Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

Ελαιόλαδο: Με άνοδο έκλεισε η τιμή την Παρασκευή - Πότε θα φθάσει 10 ευρώ

Η εβδομάδα που έκλεισε την Παρασκευή ενίσχυσε τις αυξητικές τάσεις της τιμής του ελαιολάδου, λόγω αυξημένης ζήτησης. Στην Πελοπόννησο η τιμή που πλήρωναν τα ελαιοτριβεία κυμαινόταν άνω των 8 ευρώ το λίτρο.

«Οι τιμές ανεβαίνουν. Πρόσφατα έγινε μια πράξη στα 8,20 ευρώ το κιλό στα Παπαδιάνικα Λακωνίας και αυτό που βλέπουμε είναι ότι υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον από παντού, από εμπόρους σε όλη την Ελλάδα. Πιστεύω ότι όλα θα εξαρτηθούν από τα ζήτηση» δήλωσε στο Newsbomb.gr ο πρόεδρος του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, Παναγιώτης Μπατσάκης.

Αναφερθείς στην παραγωγή, είπε πως είναι πάρα πολύ μειωμένη και εκτίμησε ότι δεν θα ξεπεράσει τους 480 τόνους. Για να γίνει αντιληπτή η μεγάλη μείωση της παραγωγής, σημειώνει πως πέρυσι η παραγωγή ήταν στους 1.245 τόνους.

«Αυτή τη στιγμή η τιμή στα ελαιοτριβεία γύρω στα 8 με 9 ευρώ» δήλωσε στο OPEN ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής.

Ωστόσο, με την αύξηση της τιμής παρατηρείται αύξηση και στα φαινόμενα νοθείας. Επιτήδειοι πωλούν σε ανυποψίαστους καταναλωτές σπορέλαιο αντί για ελαιόλαδο. Τη φετινή χρονιά με τις τιμές του ελαιόλαδου, καταγράφοντα φαινόμενα νοθείας που πωλούνται σπορέλαια με τον ισχυρισμό ότι πωλούνται ελαιόλαδα, δήλωσε ο πρόεδρος Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Ελαιόλαδου.

Για την εικόνα του κλάδου αλλά και της αγοράς μίλησε στο στο Newsbomb.gr ο Μύρωνας Χιλετζάκης, Αντιπρόεδρος της Αγροτικής Εταιρικής Σύμπραξης – Ένωσης Ηρακλείου. Σύμφωνα με τον ίδιο: «Η συγκομιδή βρίσκονται σε εξέλιξη με τις ποσότητες να είναι πού μειωμένες. Ο δάκος έχει χτυπήσεις πολύ τα ελαιόδεντρα τον τελευταίο μήνα με αποτέλεσμα να μειώνεται ακόμα περισσότερο η παραγωγή μας στην Κρήτη. Φέτος αναμένεται να μην ξεπεράσουμε τα 25.000 τόνους ενώ πέρσι μαζέψαμε 130.000.

Ελαιόλαδο: Μάστιγα η νοθεία – Τι δείχνουν τα στοιχεία της αστυνομίας

Όσον αφορά τις τιμές παραγωγού αυτή την περίοδο παίζουν από τα 7,50 έως τα 8 ευρώ το κιλό ενώ ο η τιμή του τενεκέ ξεπερνάει τα 170 ευρώ».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μετά τον Φεβρουάριο θα απογειωθεί η τιμή πάνω από τα 10 ευρώ όμως το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα υπάρχει λάδι. Όσον αφορά τις τιμές καταναλωτή θα ανέβει επίσης πολύ.

«Πονοκέφαλος» το κόστος για τα νοικοκυριά

Ο «πονοκέφαλος» για το κόστος του ελαιολάδου δεν λέει να… περάσει, με νοικοκυριά αλλά και παραγωγούς να παρακολουθούν το συνεχές ανοδικό «ράλι» με απόγνωση. Οι μεν, γνωρίζοντας ότι πλέον, το προϊόν μετατρέπεται σε είδος πολυτελείας και οι δε, έχοντας να αντιμετωπίσουν κρούσματα κλοπών ελαιοκάρπου από τα χωράφια τους.

Στην Ισπανία, ως ενδεικτικό της δύσκολης κατάστασης που επικρατεί, αρκετές αλυσίδες σούπερ μάρκετ κλειδώνουν τα μπουκάλια με ελαιόλαδο στα ράφια. Η ιβηρική χώρα γνώρισε εφέτος μία παρατεταμένη ξηρασία στον νότο, με αποτέλεσμα να περιορισθεί περίπου κατά το ήμισυ η παραγωγή και να «εκτιναχθεί» η τιμή κατά 150%, μέσα στα τελευταία δύο χρόνια.

Το λάδι, που στην πλειονότητα των σούπερ μάρκετ της Ισπανίας πωλείται πλέον έναντι 14,5 ευρώ ανά λίτρο, «αποτελεί το ιδανικό προϊόν για κλοπές», όπως επισημαίνουν εργαζόμενοι του κλάδου.

