«Τρύπα» τουλάχιστον 1 εκατομμυρίου στον αριθμό των τουριστικών αφίξεων που προσμετρώνται από το εξωτερικό σε ετήσια βάση προκύπτει με βάση την ανάλυση των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα η Ελληνική Στατιστική Αρχή για τη μετανάστευση των Ελλήνων στο εξωτερικό.
Η οικονομική κρίση οδήγησε μεγάλο αριθμό Ελλήνων να αναζητήσουν επαγγελματικές ευκαιρίες στο εξωτερικό. Ο αριθμός των Ελλήνων «νεο-μεταναστών», όπως προκύπτει από τα σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το διάστημα 2011-2015, ξεπέρασε πλέον τις 500.000.
Σε διάστημα 5 ετών, λοιπόν, πάνω από μισό εκατομμύριο Έλληνες άλλαξαν χώρα μόνιμης κατοικίας. Δεν σταμάτησαν, όμως, να ταξιδεύουν στην Ελλάδα. Σύμφωνα με συντηρητικές εκτιμήσεις οι Έλληνες νεο-μετανάστες πραγματοποιούν τουλάχιστον 2 ταξίδια το χρόνο στη χώρα μας. Αυτό σημαίνει ότι από τη ταξιδιωτική τους δραστηριότητα προκαλούν 1 εκατ. αεροπορικές αφίξεις στην Ελλάδα από το νέο τόπο διαμονής τους.
Πρόκειται για αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό αλλά όχι για τουριστικές αφίξεις από το εξωτερικό. Αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος που ενώ οι αεροπορικές αφίξεις από το εξωτερικό δείχνουν αυξημένες, η αύξηση αυτή δεν εμφανίζεται στις ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας (σε συνδυασμό, βεβαίως, με την αύξηση των τουριστικών μισθώσεων σε σπίτια).
Επομένως, στις αναλύσεις πλέον που γίνονται περί αφίξεων ξένων τουριστών, καλό θα είναι να λαμβάνεται υπόψη και η παράμετρος των αφίξεων των Ελλήνων «νεο-μεταναστών». Δεν είναι λίγοι, μάλιστα, εκείνοι που θεωρούν ότι ο αριθμός των αφίξεων των Ελλήνων που ζουν τη τελευταία 5ετία στο εξωτερικό μπορεί να φθάνει και το 1,5 εκατ. Αλλά ας μείνουμε στη συντηρητική εκτίμηση του 1 εκατ. Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 2015 ο αριθμός των Ελλήνων που μετανάστευσε στο εξωτερικό έφθασε τις 109.351.
Υπενθυμίζεται ότι η Τράπεζα Ελλάδος μετρά τις αφίξεις «μη κατοίκων» στη χώρα και, ως εκ τούτου, οι «νεο-μετανάστες» προσμετρώνται ως τουριστικές αφίξεις.