Πραγματοποιήθηκε χθες στο χώρο της Β΄ Εθνοσυνέλευσης στο Άστρος Κυνουρίας η εκδήλωση της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος με θέμα «Τα Συντάγματα της Επαναστατικής Περιόδου (1822, 1823, 1827)» και με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης.
Κεντρικοί ομιλητές στην εκδήλωση, που ήταν ενταγμένη στο επίσημο πρόγραμμα εορτασμού της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» και τελούσε υπό την αιγίδα της, ήταν οι Μιχαήλ – Κωνσταντίνος Σταθόπουλος, Επίτιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών - Ακαδημαϊκός και Ευάγγελος Βενιζέλος, Καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νομικής Σχολής.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη και ο Πρόεδρος της Ολομέλειας των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, Δημήτρης Βερβεσός.
Εισερχόμενοι στον χώρο της εκδήλωσης δήλωσαν:
Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη: «Χαίρομαι γιατί οι Δικηγορικοί Σύλλογοι της Χώρας με επικεφαλής τον Δημήτρη Βερβεσό και συνάδελφο βέβαια, αποφάσισαν σε αυτό το ιστορικό σημείο να αναπτύξουν την ιστορία που δεν είναι τόσο γνωστή στα τρία μέρη στο Άστρος, στην Επίδαυρο και στην Τροιζήνα για τα πρώτα Συντάγματα που έδειξαν πόσο πρωτοπορούσε η Ελλάδα ακόμα και σε εποχή Επανάστασης.
Εμείς ως Επιτροπή χαιρόμαστε γιατί αυτή η περίοδος δεν είναι μόνο ευκαιρία να δούμε τα ορόσημα, αλλά να δούμε και τα τοπόσημα. Να συνδέσουμε τη σημασία σε ιστορικούς τόπους με αυτά που συνέβησαν. Γι’ αυτό μας τιμά ιδιαίτερα, που ζήτησαν να έχουν την αιγίδα της Ελλάδας 2021.
Αυτή η χρονιά είναι, επίσης, μία χρονιά να ξεπεράσουμε τους δισταγμούς και τις αγκυλώσεις του παρελθόντος και να προχωρήσουμε τολμηρά με ότι αυτό σημαίνει στον επόμενο αιώνα της σύγχρονης ιστορίας μας».
Πως ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821 στην Κρήτη - Η Μάχη του Λούλου
Δημήτρης Βερβεσός: «Η Ολομέλεια Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της Χώρας μετά τις Καστανιές και την Ορεστιάδα, μετά το Καστελόριζο, χαράζει δρόμους στην πορεία των εθνικών αγώνων και των προσπαθειών στο Άστος Κυνουρίας, τιμώντας τα 200 χρόνια από την Εθνική Παλιγγενεσία και αναδεικνύοντας τα Επαναστατικά Συντάγματα του Αγώνα όχι ως μία άψυχη παρακαταθήκη, αλλά ως ένα ζωντανό διακύβευμα ζωής, ως μία ζωντανή παρακαταθήκη στις νεότερες γενιές, οι οποίες παίρνουν δύναμη από τους επαναστατημένους Έλληνες που τόλμησαν και σήκωσαν το κεφάλι τους και εν έτει 1821, ΄23 και ΄27, μίλησαν για αβασίλευτη δημοκρατία, μίλησαν για κοινωνικά δικαιώματα, μίλησαν για ατομικές ελευθερίες, μίλησαν για την κατάργηση της δουλείας, την κατάργηση της δήμευσης, για την παιδεία.
Το 1827 οι πιο προοδευτικές ιδέες του Διαφωτισμού χτύπαγαν στην καρδιά της Επαναστατημένης Ελλάδας .Σήμερα τιμούμε τους αγωνιστές και αυτό που μας άφησαν. Γιατί οι επέτειοι δεν είναι μόνο η ιστορική μνήμη. Είναι και η προσπάθεια την οποία έχουν κάνει αυτοί οι άνθρωποι να παραμείνει ζωντανή στο μέλλον, στις επόμενες γενιές μετά από εμάς».
Ευάγγελος Βενιζέλος: «Είναι εξαιρετική η πρωτοβουλία της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, υπό την προεδρία του κυρίου Βερβεσού, να μας συγκεντρώσει σήμερα εδώ, στον τόπο που συνήλθε η Β’ Εθνοσυνέλευση και κατάρτησε το Σύνταγμα του Άστρους, τον Νόμο της Επιδαύρου, γιατί η Επέτειος επιβάλλει αναστοχασμό και ένα βασικό κεκτημένο της Επετείου είναι ο συνταγματικός μας πατριωτισμός. Η κληρονομιάς μας σε σχέση με το Σύνταγμα, τη Δημοκρατία, το κράτος δικαίου και πρέπει να αναζητούμε πάντα τις ρίζες αυτών των μεγάλων κατακτήσεων του ελληνικού λαού».
Μιχαήλ Σταθόπουλος: «Για μένα είναι μεγάλη τιμή να βρίσκομαι σε αυτόν τον ιστορικό χώρο. Εδώ η Β΄ Εθνοσυνέλευση έθεσε τις βάσεις, όπως και οι άλλες Εθνοσυνελεύσεις για τη δημιουργία ενός κράτους – έθνους. Γιατί το Ελληνικό έθνος υπήρχε, προϋπήρχε, δεν συμφωνώ με κάποιους ιστορικούς οι οποίοι λένε ότι η Επανάσταση και το Κράτος δημιούργησε το Έθνος. Προϋπήρχε το έθνος, απλώς εμπεδώθηκε με την Επανάσταση και με τη δημιουργία του κράτους και σε αυτό έχει συμβάλλει πολύ η Β΄ Συνέλευση του Άστρους, όπως και οι άλλες δύο Εθνοσυνελεύσεις, διότι οι παραστάτες, όπως λέγονταν τότε τα μέλη της Συνέλευσης, ήταν στο ύψος των περιστάσεων και έκαναν ότι χρειαζότανε για να προχωρήσει η Επανάσταση και να δημιουργηθεί το κράτος-έθνος, το Ελληνικό έθνος, που για πρώτη φορά απέκτησε, το Ελληνικό έθνος, κρατική οντότητα.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν μέλη της κυβέρνησης (ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλειος Κοντοζαμάνης, οι υφυπουργοί Εξωτερικών και Δικαιοσύνης, Κωσταντίνος Βλάσης και Γεώργιος Κώτσηρας), ο εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας Αλέξανδρου, κ. Θεόκλητος, ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, Μιχάλης Καλογήρου, παράγοντες της Αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι κομμάτων καθώς και ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Τρίπολης, Ιωάννης Αγγελάκος.
Παράλληλα, την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η Άννα Ζαϊρη πρόεδρος της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, Ζωή Ράπτη, υφυπουργός Υγείας, ο Ανδρέας Λοβέρδος, πρώην υπουργός και βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, ο Ιωάννης Σαρμάς, πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου , ο Χαράλαμπος Λυσικάτος, δήμαρχος Νότιας Κυνουρίας , Γεωργία Σακαρέλου προϊστάμενη του Διοικητικού Εφετείου Τρίπολης, Γιώργος Ρούσκας, πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Ελλάδος Αθανάσιος Κανταρτζής, γενικός διευθυντής της Επιτροπής 2021, Πασχάλης Κιτρομηλίδης, ομότιμος καθηγητής, Παναγιώτης Περράκης, αντιπρόεδρος του CCBE.