Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΚΚΛΗΣΙΑ

Εκκλησία-κυβέρνηση: Μπήκε το Τριώδιο, ποιος θα φορέσει και ποιος θα βγάλει την μάσκα;

Μπήκε το Τριώδιο, περίοδος νηστείας και ταπεινοφροσύνης για την Εκκλησία μας, περίοδος καρναβαλιών για άλλους…


Αυτή η εβδομάδα που ξεκινάει θα καθορίσει και τα επόμενα βήματα στις επαφές και στις αποφάσεις για τις σχέσεις Κράτους-Εκκλησίας.

Χθες ο Αρχιεπίσκοπος απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για τον διάλογο Εκκλησίας – Πολιτείας τόνισε ότι συνεχίζεται σε πολύ καλό κλίμα και από τις δυο πλευρές, ενώ σημείωσε ότι η Ιεραρχία είναι αυτή που αποφασίζει και όχι η σύνοδος ή ο Αρχιεπίσκοπος, με την σύμφωνη γνώμη πάντα των κληρικών. Ο Αρχιεπίσκοπος, επεσήμανε, μάλιστα, ότι μόλις τελειώσει ο διάλογος θα συγκληθεί η έκτακτη ιεραρχία.

Ξέχασε βέβαια να σχολιάσει την “κατραπακιά” της ψηφοφορίας για αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος και την ουδετερόθρησκη Ελλάδα…

Από την πλευρά του ο Κώστας Γαβρόγλου έκανε λόγο για «κενό πληροφόρησης» σχετικά με τη συμφωνία Πολιτείας – Εκκλησίας και ιδιαίτερα στο ζήτημα της μισθοδοσίας των κληρικών, σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.


Ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ο οποίος έχει σημειώσει επανειλημμένως πως η κυβέρνηση έχει τον τελευταίο λόγο σχολίασε με νόημα:

«Για πρώτη φορά ο κλήρος εξασφαλίζεται με τον τρόπο που πρέπει να εξασφαλίζεται σ’ ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος», και τόνισε ότι η μισθοδοσία θα εξακολουθεί να καθορίζεται από το ενιαίο μισθολόγιο και θα θωρακίζεται ακόμα περισσότερο σε σχέση με το υφιστάμενο καθεστώς. «Το κράτος θα καταβάλλει ετησίως στο Ταμείο Μισθοδοσίας της Εκκλησίας της Ελλάδος τη μισθοδοσία, η οποία θα ενεργείται δια της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών για αριθμό κληρικών ίσο με τον σημερινό», εξηγεί.

Παράλληλα, επιμένει: «Όσο περισσότερο συζητάμε και η άλλη πλευρά θέτει ερωτήματα, ενστάσεις και προτάσεις, τόσο καλύτερα εξηγούνται». Εξάλλου, εξηγεί ότι με την Εκκλησία της Ελλάδος έχουν γίνει περισσότερες συναντήσεις, αφού «η Συμφωνία τους αφορά», ενώ για τα θέματα που αφορούν το Οικουμενικό Πατριαρχείο αναφέρει ότι το υπουργείο αναμένει συγκεκριμένες προτάσεις.

Η νέα συνάντηση Γαβρόγλου με την αντιπροσωπεία της Ελλαδικής Εκκλησίας έχει προγραμματιστεί για αύριο…

Σε επίπεδο λαού και Ιεραρχών πάντως οι αντιδράσεις συνεχίζονται.

Το πρωί του Σαββάτου πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Κερκύρας ειδική ιστορική Ημερίδα της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρείας επί τη συμπληρώσει 200 ετών από την ίδρυσή της στην Κέρκυρα.

Πρώτος ομιλητής από πλευράς της Ορθοδόξου Εκκλησίας ήταν ο κ. Δημήτρης Μεταλληνός, Διδάσκων καθηγητής στο Τμήμα Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας του Ιονίου Πανεπιστημίου, ο οποίος στην εισήγησή του αναφέρθηκε στα ιστορικά στοιχεία της δημιουργίας και μετέπειτα πορείας της Βιβλικής Εταιρείας στα Ιόνια νησιά αρχικά και στην υπόλοιπη Ελλάδα αργότερα. Ο ομιλητής επεσήμανε ότι τα φαινόμενα της αθεΐας, της θρησκευτικής αδιαφορίας, αλλά κυρίως της θρησκευτικής ουδετερότητας, η οποία ζητείται να επιβληθεί πλέον και στο σύνταγμα της χώρας μας, θέτουν πλέον ως επιτακτική ανάγκη τον επανευαγγελισμό των λεγομένων Χριστιανικών χωρών, στη βάση της κοινής Αγιοπατερικής παράδοσης και συνοδικότητος, της πρώτης χιλιετίας του κοινού και ανόθευτου πλαισίου της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας.

Εκ μέρους της Ελλαδικής Εκκλησίας ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στην επιχειρούμενη αλλαγή του άρθρου 3 του συντάγματος, προκειμένου η πατρίδα μας να καταστεί ουδετερόθρησκο κράτος. Σε αυτή την αλλαγή κανείς δεν συμφωνεί. Το σύνταγμα προβλέπει και περιλαμβάνει την ανεξιθρησκία. Απόδειξη αποτελεί ότι πρόσφατα όλες οι Χριστιανικές και άλλες Ομολογίες στην Ελλάδα αναγνωρίστηκαν, έφυγαν από το καθεστώς απλώς μιας ιδιωτικής παρουσίας και μπήκαν σε ένα καθεστώς που αναγνωρίζει την θρησκευτικότητά τους. Τίποτα δεν εμποδίζει τον καθένα να νιώθει ελεύθερος σε αυτό τον τόπο, να ασκεί τα θρησκευτικά του καθήκοντα, να έχει την πίστη που θέλει και βεβαίως ταυτόχρονα να έχουμε μια παράγραφο στο σύνταγμα ότι υπάρχει μια Ομολογία πλειοψηφούσα, η Ορθόδοξη. Δυστυχώς αυτό που προσπαθούν να κάνουν, θα οδηγήσει όλους τους Χριστιανούς σε ένα περιθώριο, με τα γνωστά αποτελέσματα που θα έλθουν μετά από τυχόν δικαστικές αποφάσεις.

Καταλήγοντας ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου της εκκοσμίκευσης σε μια Ελλάδα που οι κρίσιμες στιγμές που διερχόμαστε, δημιουργούν προϋποθέσεις για να επικρατήσουν άλλες τάσεις, εντελώς αντιβιβλικές από μια άλλη πλευρά, ενός μαύρου σύννεφου που έρχεται να διαχωρίσει τους ανθρώπους και είναι απορίας άξιον πώς δεν το αντιλαμβάνονται κάποιοι. Η σωτήρια απάντηση είναι να παραμείνουμε Χριστιανοί, οι οποίοι θα κηρύττουμε ότι ο κάθε άνθρωπος είναι μια ζωντανή εικόνα του Χριστού. Ο ιερός Κλήρος από την άλλη μεριά αντιπροσφέρει το Φως και την Αλήθεια του Αναστάντος Κυρίου.

Tags
Back to top button