Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

«Έμοιαζαν γαλήνιοι»: Επιστήμονες έλυσαν το μυστήριο των εξαφανισμένων δυτών στη «Μεγάλη Μπλε Τρύπα»

Η «Μεγάλη Μπλε Τρύπα» του Μπελίζ στη Καραϊβική, αποτελεί τη μεγαλύτερη καταβόθρα του κόσμου, με διάμετρο 300 μέτρα και βάθος 125 μέτρα. Δημιουργήθηκε πριν από χιλιάδες χρόνια ως ασβεστολιθική σπηλιά, ενώ η αύξηση του επιπέδου της θάλασσας κατά την τελευταία εποχή των παγετώνων είχε ως αποτέλεσμα τη βύθισή της.

Το σημείο έγινε διάσημο τη δεκαετία του ‘70 από τον Ζακ-Υβ Κουστώ, όταν δήλωσε ότι είναι μία από τις δέκα κορυφαίες τοποθεσίες για καταδύσεις στον κόσμο.

Τον προηγούμενο Δεκέμβριο, ξεκίνησε η αποστολή εξερεύνησης του βυθού της «Μεγάλης Μπλε Τρύπας», στην οποία συμμετείχε ο δισεκατομμυριούχος της Virgin, Ρίτσαρντ Μπράνσον καθώς και ο Φαμπιέν Κουστό, εγγονός του μεγάλου εξερευνητή Ζακ-Υβ Κουστώ.

Χρησιμοποιώντας δύο υποβρύχια, κατάφεραν να συλλάβουν νέες πληροφορίες, εικόνες και υλικό μέσα από τη μυστηριώδη «Μπλε Τρύπα», ενώ δημιούργησαν τον πρώτο τρισιδιάστατο χάρτη του εσωτερικού της.

Οι ερευνητές εκτός του τρισδιάστατου χάρτη έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους με τα ευρήματα της αποστολής.

Σε συνέντευξη στο Newsweek, η επικεφαλής χειρίστρια του ενός υποβρυχίου και ωκεανογράφος Έρικα Μπέργκμαν, δήλωσε ότι «το υδρόθειο που συνήθως θεωρούμε άχρωμο, εύφλεκτο, διαβρωτικό και τοξικό αέριο, διαλύεται στο νερό».

«Χωρίς οξυγόνο, τίποτα δεν επιβιώνει. Κάτω από τη στιβάδα υδρόθειου επικρατεί σκοτάδι. Κοιτάζοντας από το εσωτερικό του υποβρυχίου, μπορείτε στοιχειωδώς να διακρίνετε το κυκλικό άνοιγμα της τρύπας, ενώ όλο το φως που εκχέεται μέσα στην τρύπα αποκλείεται από το πυκνό χημικό στρώμα», σημείωσε η Μπέργκμαν.

Tags
Back to top button