Σύρος: Βρέθηκε νοθευμένο ελαιόλαδο, συνεχίζονται οι έλεγχοι

Σήμερα (23/11), το Τμήμα Εμπορίου της Περιφέρειας και η Χημική Υπηρεσία Σύρου εντόπισε νοθευμένο ελαιόλαδο.

Συγκεκριμένα, «κατόπιν δειγματοληψίας που πραγματοποίησε η υπηρεσία, σε συνεργασία με τη Χημική Υπηρεσία Σύρου, γνωρίζουμε στους καταναλωτές ότι το δείγμα με τα στοιχεία “ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ ΕΞΤΡΑ ΠΑΡΘΕΝΟ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ” με την εμπορική ονομασία “ΚΑΛΑΜΑΤΙΑΝΟ” σε πλαστική συσκευασία των 5 λίτρων, χωρίς να αναφέρεται από την ισχύουσα νομοθεσία «η διεύθυνση του παρασκευαστή, ή του συσκευαστή ή ενός πωλητή εγκατεστημένου στο εσωτερικό της κοινότητας, ο αριθμός παρτίδας καθώς και ο αλφαριθμητικός κωδικός έγκρισης σε επιχειρήσεις που διαθέτουν εγκαταστάσεις συσκευασίας ελαίων, βρέθηκε σύμφωνα με τη σχετική γνωμάτευση του Γενικού Χημείου του Κράτους να είναι “ΜΗ ΚΑΝΟΝΙΚΟ – ΝΟΘΕΥΜΕΝΟ” με ξένη προς το ελαιόλαδο λιπαρή ύλη», όπως τονίσθηκε στην επίσημη ενημέρωση.

Ελαιόλαδο: Πώς καταλαβαίνουμε το νοθευμένο - Πόσο πωλείται ο τενεκές

«Ήδη, βρίσκονται σε εξέλιξη από την υπηρεσία οι έλεγχοι στην αγορά. Συνιστάται στους καταναλωτές που έχουν προμηθευθεί το παραάνω ελαιόλαδο, να μην το καταναλώσουν», επισημάνθηκε ακόμη.

Στα 70 ευρώ το μεροκάματο

Την ίδια στιγμή, το μεροκάματο για τη συγκομιδή της ελιάς μπορεί να ξεπεράσει και τα 70 ευρώ, δημιουργώντας ένα σπιράλ ακρίβειας για το ελαιόλαδο και τις επιτραπέζιες ελιές.

Για νέες αυξήσεις στην τιμή του ελαιολάδου προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος ένωσης αγροτικού συνεταιρισμού Ηρακλείου, Μύρων Χιλετζάκης, μιλώντας στο MEGA.

«Δυστυχώς, θα έχουμε κι άλλη αύξηση στο λάδι. Το μήνα Δεκέμβριο θα υπάρξει κι άλλη αύξηση της τιμής. Η κλιματική αλλαγή έχει ”χτυπήσει την πόρτα” μας. Η παραγωγή μειώνεται κάθε μέρα που περνάει. Στην Κρήτη έχουμε θερμοκρασίες καλοκαιριού και οι θερμοκρασίες ευνοούν ένα έντομο που λέγεται δάκος κι αυτό μειώνει την ήδη μειωμένη παραγωγή που έχουμε. Έτσι, εφόσον μειώνεται η παραγωγή αυξάνεται η τιμή», ανέφερε ο κ. Χιλετζάκης.

Για τους παράγοντες που επηρεάζουν την τιμή του λαδιού, ο κ. Χιλετζάκης εξήγησε ότι δεν τις καθορίζει ο Έλληνας παραγωγός.

«Οι τιμές καθορίζονται βάσει Ιταλίας. Η Ιταλία καθορίζει την τιμή σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακριβώς οι ίδιες τιμές παραγωγού που υπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα σημειώνονται και στην Ισπανία και στην Ιταλία. Υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση από το εξωτερικό, οι ποσότητες είναι μειωμένες και κάποιοι το εκμεταλλεύονται αυτό».

Σχετικά με την εκμετάλλευση του καταναλωτή στην αγορά του λαδιού ανέφερε: «Σήμερα ο καταναλωτής αγοράζει το λάδι 13.5 ευρώ στο ράφι του σούπερ μάρκετ ενώ ο παραγωγός το πούλησε πέρυσι 4.5 με 5 ευρώ. Αυτό το άνοιγμα της ψαλίδας στην τιμή δεν έχει να κάνει με τον παραγωγό. Εξαρτάται από άλλους μεσάζοντες».

Ενώ για τις κλοπές που έχουν επισημανθεί ότι γίνονται στον καρπό της ελιάς: «Είμαστε μάρτυρες καθημερινά κλοπών ελαιοκάρπων. Είναι ένα χρηματιστήριο πλέον το λάδι. Γίνεται ο χαμός».

 

Tags
Back to top button