Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Γυναίκα

Εγκυμοσύνη και προεκλαμψία: Τα 7+1 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε

Για πολλές εγκύους, η κύηση δεν είναι μια μαγική περίοδος ραντισμένη με ροδοπέταλα. Εκτός από την τυπική πρωινή ναυτία και τα υπόλοιπα ενοχλητικά συμπτώματα, πολλές γυναίκες έρχονται αντιμέτωπες με πολύ πιο δύσκολες «παρενέργειες», όπως η υπερέμεση. 

Μια από τις πιο ανησυχητικές διαταραχές της εγκυμοσύνης είναι και η προεκλαμψία.

Η προεκλαμψία είναι η υπέρταση κατά την κύηση, μαζί με λευκωματουρία και με ή χωρίς παθολογικά οιδήματα. Αν αφεθεί χωρίς θεραπεία, μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές τόσο στη μητέρα όσο και στο έμβρυο. Η σωστή ενημέρωση είναι ένα από τα βασικότερα όπλα μας για να την αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

8 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την προεκλαμψία

  • Δεν υπάρχει μέθοδος πρόληψης

Δυστυχώς, ακόμη δεν έχουν εξακριβωθεί τα ακριβή αίτια της προεκλαμψίας. Επομένως, δεν υπάρχουν και μέτρα που μπορείτε να λάβετε για να την αποφύγετε. Αυτό που μπορείτε να κάνετε, ωστόσο, είναι να ενημερώσετε τον γιατρό σας για πιθανούς παράγοντες κινδύνου. Τέτοιοι είναι το προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό προεκλαμψίας, η πολύ νεαρή ή πιο προχωρημένη ηλικία της εγκύου, η πολύδυμη κύηση, ο σακχαρώδης διαβήτης κυήσεως, τα υποκείμενα χρόνια νοσήματα και η παχυσαρκία. Έτσι θα μπορείτε να έχετε το νου σας και οι δύο.

  • Επιδέχεται θεραπείας

Από τη στιγμή που θα σας γίνει διάγνωση, ο γιατρός σας θα σας προτείνει μεθόδους διαχείρισης αυτής της διαταραχής. Πολλές φορές προτείνεται κατάκλιση, φαρμακευτική αγωγή ή και νοσηλεία. Σίγουρα θα χρειαστεί να ελέγχετε τακτικά την αρτηριακή πίεσή σας και να βλέπετε πιο τακτικά τον μαιευτήρα σας.

  • Συνήθως συνοδεύεται από αρκετά συμπτώματα

Ήδη από την αρχή της εγκυμοσύνης σας ίσως παρατηρήσετε συμπτώματα που παραπέμπουν σε προεκλαμψία. Εκτός από το προφανές – την υψηλή αρτηριακή πίεση – ίσως βιώσετε πονοκεφάλους, απότομη αύξηση βάρους, οίδημα και πόνο χαμηλά στην κοιλιά.

  • Άλλες φορές όμως είναι ασυμπτωματική

Ακόμη και αν δεν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, είναι σημαντικό να ελέγχετε την πίεσή σας σε όλη τη διάρκεια της κύησης και να έχετε τις κεραίες σας ανοιχτές για ασυνήθιστα συμπτώματα. Ορισμένες φορές, ιδίως αν ανήκετε στις περιπτώσεις που εμφανίζουν μια ήπια εκδοχή της προεκλαμψίας, η παρουσία της μπορεί να είναι υπερβολικά… διακριτική. Και αυτό δεν την κάνει λιγότερο επικίνδυνη.

  • Μπορεί να συμβεί μετά τον τοκετό

Αν και συνήθως εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της κύησης (κατά κανόνα μετά την 20η εβδομάδα), δυστυχώς ένας ανέφελος τοκετός δεν εξασφαλίζει ότι την έχετε αποφύγει. Μπορεί να εμφανιστεί ακόμη και έξι εβδομάδες μετά. Γι’ αυτό, μην βιαστείτε να παροπλίσετε το πιεσόμετρο!

  • Επηρεάζει τόσο εσάς όσο και το μωρό

Η υψηλή αρτηριακή πίεση της εγκύου μπορεί να αλλάξει τη ροή του αίματος προς τον πλακούντα. Αυτό με τη σειρά του μπορεί να οδηγήσει σε ένα ελλιποβαρές νεογέννητο ή σε πρόωρο τοκετό. Άλλος ένας λόγος να είστε συνεπής στις επισκέψεις στον γιατρό σας!

  • Είναι πιο συνηθισμένη την πρώτη φορά

Η προεκλαμψία τείνει να εμφανίζεται συχνότερα σε γυναίκες που δεν έχουν ξαναμείνει έγκυοι. Ωστόσο, το γεγονός ότι δεν αντιμετωπίσατε τέτοιου είδους προβλήματα στην πρώτη σας κύηση δεν σας απαλλάσσει από τον κίνδυνο – ιδιαιτέρως αν υπάρχουν άλλοι παράγοντες κινδύνου.

  • Είναι αρκετά συνηθισμένη

Συγκεκριμένα, επηρεάζει το 5 με 8% των εγκύων και είναι υπεύθυνη για το 15% των πρόωρων γεννήσεων στις ανεπτυγμένες χώρες. Όταν, όμως, εντοπίζεται εγκαίρως, η αντιμετώπισή της είναι εξαιρετικά αποτελεσματική. Τόσο που δεν αποκλείεται η εγκυμοσύνη σας να προχωρήσει ομαλά παρά την ύπαρξή της.

Tags
Back to top button