Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Travel

Ένα παραμυθένιο χωριό βρίσκεται στην Ισλανδία (φωτό)

Κλείστε τα μάτια σας και φέρτε στο μυαλό σας τις πιο εντυπωσιακές εικόνες από τα παραμύθια που διαβάζατε μικροί. Τις πιο απίθανες εικόνες, που σας έκαναν να ονειρεύεστε χώρες μακρινές που υπάρχουν μόνο στη χώρα της φαντασίας των μικρών αλλά και των μεγάλων παιδιών.

Τώρα ανοίξτε τα μάτια σας και δείτε τις φωτογραφίες αυτού του μικρού χωριού, που όσο κι αν μοιάζει παραμυθένιο, είναι απολύτως αληθινό. Πρόκειται για το Χοφ, ένα χωριό της νοτιοανατολικής Ισλανδίας που διατηρεί αναλλοίωτη μια παράδοση πολλών ετών.

Το χωριό αυτό δημιουργεί μια υπέροχη ψευδαίσθηση στον θεατή: από μακριά τα σπίτια του μοιάζουν σαν να έχουν χτιστεί κάτω από τα καταπράσινα λειβάδια του. Λες και κάποιος σήκωσε αυτό το μαγικό πράσινο χαλί και τοποθέτησε εκεί κουκλίστικα ξύλινα σπιτάκια με έναν μαγικό τρόπο.

Αυτό το μυστήριο αποτελεί μια παλιά αρχιτεκτονική πρακτική που συνηθιζόταν σε πολλά ισλανδικά χωριά, με τις στέγες των σπιτιών να καλύπτονται με χλοοτάπητα, ένα στιλ που αναπτύχθηκε στη Βόρεια Ευρώπη, από την εποχή του Σιδήρου.

Για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και τα ζώα τους από το δριμύ κλίμα, οι έποικοι κατασκεύαζαν καταφύγια εκμεταλλευόμενοι τα δέντρα ως πλαίσιο προστασίας και καλύπτοντας τις στέγες με χλοοτάπητα.

Στα τέλη του 18ου αιώνα, ένα νέο ύφος σπιτιών αναπτύχθηκε με ξύλινα κτίρια τις στέγες και τα πλαϊνά μέρη των οποίων κάλυπταν με τύρφη, το οργανικό υπόστρωμα που χρησιμοποιείται για την καλλιέργεια φυτών εκτός εδάφους.

Μερικά από αυτά τα κτίρια έχουν επιζήσει μέχρι και σήμερα. Η εκκλησία Hofskirkja είναι ένα από αυτά.

Η εκκλησία με το περίεργο όνομα χτίστηκε το 1884 και ήταν η τελευταία εκκλησία που οικοδομήθηκε με αυτό το παλιό αρχιτεκτονικό στυλ. Οι τοίχοι της είναι χοντροί και συναρμολογημένοι πάνω σε βράχους για σταθερότητα καθώς και μόνωση, ένα σημαντικό στοιχείο για το ισλανδικό κλίμα.

Η οροφή της είναι κατασκευασμένη από πέτρινες πλάκες και καλύπτεται με χλοοτάπητα. Είναι μία από τις έξι εκκλησίες της Ισλανδίας που στέκονται ακόμα, οι οποίες διασώζονται ως ιστορικά μνημεία. Η ιστορία λέει ότι ο ναός χτίστηκε από τον ξυλουργό Páll Pålsson, ενώ η κλειδαριά και οι μεντεσέδες της πόρτας της εκκλησίας δημιουργήθηκαν από τον Thorsteinn Gissurarson, ο οποίος ήταν γνωστός σιδεράς από το Χοφ.

Ο ναός διατηρείται υπό την προστασία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου της χώρας, αλλά λειτουργεί κανονικά ως εκκλησία, για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της περιοχής.

Η κατασκευή κτιρίων με χλοοτάπητα ήταν διαδεδομένη στην Ισλανδία, όπου το υλικό αυτό χρησιμοποιούνταν σε σπίτια τόσο από τους φτωχούς όσο και από τους πλούσιους, και σε κάθε τύπο κτιρίων: σπίτια, στάβλοι, εκκλησίες. Κατά τον 20ο αιώνα, αυτό άλλαξε δραματικά, καθώς όλο και λιγότερα σπίτια από τύρφη χτίζονταν στη χώρα.

Σήμερα, ελάχιστοι τεχνίτες εφαρμόζουν αυτή την πρακτική, και η τεχνογνωσία τους μεταλαμπαδεύεται από τη μία γενιά στην άλλη μέσω της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Tags
Back to top button