Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Εξουδετερώθηκε ο εγκέφαλος της τζιχαντιστικής ανταρσίας στη Συρία; Ρωσικά αεροσκάφη τον κυνηγούσαν ολονυχτίς

Μόλις σήμερα εμφανίστηκαν στο διαδίκτυο φήμες που θέλουν νεκρό τον Αμπού Μοχάμαντ Αλ-Τζουλάνι, τον περιβόητο αρχηγό της τζιχαντιστικής τρομοκρατικής οργάνωσης Χαγιάτ Ταχρίρ αλ-Σαμ (HTS) που πρωταγωνιστεί στην εν εξελίξει μαζική επίθεση των ανταρτών κατά του καθεστώς του Σύριου προέδρου Άσαντ.

Είναι Νεκρός ο Εγκέφαλος της Επίθεσης;

Αν και η αναφορά δεν έχει επιβεβαιωθεί, αρκετά ρωσικά μέσα υποστηρίζουν πως ο αρχι-τρομοκράτης σκοτώθηκε ως αποτέλεσμα νέου ρωσικού βομβαρδισμού στην βόρεια Συρία πριν λίγες ώρες.

Πρώτος ανέφερε την είδηση ο αναλυτής Babak Taghvai, επικαλούμενος ισραηλινές στρατιωτικές πηγές. Σύμφωνα με αυτές τις πηγές ο Αλ-Τζουλάνι τραυματίστηκε σοβαρά σε ένα από τα πρόσφατα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα. Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, ο ίδιος είναι πολύ πιθανόν να κατέληξε από τα σοβαρά τραύματά του.

Όπως προαναφέραμε, η τρομοκρατική οργάνωση HTS θεωρείται η πρωταγωνίστρια στην μεγάλη αντάρτική επίθεση κατά του Χαλεπίου και κατά του καθεστώτος του Άσαντ που ξεκίνησε την περασμένη πέμπτη. Δεδομένου αυτού, ο αρχηγός της Αμπού Μοχάμαντ Αλ-Τζουλάνι θεωρείται ο «εγκέφαλος» της επιχείρησης.

Κατ' επέκταση, ο θάνατος του τρομοκράτη θα αποτελούσε μία σοβαρότατη απώλεια τόσο για την οργάνωση HTS όσο και για τον Ελεύθερο Συριακό Στρατού, δηλαδή τους Σύριους αντάρτες που πολεμούν τώρα στο Χαλέπι, στην Χάμα και στην περιφέρεια Ιντλίμπ.

Η ρωσική αεροπορική επίθεση λέγεται πως έλαβε χώρα εχθές κατά την διάρκεια της νύχτας. Στόχος της ήταν πράγματι η εξουδετέρωση του Αλ-Τζουλάνι με ακριβές πλήγμα σε συντεταγμένες μίας τοποθεσίας που πιστεύονταν πως βρίσκονταν ο ίδιος. 

Οι Ρώσοι θεωρούν την HTS μία σημαντική απειλή για το καθεστώς Άσαντ και όχι άδικα. Οι μαχητές της οργάνωσης κατάφεραν μέσα σε λίγες μόνο ημέρες να καταλάβουν ολόκληρη την πόλη του Χαλεπίου. Τώρα κινδυνεύει ολόκληρη η βορειοδυτική Συρία, συμπεριλαμβανομένης της πόλης Χάμα και Ιντλίμπ.

Ο Αλ-Τζουλάνι διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στην ενορχήστρωση των επιχειρήσεων της HTS οπότε η Δαμασκός και η Μόσχα τον θέλουν νεκρό. Αν η χθεσινή απόπειρα δολοφονίας του απέτυχε είναι πολύ πιθανό ο ρωσικός και ο συριακός κυβερνητικός στρατός να επιχειρήσουν να τον σκοτώσουν ξανά.

Μέχρι στιγμής το ρωσικό υπουργείο άμυνας δεν σχολίασε τις παραπάνω φήμες, ωστόσο οι ρωσικοί βομβαρδισμοί συνεχίζονται κανονικά και σήμερα Δευτέρα 1η Δεκεμβρίου σε διάφορα σημεία της βορειοδυτικής Συρίας. Αυτή είναι η έμπρακτη βοήθεια που προσφέρει το Κρεμλίνο στο καθεστώς του Άσαντ.

 

Tags
Back to top button