Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Έκθεση ΟΗΕ καταγγέλλει τη διεθνή εμπλοκή στη γενοκτονία στη Γάζα: Πολυεθνικές εταιρείες και επενδυτές ως «συνένοχοι» και έκκληση για κυρώσεις και εμπάργκο όπλων

«Ενώ η ζωή στη Γάζα καταστρέφεται και η Δυτική Όχθηυφίσταται κλιμακούμενες επιθέσεις, η γενοκτονία του Ισραήλσυνεχίζεται επειδή είναι κερδοφόρα για πολλούς». Αυτό είναι μεταξύ άλλων το συμπέρασμα της έκθεσης της Ιταλίδας νομικού, Φρανσέσκα Αλμπανέζε, προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η οποία δημοσιεύθηκε σήμερα, Πέμπτη 3 Ιουλίου. 

Επιπλέον, η ειδική εισηγήτρια του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη ζήτησε την επιβολή κυρώσεων και εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ και την ανάληψη ευθύνης από τις πολυεθνικές εταιρείες για το «κέρδος από τη γενοκτονία» στη Γάζα.

Η έκθεση της Αλμπανέζε – η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα ως γενοκτονία τον Ιανουάριο του 2024 - επισημαίνει τη βαθιά εμπλοκή εταιρειών από όλο τον κόσμο στην υποστήριξη του Ισραήλ κατά τη διάρκεια της 21μηνης επίθεσης στη Γάζα.


Οι «συνένοχοι στη γενοκτονία»

Η έκθεση της Φρανσέσκα Αλμπανέζε έχει τίτλο «Από την οικονομία της κατοχής στην οικονομία της γενοκτονίας» και εξετάζει τη συμμετοχή διεθνών εταιρειών στην προμήθεια όπλων και βαρέων μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται για την καταστροφή παλαιστινιακών συνοικιών στη Γάζα και τηΔυτική Όχθη, γεωργικών εταιρειών που πωλούν προϊόντα από παράνομες αποικίες και επενδυτικών εταιρειών που βοηθούν στη χρηματοδότηση του πολέμου.

«Ενώ οι πολιτικοί ηγέτες και οι κυβερνήσεις αποποιούνται τις υποχρεώσεις τους, πάρα πολλές εταιρείες έχουν επωφεληθεί από την οικονομία της παράνομης κατοχής, του απαρτχάιντ και, τώρα, της γενοκτονίας του Ισραήλ», αναφέρει η έκθεση.

Η έκθεση κατονομάζει τις πολυεθνικές επενδυτικές εταιρείες, όπως τη BlackRock- τη μεγαλύτερη εταιρεία διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων στον κόσμο – και τη Vanguard των ΗΠΑ ως τους κύριους επενδυτές πίσω από αρκετές εισηγμένες εταιρείες.

Στην έκθεση αναφέρονται επίσης, η εταιρεία Palantir, η Microsoft, η Amazon, η Alphabet και η IBM. 

Ειδική μνεία γίνεται στο ότι ο ισραηλινός στρατός έχει επωφεληθεί από «το μεγαλύτερο πρόγραμμα προμηθειών άμυνας που έχει γίνει ποτέ» για το μαχητικό αεροσκάφος F-35, το οποίο κατασκευάστηκε από την Lockheed Martin με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.600 άλλων κατασκευαστών και οκτώ κρατών. Αναφέρει ότι το Ισραήλ ήταν το πρώτο που πέταξε το πολεμικό αεροσκάφος σε «beast mode», μεταφέροντας 18.000 λίβρες βομβών κάθε φορά.
 

Η αμερικανική εταιρεία τεχνολογίας Palantir δέχεται ιδιαίτερη κριτική στην έκθεση της Αλμπανέζε για τη στενή συνεργασία της με τις Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF), με τις οποίες η εταιρεία συμφώνησε σε μια στρατηγική συνεργασία για την υποστήριξη των «πολεμικών αποστολών» της Palantir.

Η έκθεση επικρίνει επίσης κατασκευαστές βαρέων μηχανημάτων, όπως η Volvo, για την προμήθεια βαρέων μηχανημάτων που χρησιμοποιήθηκαν σε μαζικές κατεδαφίσεις σπιτιών, τζαμιών και υποδομών στη Γάζα και τη Δυτική Όχθη. «Αυτές οι εταιρείες συνέχισαν να προμηθεύουν την ισραηλινή αγορά παρά τις άφθονες αποδείξεις για την εγκληματική χρήση αυτών των μηχανημάτων από το Ισραήλ και τις επανειλημμένες εκκλήσεις από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων να διακόψουν τις σχέσεις τους», αναφέρει η Ιταλίδα νομικός στην έκθεση. 


Πώληση κρατικών ομολόγων 

Η έκθεση σημειώνει ότι το Ισραήλ έχει συμβάλει στη χρηματοδότηση του πολέμου και των επακόλουθων μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων με την πώληση κρατικών ομολόγων. Με την αγορά τους, υποστηρίζει η έκθεση, η διεθνής χρηματοπιστωτική κοινότητα έχει συμβάλει στη συνέχιση του πολέμου.

«Ορισμένες από τις μεγαλύτερες τράπεζες του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των BNP Paribas και Barclays, παρενέβησαν για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη της αγοράς αναλαμβάνοντας την εγγύηση αυτών των διεθνών και εγχώριων κρατικών ομολόγων, επιτρέποντας στο Ισραήλ να συγκρατήσει το επιτόκιο, παρά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής του ικανότητας», αναφέρει.

Αναφέρει εταιρείες διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των Pimco (ιδιοκτησία της γερμανικής εταιρείας χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Allianz) και Vanguard, ως σημαντικούς αγοραστές ισραηλινών κρατικών ομολόγων.

Η έκθεση επισημαίνει επίσης το Νορβηγικό Κρατικό Ταμείο Συντάξεων (GPFG), το μεγαλύτερο κρατικό επενδυτικό ταμείο στον κόσμο, για την αύξηση των επενδύσεών του σε ισραηλινές εταιρείες κατά 32% από τον Οκτώβριο του 2023.


Απαραίτητη η λογοδοσία του ιδιωτικού τομέα

Όσον αφορά στις συστάσεις της, η Φρανσέσκα Αλμπανέζεζητά την επιβολή κυρώσεων και εμπάργκο όπλων στο Ισραήλ και καλεί το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο «και τα εθνικά δικαστήρια να διερευνήσουν και να διώξουν ποινικά στελέχη εταιρειών και/ή εταιρικές οντότητες για τη συμμετοχή τους στη διάπραξη διεθνών εγκλημάτων και στο ξέπλυμα των εσόδων από αυτά τα εγκλήματα».

«Η συνενοχή που αποκαλύπτει η έκθεση αυτή είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η κατάργησή της δεν θα επιτευχθεί χωρίς να λογοδοτήσουν οι υπεύθυνοι του ιδιωτικού τομέα, συμπεριλαμβανομένων των στελεχών του. Το διεθνές δίκαιο αναγνωρίζει διάφορους βαθμούς ευθύνης, καθένας από τους οποίους απαιτεί έλεγχο και λογοδοσία, ιδίως στην περίπτωση αυτή, όπου διακυβεύεται η αυτοδιάθεση και η ίδια η ύπαρξη ενός λαού. Πρόκειται για ένα απαραίτητο βήμα για τον τερματισμό της γενοκτονίας και την κατάργηση του παγκόσμιου συστήματος που την επέτρεψε», αναφέρει συγκεκριμένα η έκθεση.

Διαβάστε ολόκληρη την έκθεση .

Tags
Back to top button