Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Πολιτισμός

Ελληνόπουλο από το Σίδνεϊ βραβεύεται για την ιδέα που διασώζει τα ελληνικά

Ένα δεκάχρονο αγόρι ελληνικής καταγωγής από το Σίδνεϊ είναι ανάμεσα στους επτά νικητές του διαγωνισμού νέων «Westpac Youth Impact Challenge», η κριτική επιτροπή της οποίας συσπείρωσε διευθύνοντες συμβούλους από μεγαθήρια όπως οι Microsoft, Westpac και Singularity U.

O Τζόναθαν Λούκας σκέφτηκε να δημιουργήσει μια κοινότητα ανταλλαγής γνώσεων και δεξιοτήτων ανάμεσα σε ηλικιωμένους και εγγόνια, εμπνευσμένος από τη δική του σχέση με τη γιαγιά του. Όπως είπε, συγκεκριμένα: «Το όνομά μου είναι Τζόναθαν. Γεννήθηκα στην Αυστραλία με ελληνική καταγωγή και περνάω πολύ χρόνο με τους παππούδες μου. Βασικά, έτσι μού ήρθε η ιδέα. Η γιαγιά μου με βοηθάει με τις εργασίες μου στα ελληνικά κι εγώ, ως αντάλλαγμα, τη βοηθάω με την τεχνολογία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

»Μετά, σκέφτηκα, γιατί να μην το κάνουμε αυτό μεγαλύτερο; Έτσι γεννήθηκε η ιδέα μιας κοινότητας ανταλλαγής. Και άλλα παιδιά όπως εγώ μπορούν να προσφέρουν τις δεξιότητες και τις γνώσεις τους στους ηλικιωμένους μέσα από κοινότητες. Οι ηλικιωμένοι ως αντάλλαγμα μπορούν να μας διδάξουν τη γλώσσα της κουλτούρας τους.

 

»Οι ξένες γλώσσες στην Αυστραλία πεθαίνουν. Στο παρελθόν τα ελληνικά ήταν η δεύτερη πιο κοινή γλώσσα και τώρα είναι η ένατη. Οι συνομήλικοί μου δεν μαθαίνουν πια τη γλώσσα των προγόνων τους. Αυτό στεναχωρεί τους παππούδες μας, καθώς δεν μπορούμε να επικοινωνήσουμε μαζί τους και η σχέση μας αποδυναμώνεται».

Να σημειωθεί ότι η ιδέα του Τζόναθαν ξεχώρισε από τις 85.000 περίπου συμμετοχές που υποβλήθηκαν στον συγκεκριμένο διαγωνισμό. Μπορεί το κίνητρό του στην αρχή να ήταν το βραβείο του διαγωνισμού, ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, είπε η μητέρα του, Μαρία Ράλλη, αλλά καθώς η ιδέα του εξελισσόταν σε κάτι μεγαλύτερο, το αγόρι άρχισε να ενθουσιάζεται.

Την ημέρα μάλιστα που είχε οριστεί η ακρόαση, ήταν και τα γενέθλια του Τζόναθαν. Αναμφίβολα, πήρε το καλύτερο δώρο, και δικαίως. «Αυτή η εμπειρία τον έχει γεμίσει αυτοπεποίθηση γιατί τα έκανε όλος μόνος του» πρόσθεσε η μητέρα του, Μαρία Ράλλη. «Είμαστε πάρα πολύ υπερήφανοι για εκείνον και, κυρίως, η γιαγιά του Χριστίνα!»

Δείτε το βίντεο όπου μιλάει το μικρό, ευρηματικό αγόρι:

Ο διαγωνισμός «Westpac Youth Impact Challenge» που απευθυνόταν σε όλους τους μαθητές της Αυστραλίας -από την Α’ Δημοτικού μέχρι την Γ’ Λυκείου- ζητούσε από τους νέους να καταθέσουν τις προτάσεις τους, δίνοντας λύσεις για κοινωνικά θέματα που αντιμετωπίζουν οι κοινότητες της Αυστραλίας.

Ο διαγωνισμός διοργανώθηκε από την κοινωνική επιχείρηση Fiftysix Creations, σε συνεργασία με τη Westpac, και το Davidson Institute. Για περισσότερες πληροφορίες επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.youthimpactchallenge.com.au.

Ευχόμαστε τα καλύτερα στον μικρό μας φίλο Jonathan και στην οικογένειά του την οποία γνωρίζουμε καλά από τις επισκέψεις της στη Λέσβο κι ελπίζουμε να ανταμώσουμε και φέτος με τους περισσότερους, στο νησί, ελπίζοντας ότι τα περιοριστικά μέτρα θα έχουν εκλείψει. Παράλληλα προσκαλούμε τους αυτοδιοικητικούς μας φορείς, Περιφέρεια και δήμους, την Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου και γενικότερα όλους τους σχετικούς φορείς να εκπονήσουν ένα σχέδιο ενίσχυσης της βελτίωσης της σχέσης της ομογένειας με τον τόπο καταγωγής τους και ειδικά με τα παιδιά τρίτης γενιάς που πρέπει να κρατήσουν επαφή με την Ελλάδα κ το νησί μας...

Tags
Back to top button