Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Οικονομια

ΕΚΤΑΚΤΟ - Υπ.Oικονομικών: «Απομένουν λίγα πράγματα και ίσως η διαπραγμάτευση να κλείσει σήμερα»! (upd)

Ανανέωση (από αρχικό κείμενο 11:34)Κυβερνητικές πηγές από το ΥΠΟΙΚ σε ερώτηση για το αν υπάρχει ελάχιστη σύγκλιση είπαν ότι «η διαδικασία συνεχίζεται και ολοκληρώνεται σύντομα, μάλλον σήμερα. Ελάχιστες διαφορές αυτή τη στιγμή, παρά ελάχιστη σύγκλιση.»

Σε ερώτηση για το αν τα εργασιακά παραμένουν πρόβλημα η απάντηση ήταν «όχι».

Πηγές από την Κομισιόν αναφέρουν πως υπήρξε πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, ωστόσο δεν έχει οριστεί προς το παρόν ημερομηνία επιστροφής των θεσμών στην Αθήνα. Παράλληλα οι ίδιες πηγές προσθέτουν πως οι συνομιλίες θα συνεχιστούν από απόσταση, ενώ τονίζουν πως υπάρχουν θέματα που εκκρεμούν και είναι τα εργασιακά και η ενέργεια.

Οι παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν και σήμερα, με τον Αλέξη Τσίπρα να βρίσκεται στη Ρώμη με αφορμή την επετειακή Σύνοδο για τα 60 χρόνια από την Ευρωπαϊκή Ενοποίηση όπου στόχος της Αθήνας είναι να πιέσει για πολιτικές αποφάσεις λέγοντας χαρακτηριστικά «φίλος ο συμβολισμός, φίλτατη η πολιτική ουσία».

Η κυβέρνηση επιδιώκει τη ρητή αναφορά στην ανάγκη υπεράσπισης των συλλογικών διαπραγματεύσεων, απομακρύνοντας έτσι το κλίμα που καλλιεργήθηκε αναφορικά με τα περί απειλής για βέτο στην Διακήρυξη των 27 για τα 60 χρόνια από την ίδρυση της ΕΟΚ. 

Στην πλευρά της κυβέρνησης είναι πλέον το μπαλάκι των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και την επίτευξη μίας συμφωνίας με τους δανειστές. 

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει στα χέρια του ένα οδυνηρό πακέτο, ως τελικό προσχέδιο μίας συμφωνίας, που προέκυψε από τις τετραήμερες συζητήσεις των υπουργών Τσακαλώτου, Χουλιαράκη, Αχτσιόγλου και Σταθάκη με τους εκπροσώπους των Θεσμών στις Βρυξέλλες και καλείται να αποφασίσει εάν θα το δεχθεί ή όχι. 

Εάν η απάντηση είναι θετική, τότε θα επιστρέψουν στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια, προκειμένου όμως να κάνουν κυρίως δουλειά επί των λεπτομερειών και να προλάβουν το eurogroup της 7ης Απριλίου, διαμορφώνοντας το λεγόμενο Staff Level Agreement, την τεχνική συμφωνία για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση πρέπει να πει εάν αποδέχεται ή όχι ως βάση περαιτέρω συζήτησης το πακέτο που προέκυψε στις Βρυξέλλες και για το οποίο και οι δύο πλευρές τηρούν σιγή, αν και έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι σε κάθε περίπτωση περιέχει σκληρά μέτρα, κυρίως στο φορολογικό και το συνταξιοδοτικό: αφενός το αφορολόγητο φαίνεται να πέφτει από το όριο των 6000 ευρώ και να πηγαίνει στα 5900 ευρώ, η δε προσωπική διαφορά στις συντάξεις εξανεμίζεται σε μία ή περισσότερες δόσεις μετά το 2020.

Η μεγάλη μάχη της κυβέρνηση δίνεται στο μέτωπο των εργασιακών σχέσεων, όπου επιδιώκει μία νίκη γοήτρου, παραχωρώντας μεν ορισμένα πράγματα στους δανειστές, αλλά προσπαθώντας να κρατήσει ορισμένα κεκτημένα. Για το λόγο αυτό άλλωστε εστάλη η σχετική επιστολή από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στους εκπροσώπους των Θεσμών και την ηγεσία της ΕΕ, ζητώντας την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου και στη χώρα μας..

Δεν είναι σαφές επίσης τι έχει προκύψει στα ενεργειακά, καθώς οι δανειστές πιέζουν για πώληση μονάδων της ΔΕΗ, με την κυβέρνηση να επιχειρεί να κερδίσει χρόνο.

«Επιβεβαιώθηκε η διά ζώσης διαπραγμάτευση, οι υπουργοί επιστρέφουν στην Αθήνα. Απομένουν 2-3 μικρά ζητήματα που μέχρι αύριο θα έχουν απαντηθεί» ανέφερε συνεργάτης του υπουργού Οικονομικών για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους εκπροσώπους των πιστωτών στις Βρυξέλλες.

Η μαραθώνια συνάντηση κυβέρνησης - θεσμών στις Βρυξέλλες ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής και η ελληνική αποστολή των κυρίων Τσακαλώτου, Αχτσιόγλου, Σταθάκη και Χουλιαράκη επιστρέφει στην Αθήνα.

Αυτό ανέφερε περίπου στη 1 τα ξημερώματα κυβερνητικός αξιωματούχος από τις Βρυξέλλες ανατρέποντας τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει νωρίτερα από αξιωματούχο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), οι οποίες έλεγαν ότι θα υπάρξει και νέο ραντεβού την Παρασκευή.

Το απόγευμα της Πέμπτης, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις επανέλαβε ότι παραμένουν τα «αγκάθια» σε αρκετά ευαίσθητα ζητήματα, όπως το συνταξιοδοτικό και η αγορά εργασίας, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά: «Οι συζητήσεις συνεχίζονται στις Βρυξέλλες. Υπάρχει διαπραγμάτευση σε βασικά ζητήματα πολιτικής όπως το συνταξιοδοτικό και το εργασιακό, έχει σημειωθεί πρόοδος αλλά απομένει ακόμη δουλειά που πρέπει να γίνει προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές».

Ο κ. Ράις κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση να αποκτήσει «ισχυρή ιδιοκτησία» του προγράμματος, μία πάγια θέση τόσο του ΔΝΤ όσο και των Ευρωπαίων εταίρων. Σύμφωνα με τον κ. Ράις «είναι σημαντικό να υπάρχει ισχυρή «ιδιοκτησία» του προγράμματος είναι αδιαμφισβήτητα σημαντική για την επιτυχία του και το ταμείο ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να δομήσει ισχυρή στήριξη».

Tags
Back to top button