν φαίνεται πως ευνοεί τις εταιρίες διαχείρισης εις βάρος των πολιτών.

Tags
Back to top button