Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Ελλάδα και Ευρώπη επιλέγουν αγοράζουν ρωσικό αέριο – Χαμηλά οι εισαγωγές του LNG

Αύξηση 21,7% παρατηρείται στις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου ανά την Ευρώπη σε ετήσια βάση, ενώ είναι πιθανό οι ποσότητες να αυξηθούν ακόμα περισσότερο στο άμεσο μέλλον.

Όπως αναφέρει το newsit.gr, Τη στιγμή που η ευρωπαϊκή πολιτική καλεί για σταδιακό εκμηδενισμό των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία, αυτό αποδεικνύεται δύσκολο στην πράξη. Ιδίως χώρες όπως η Ελλάδα έχουν αυξήσει κατακόρυφα τις εισαγωγές τους μέσω του αγωγού Turk Stream, καθώς η Ρωσία προσφέρει ποσότητες με σημαντικά χαμηλότερη τιμή σε σύγκριση με τις εναλλακτικές λύσεις, όπως το LNG.

Ως εκ τούτου, το δέλεαρ είναι μεγάλο για τους ενεργειακούς ομίλους που εισάγουν αέριο, ενώ η κατάσταση βολεύει και τις κυβερνήσεις αφού έτσι διατηρείται χαμηλότερα το ενεργειακό κόστος για τους καταναλωτές.

Σε νέα υψηλά για φέτος η χονδρική του ρεύματος - Τι γίνεται με το φυσικό αέριο

Ενδεικτικό είναι ότι στην Ελλάδα οι εισαγωγές αερίου από τη Ρωσία μέσω του αγωγού Turkstream από την πύλη του Σιδηροκάστρου (3.13 ΤWh) ήταν ενδεκαπλάσιες τον Μάιο του 2024 σε σχέση με τον Μάιο του 2023. Έτσι το μερίδιο του ρωσικού αερίου έφτασε το 49,3% στην εγχώρια αγορά, ενώ το LNG έχει υποχωρήσει πλέον στο 31%.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Ιούνιο στο τερματικό LNG της Ρεβυθούσας έφτασε μόλις ένα φορτίο συν άλλο ένα τον Ιούλιο, ενώ προβλέπονται μηδενικά φορτία για τον Αύγουστο.

Πρόκειται για μια εικόνα που δεν συνάδει με ό,τι ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια, αφού τους θερινούς μήνες η ζήτηση τυπικά είναι αυξημένη λόγω των αναγκών για ηλεκτροπαραγωγή.

Ήδη από τον Ιούνιο οι μονάδες αερίου της χώρας μας λειτουργούν σε πιο εντατικούς ρυθμούς εξαιτίας του πρώιμου καύσωνα και φαίνεται πως ικανοποιούν τις ανάγκες τους σε καύσιμο περισσότερο με ρωσικό αέριο.

Στα παραπάνω θα πρέπει να συμπληρώσουμε ότι ένας από τους μεγαλύτερους προμηθευτές LNG της Ευρώπης, οι ΗΠΑ, είναι αντιμέτωπος φέτος με τη μεγαλύτερη περίοδο τυφώνων των τελευταίων είκοσι ετών. Αυτές τις ημέρες ο πρώτος τυφώνας, ονόματι Μπέριλ, πρόκειται να πλήξει τα παράλια του Τέξας, όπου βρίσκονται και σταθμοί υγροποίησης φυσικού αερίου.

Αν οι σταθμοί αυτοί αναγκαστούν να διακόψουν τη λειτουργία τους για αρκετό χρονικό διάστημα αθροιστικά αυτό το καλοκαίρι και το φθινόπωρο, τότε οι ποσότητες που εξάγονται προς την Ευρώπη λογικά θα περιοριστούν και αντίστοιχα θα αυξηθούν οι εισαγωγές από τη Ρωσία περαιτέρω.

Προς το παρόν δεν φαίνεται να υπάρχει κάποια επίδραση στην τιμή του ευρωπαϊκού συμβολαίου TTF, το οποίο είναι σταθερό κοντά στα 33 ευρώ/MWh. 

Tags
Back to top button