Οι διαπραγματευτές των ΗΠΑ και της Κίνας για τις εμπορικές σχέσεις των δύο πλευρών ολοκλήρωσαν την πρώτη από τις δύο ημέρες των συνομιλιών τους στην αμερικανική πρωτεύουσα την Πέμπτη με στόχο να περισωθεί η συμφωνία που επεξεργάζονται, καθώς η διαδικασία βρίσκεται στα πρόθυρα της κατάρρευσης και ενώ η Ουάσινγκτον ετοιμάζεται να θέσει σήμερα σε εφαρμογή επιπρόσθετους τελωνειακούς δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η ένταση ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και το Πεκίνο ανέβηκε ξανά από την περασμένη εβδομάδα, όταν η κινεζική κυβέρνηση αναθεώρησε το προσχέδιο της συμφωνίας και υπαναχώρησε από ορισμένες δεσμεύσεις που είχε αναλάβει, για μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η αμερικανική κυβέρνηση.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε διατάσσοντας να αυξηθούν οι τιμωρητικοί δασμοί, κάτι που είχε ανασταλεί τον Ιανουάριο, ενώ η Κίνα αντέτεινε πως θα ανταποδώσει τα μέτρα.
Ο δεκάμηνος εμπορικός πόλεμος μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του πλανήτη έχει κοστίσει δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες των δύο χωρών.
Ο αντιπρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης Λίου Χε, ο αντιπρόσωπος των ΗΠΑ για το εμπόριο (USTR) Ρόμπερτ Λάιτχαϊζερ και ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Στίβεν Μνούτσιν συζήτησαν για περίπου 90 λεπτά χθες και αναμένεται να συναντηθούν ξανά σήμερα. Δεν έγιναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους όταν ολοκληρώθηκαν οι συνομιλίες.
Πριν οι διαπραγματευτές των δύο χωρών καθίσουν ξανά στο τραπέζι σήμερα, η κυβέρνηση των ΗΠΑ θα έχει αυξήσει τους τελωνειακούς δασμούς σε εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισεκ. δολαρίων στο 25% από το 10%. Οι δασμοί θα τεθούν σε ισχύ μετά τις 00:01 (07:01 ώρα Ελλάδας).
Διάφορα καταναλωτικά προϊόντα, από κινητά ως υπολογιστές, από είδη ιματισμού ως παιγνίδια, θα ακριβύνουν σχεδόν αυτόματα.
Ο Τραμπ χθες είπε ότι στρέφεται πλέον σε εισαγόμενα κινεζικά αγαθά αξίας 325 δισεκ. δολαρίων που ως τώρα έχουν μείνει αλώβητα από τον εμπορικό πόλεμο, διαμηνύοντας ότι και σε αυτά θα επιβληθεί τιμωρητικός δασμός 25%.
Ο Ρεπουμπλικάνος, ο οποίος εφαρμόζει πολιτική προστατευτισμού στο πλαίσιο της πολιτικής του που συνοψίζει με το σύνθημα «πρώτα η Αμερική» -- με στόχο κυρίως την αναδιαμόρφωση του διεθνούς σκηνικού ως προς το εμπόριο και την ενίσχυση της αμερικανικής βιομηχανίας -- κατηγόρησε το Πεκίνο ότι αθέτησε δεσμεύσεις που ανέλαβε τους τελευταίους μήνες.
«Πλησιάζουμε πολύ σε μια συμφωνία, και τότε αρχίσουν να επαναδιαπραγματεύονται τη συμφωνία. Δεν μπορούμε να το ανεχθούμε αυτό. Δεν θα το ανεχθούμε αυτό», πέταξε ο Τραμπ κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στον Λευκό Οίκο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος συμπλήρωσε ότι εάν δεν συναφθεί συμφωνία, οι ΗΠΑ θα αρχίσουν ξανά να κατασκευάζουν προϊόντα που σήμερα εισάγουν από την Κίνα. «Θα γίνει με τον τρόπο του παλιού καιρού, τον τρόπο που το κάναμε άλλοτε: θα φτιάχνουμε το δικό μας προϊόν», επέμεινε.
Το αμερικανικό χρηματιστήριο υποχώρησε χθες, αν και οι απώλειες μετριάστηκαν κατά τι όταν ο Τραμπ είπε πως έλαβε μια «όμορφη» επιστολή από τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ. Οι τιμές του πετρελαίου και οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησαν, με τους επενδυτές να αναζητούν τοποθετήσεις που χαρακτηρίζονται ασφαλείς.
Δεδομένα που δημοσιοποιήθηκαν χθες Πέμπτη κατέδειξαν πως το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ έναντι της Κίνας υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε ετών τον Μάρτιο, κάτι που μπορεί να ενισχύσει τη θέση του Τραμπ καθώς κλιμακώνει τον εμπορικό πόλεμο.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου της Κίνας Γκάο Φενγκ δήλωσε ότι η απόφαση του Πεκίνου ο Λίου να πάει στην Ουάσινγκτον παρά την αναγγελθείσα αύξηση των δασμών δείχνει την «απόλυτη ειλικρίνεια» της Κίνας ως προς την προσέγγισή της στη διένεξη. «Η αμερικανική πλευρά μας φόρεσε πολλές ταμπέλες πρόσφατα, [μίλησε για] "υπαναχώρηση", για "προδοσία" κ.λπ. (...) Η Κίνα βασίζεται στην αξιοπιστία της, τηρεί τις υποσχέσεις της και δεν έχει αλλάξει ποτέ», είπε.
Οι τρέχουσες συνομιλίες μπορεί να πάνε προς τη μία ή προς την άλλη κατεύθυνση, είπε πηγή ενήμερη για το περιεχόμενό τους. Η Κίνα μπορεί να κάνει κάποιες παραχωρήσεις ως προς τις αλλαγές που θέλει, ή να τις ακυρώσει τελείως, ή οι δύο πλευρές να τερματίσουν τις διαπραγματεύσεις χωρίς συμφωνία, εξήγησε.
Η Ιαπωνία ελπίζει σε συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας
Ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο εξέφρασε σήμερα την ελπίδα του ότι η Ουάσινγκτον και το Πεκίνο θα επιλύσουν τη διένεξή τους για το εμπόριο με εποικοδομητικό τρόπο και μέσω διαλόγου.
«Πρέπει να παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις», τόνισε ο Άσο έπειτα από τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου απευθυνόμενος σε δημοσιογράφους, προσθέτοντας πως μένει να φανεί αν οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών θα καταφέρουν να κλείσουν μια συμφωνία που θα βάλει τέλος στην επιβολή υψηλότερων εισαγωγικών δασμών εκατέρωθεν.
«Αυτή η εμπορική διένεξη είναι ζήτημα που έχει μεγάλο ενδιαφέρον για όλο τον κόσμο. Η ανταλλαγή εμπορικών περιορισμών δεν θα ωφελήσει καμία χώρα. Τα όποια μέτρα για το εμπόριο πρέπει να συμμορφώνονται προς τους κανόνες του ΠΟΕ», συμπλήρωσε, αναφερόμενος στον Παγκόσμιο Οργανισμού Εμπορίου.