Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εκδηλώσεις μνήμης για το Ολοκαύτωμα: 74 χρόνια από το πρώτο δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Αουσβιτς

Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από 18 έως 20 Μαρτίου,

Κορυφαία στιγμή των εκδηλώσεων είναι η σιωπηρή πορεία, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή, 19 Μαρτίου, με αφετηρία την πλατεία Ελευθερίας και τερματισμό τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό.

Ήταν 15 Μαρτίου του 1943 όταν το πρώτο τρένο θανάτου, με προορισμό το στρατόπεδο-κολαστήριο του Άουσβιτς, αναχωρούσε από τον σιδηροδρομικό σταθμό, μεταφέροντας σ’ ένα ταξίδι -χωρίς επιστροφή για τους περισσότερους- περίπου 2.800 Εβραίους της πόλης.

«Η πορεία αποσκοπεί στη διατήρηση της μνήμης και όλες οι γενιές να αντιληφθούν πως μια τέτοια θηριωδία δεν πρέπει να επαναληφθεί. Αποκορύφωμα θα είναι η στιγμή που η πορεία μνήμης θα καταλήγει στο Μουσείο Ολοκαυτώματος, το οποίο σχεδιάζουμε. Έχουν προχωρήσει οι διαδικασίες για το μουσείο και πιστεύω πως το 2017 θα ξεκινήσουν και οι εργασίες» ανέφερε ο κ. Μπουτάρης, σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε σήμερα στο δημαρχείο.

Ο πρόεδρος της ισραηλιτικής κοινότητας, Δαυίδ Σαλτιέλ, αφού θύμισε πως στη Θεσσαλονίκη χάθηκε το 96% του πληθυσμού των Εβραίων, πρόσθεσε πως στο Μουσείο Ολοκαυτώματος «θέλουμε να επιστρέψουν όλα τα έγγραφα και τα αρχεία που εκλάπησαν από εμάς και αυτή τη στιγμή βρίσκονται στη Μόσχα. Παρά τις διαβεβαιώσεις κρατικών φορέων, πάντα υπάρχει κάτι που να αναβάλει την επιστροφή των αρχείων. Η εβραϊκή κοινότητα, μετά από 70 χρόνια, προσπαθεί να φέρει και πάλι πίσω την ιστορία της».

Από την πλευρά του, ο πρύτανης του ΑΠΘ, Περικλής Μήτκας, υποστήριξε πως φέτος, για πρώτη χρονιά, το πανεπιστήμιο απηύθυνε πρόσκληση στους φοιτητές «να βοηθήσουν σε κάθε έκφανση των εκδηλώσεων και η ανταπόκριση ήταν μεγάλη, καθώς περισσότεροι από πενήντα φοιτητές εξεδήλωσαν ενδιαφέρον», ενώ στάθηκε στο νέο πρόγραμμα μαθημάτων της εβραϊκής γλώσσας που ξεκινά η Θεολογική Σχολή στις 14 Μαρτίου.

Ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, Ευτύχιος Σαρτζετάκης, δήλωσε πως «θα πρέπει να αναδεικνύονται φρικιαστικά γεγονότα, όπως αυτό του Ολοκαυτώματος και να θυμόμαστε και να τα τιμούμε», ενώ στις τριήμερες εκδηλώσεις θα συμμετέχει και το Αλεξάνδρειο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης.

Σαρτζετάκης / Μήτκας / Μπουτάρης / Σαλτιέλ / φωτογραφία: ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το Σάββατο, 18 Μαρτίου, με συναυλία στο αμφιθέατρο τελετών του ΠΑΜΑΚ, θα συνεχιστούν την Κυριακή, στις 11:30 το πρωί, με την πορεία μνήμης από την πλατεία Ελευθερίας έως τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό και θα ολοκληρωθούν την Δευτέρα, 20 του μήνα, με εκδήλωση στο φουαγιέ του δημαρχείου και ομιλία της ιστορικού και συγγραφέως, Ρένας Μόλχο.
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Tags
Back to top button