Η Τουρκία πραγματοποίησε εκτόξευση πυραύλου μικρού βεληνεκούς Tayfun στην Σινώπη.
Ο τουρκικός τύπος ανακοίνωσε ότι ο πρώτος εγχώριος πύραυλος α μικρού βεληνεκούς Tayfun της Τουρκίας, κατασκευασμένο από την εταιρεία Roketsan, εκτοξεύτηκε τη Δευτέρα στη βορειοανατολική Τουρκία.
Η τρίτη δοκιμή βολής του πυραυλικού συστήματος ολοκληρώθηκε με επιτυχία από τη Roketsan στις 12.37 μ.μ. (0937 GMT) από το αεροδρόμιο Ρίζε.
Οι προηγούμενες δοκιμές έγιναν από το ίδιο αεροδρόμιο τον Οκτώβριο του 2022 και τον Μάιο του 2023.
Ο πύραυλος εισήλθε σε μαζική παραγωγή τον Μάιο του 2023 μετά τη δεύτερη δοκιμαστική βολή.
Ο πύραυλος Tayfun διαθέτει το μεγαλύτερο βεληνεκές μεταξύ του πυραυλικού οπλοστασίου της Τουρκίας.
Το πυραυλικό σύστημα έχει την δυνατότητα να κτυπά στόχους βαθιά στο εχθρικό έδαφος», ανέφερε η τουρκική εταιρεία στον ισότοπο της.
Ο πύραυλος Tayfun έχει δραστικό βεληνεκές 280 χιλιομέτρων (170 μίλια), και μέγιστη εμβέλεια 800 χιλιομέτρων (500 μίλια) με μια προσχηματισμένη κατακερματισμένη κεφαλή.
«Η υπερηχητική του ταχύτητα δεν επηρεάζεται από συστήματα αεράμυνας, ενώ οι παράπλευρες ζημιές μειώνονται μέσω της υψηλής ακρίβειας του», πρόσθεσε ο τουρκικός ιστότοπος.
η Τουρκία θα αυξήσει περαιτέρω το βεληνεκές των βαλλιστικών πυραύλων της. «Αυτή τη στιγμή, το βεληνεκές του πυραύλου μας είναι 565 χιλιόμετρα. Αυτό είναι ανεπαρκές. θα το αυξήσουμε στα 1.000 χιλιόμετρα», δήλωσε ο Ερντογάν στις 14 Ιανουαρίου.
Ο Ερντογάν προσπαθεί να εδραιώσει την πολιτική του εξουσία επωφελούμενος από τις εξελίξεις στην αμυντική βιομηχανία, παρουσιάζοντας όλα τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών, σαν να ήταν αποτέλεσμα δραστηριοτήτων που πραγματοποιήθηκαν υπό την κυριαρχία του.
Η τουρκική απειλή
Από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι η τρέχουσα παραγωγή του βαλλιστικού πυραύλου Tayfun βεληνεκούς 561 χιλιομέτρων από την τουρκική αμυντική βιομηχανία, είναι αποτέλεσμα ενός πολυετούς σχεδίου ανάπτυξης πυραύλων που ξεκίνησε και καθοδηγήθηκε από τις Τουρκικές ένοπλες Δυνάμεις τη δεκαετία του 1990.
Η συνεργασία και η μεταφορά τεχνολογίας μεταξύ της Roketsan και της Κινεζικής αμυντικής εταιρείας CPMIEC έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του Bora.
Σε αντίθεση με τους ισχυρισμούς του Ερντογάν, τα επιτεύγματα της Τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας σήμερα δεν οφείλονται μόνο στα 20 χρόνια του στην εξουσία, αλλά βασίζονται κυρίως στη στρατηγική απόφαση των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων την δεκαετία του 1990 να ανοίξουν το δρόμο για συμπαραγωγή πυραυλικών συστημάτων,με άδεια στην Τουρκία για μεταφορά τεχνολογίας.
Η Τουρκία διαθέτει στο οπλοστάσιό της τα εξής πυραυλικά συστήματα:
1.Kasırga, με εμβέλεια 100 χιλιομέτρων
2.Yıldırım, με εμβέλεια 150 χιλιομέτρων και ακρίβεια 150 μέτρων
3.Bora, με εμβέλεια 300 χιλιομέτρων και ακρίβεια 50 μέτρων (ουσιαστικά είναι ο Yıldırım με μεγαλύτερο βεληνεκές)
4. Tayfun με εμβέλεια 561 χιλιομέτρων μέχρι στιγμής, με προπτική σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ερντογάν να φθάσει τα 1000 χιλιόμετρα.
Αν προβούμε σε εγκατάστασή των παραπάνω πυραυλικών συστημάτων σε υποθετικές θέσεις σε μικρή απόσταση από τα μικρασιαστικά παράλια πάνω σε έναν χάρη, με βάση τα βεληνεκή τους, προκύπτει ότι όλα τα νησιά μας ανατολικότερα του 25ου μεσημβρινού, στον οποίο η Τουρκία επιθυμεί να διχοτομήσει το Αιγαίο, βάλλονται από τα παραπάνω συστήματα.