Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Εναγκαλισμός της Συρίας από τον Ερντογάν για ενεργειακή συνεργασία -Ποιος είναι ο στόχος της Τουρκίας

Ο Ερντογάν είναι γεγονός ότι μετά την πτώση του Άσαντ από τους τουρκόφιλους τζιχαντιστές του Αλ Τζολάνι, έχει βάλλει "πλώρη" για εκτουρκισμό της Συρίας, έχοντας ως στόχο μεταξύ άλλων, τα πλούσια ενεργειακά αποθέματα της πολύπαθης χώρας.

Αυτό αποδεικνύεται από προγενέστερη τουρκική  ανακοίνωση για:

1.Oριοθέτηση της ΑΟΖ της με την Συρία το 2025 στα πρότυπα του παράνομου Τουρκολυβικού μνημονίου.

2. Την αναγγελία δημιουργίας δύο (2) τουλάχιστον τουρκικών στρατιωτικών βάσεων στη Συρία.

3.Τον εξοπλισμό-εκπαίδευση του νέου Συριακού στρατού από την Τουρκία.

4.Την ανάληψη ανοικοδόμησης της Συρίας από  Τουρκία και Κατάρ. 

5.Την ενσωμάτωση των Σύριων Κούρδων του SDF στον νέο Συριακό στρατό. 

6.Την  συνεκμετάλλευση  Τουρκίας-Τζιχαντιστών των πετρελαϊκών κοιτασμάτων της ΒΑ Συρίας.

Συμπερασματικά θα λέγαμε ότι οι Τούρκοι είχαν συντάξει λεπτομερέστατο σχέδιο  ενεργειών-κινήσεών τους για την επιβολή τετελεσμένων σε όλους τους τομείς, μετά την πτώση του Άσαντ από τους αχυράνθρωπούς της Τζιχαντιστές.

Συρία-Τουρκία συζητούν για ενίσχυση  της συνεργασίας τους στον τομέα της ενέργειας

Κατά τη συνάντησή του την Πέμπτη με τον Τούρκο Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, ο Υπουργός Ενέργειας, Μουχάμαντ αλ-Μπασίρ, συζήτησε τις κοινές σχέσεις συνεργασίας σε διάφορους ενεργειακούς τομείς.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και οι δύο πλευρές συζήτησαν τρόπους ανάπτυξης της συνεργασίας στους τομείς των παραδοσιακών και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εκτός από την ανταλλαγή τεχνικής και τεχνολογικής εμπειρογνωμοσύνης και τη διερεύνηση κοινών επενδυτικών ευκαιριών σε έργα ενεργειακών υποδομών.

Οι δύο πλευρές τόνισαν τη σημασία του συνεχούς συντονισμού και της συνεργασίας για την εξυπηρέτηση κοινών συμφερόντων, τη συμβολή στην ενίσχυση της περιφερειακής ενεργειακής ασφάλειας και το άνοιγμα νέων οριζόντων για συνεργασία στους τομείς της έρευνας, της ανάπτυξης και της μεταφοράς τεχνολογίας.

Η συνάντηση αυτή πραγματοποιείται πριν από την έναρξη της "Συνόδου Κορυφής Φυσικών Πόρων της Κωνσταντινούπολης", η οποία είναι μια διεθνής πλατφόρμα υψηλού επιπέδου που φέρνει σε επαφή τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και τους εμπειρογνώμονες στον τομέα της ενέργειας.

Απώτερος σκοπός της Τουρκίας δεν είναι απλά η παροχή βοήθειας στην ανάκαμψη της Συριακής οικονομίας όπως διατείνεται, αλλά η εξυπηρέτηση ενός μεγάλου σχεδίου της που θα την καταστήσει ενεργειακό κόμβο για την ΕΕ. 

Το ευρύτερο σχέδιο του Ερντογάν

Ο Ερντογάν  στην πραγματικότητα επιχειρεί μέσω της ΒΑ Συρίας να ευοδωθεί η "Τουρκική ενεργειακή-εμπορική διαδρομή μέσω Ιράκ-Συρίας-Τουρκίας -ΕΕ , η οποία θα αντιδιαστέλλεται την "Ινδική οδό" την οποία πρόκριναν ΗΠΑ-ΕΕ-Ισραήλ η οποία μέσω Σαουδικής Αραβίας-Ιορδανίας-Ισραήλ-Κύπρου -Ελλάδας θα έχει τελικό αποδέκτη την ΕΕ.

Σχετικό με το θέμα τουρκικό X επισημαίνει ότι:

"Η Άγκυρα προσπαθεί να εκτρέψει μέρος της κυκλοφορίας μέσω του τεράστιου ιρακινού έργου Development Road (IDR), που βρίσκεται υπό κατασκευή, για να περάσει από τη Συρία για να βοηθήσει τη Δαμασκό να ανακάμψει από 13 χρόνια εμφυλίου πολέμου.

Το IDR, γνωστό ως Kalkinma Yolu στην Τουρκία, είναι μια διεθνώς χρηματοδοτούμενη νέα εμπορική διαδρομή που μειώνει τους παγκόσμιους χρόνους/κόστος αποστολών έως και 50% και αποφεύγει σημεία συμφόρησης και συγκρούσεις υψηλού κινδύνου όπως το Bab-el-Mandeb και το κανάλι του Σουέζ , στηρίζοντας ταυτόχρονα τις οικονομίες των χωρών που βρίσκονται κατά μήκος της διαδρομής."

Μιλάμε ουσιαστικά για σχέδιο του  Ερντογάν ώστε  να καταστήσει την Τουρκία μέσω Συρίας ως τον μοναδικό ενεργειακό κόμβο για την ΕΕ παρακάμπτοντας Ισραήλ-Κύπρο-Ελλάδα, με δεδομένο ότι η Ρωσία και μετά το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία δεν θα  εφοδιάζει πλέον για πολλά χρόνια με φυσικό αέριο-πετρέλαιο την Ευρώπη, λόγω του ψυχροπολεμικού κλίματος που θα επικρατεί στις σχέσεις τους.

Μονόδρομος η οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου

Αντιλαμβανόμαστε ότι τυχόν υλοποίηση του παραπάνω τουρκικού σχεδίου, σε συνδυασμό με τυχόν οριοθέτηση ΑΟΖ στη ΝΑ Μεσόγειο Τουρκίας-Συρίας και ακόμη χειρότερα  οριοθέτησης ΑΟΖ της Συρίας με το ψευδοκράτος στην Κύπρο κατόπιν αναγνώρισής του, για την οποία πιέζει ο Ερντογάν, θα καθιστούσαν ανενεργά  τα  ενεργειακά σχέδια Ισραήλ-Κύπρου-Ελλάδας στη ΝΑ Μεσόγειο (Eurasian interconnector- East Med).

Ιδιαίτερα επισημαίνουμε πόσο επιτακτική γίνεται πλέον  για Ελλάδα και Κύπρο η οριοθέτηση των ΑΟΖ τους, αφού η Τουρκία με βάση το  σχέδιό της για ακύρωση των ενεργειακών σχεδιασμών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ, θέλει η ΑΟΖ της να περιλαμβάνει την θαλάσσια περιοχή μεταξύ Ρόδου-Κρήτης-Κύπρου. 

Επιπλέον Αθήνα και Λευκωσία θα πρέπει να αναλάβουν δέσμη πολιτικο-στρατιωτικών κινήσεων απέναντι στα αδηφάγα σχέδια του Ερντογάν, ο οποίος επιχειρεί πλέον ανοιχτά να καταστήσει τη ΝΑ Μεσόγειο, "τουρκική λίμνη".

Tags
Back to top button