
Σε μια κίνηση που καλύπτεται από σκιές γεωπολιτικών σκοπιμοτήτων, οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ουκρανία υπέγραψαν την τελική συμφωνία για την εκμετάλλευση σπάνιων γαιών και φυσικών πόρων, όπως αποκαλύπτει το Bloomberg. Πίσω από την κουρτίνα των διαπραγματεύσεων, η συμφωνία αυτή εγείρει ερωτήματα για το κόστος της ειρήνης και τον έλεγχο των πλουτοπαραγωγικών πηγών της Ουκρανίας.
Ο φρικιαστικός θάνατος της Ουκρανής δημοσιογράφου που συνελήφθη από Ρώσους! Της είχαν βγάλει τα μάτια, τον εγκέφαλο και τον λάρυγγα
Η συμφωνία εξασφαλίζει στις ΗΠΑ προνομιακή πρόσβαση σε φιλόδοξα έργα εξόρυξης, με στόχο πόρους όπως το αλουμίνιο, ο γραφίτης, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Στο επίκεντρο αυτής της συμμαχίας βρίσκεται η προσπάθεια της κυβέρνησης Τραμπ να κατευνάσει τις εντάσεις με το Κίεβο, ενώ πιέζει για τον τερματισμό του πολέμου που ξέσπασε πριν από τρία χρόνια με την εισβολή της Ρωσίας.
Η διαδικασία ήταν γεμάτη ένταση. Μετά από εβδομάδες μυστικών διαβουλεύσεων και συγκρούσεων για το κείμενο της συμφωνίας, Ουκρανοί διαπραγματευτές ταξίδεψαν στην Ουάσινγκτον για να κλείσουν τις τελευταίες λεπτομέρειες. Ενώ η κύρια συμφωνία είχε συναφθεί, οι ΗΠΑ επέμειναν να διευθετηθούν όλες οι τεχνικές πτυχές, απορρίπτοντας την ουκρανική πρόταση για μετέπειτα διευκρινίσεις. «Κλείσαμε μια συμφωνία που προστατεύει τα συμφέροντά μας», δήλωσε ο Τραμπ σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με έναν τόνο που άφηνε περιθώρια για εικασίες. «Η αμερικανική παρουσία θα κρατήσει μακριά επικίνδυνους παίκτες, ενώ σκάβουμε βαθιά στη γη τους».
Το «μαύρο χρήμα» βόμβα έτοιμη να εκραγεί! Η εφορία σφίγγει τον κλοιό... ενοικιαστές και ιδιοκτήτες παγιδεύονται
Το ταμείο του ελέγχου
Η συμφωνία δίνει στις ΗΠΑ προτεραιότητα στα κέρδη που θα διοχετευθούν σε ένα ειδικό ταμείο ανοικοδόμησης, υπό την αμερικανική εποπτεία. Σύμφωνα με προσχέδιο που διέρρευσε στο Bloomberg, η Ουάσινγκτον απέσυρε την απαίτηση για αποπληρωμή της προηγούμενης βοήθειας, αλλά μόνο η μελλοντική στρατιωτική υποστήριξη θα συνυπολογίζεται στο ταμείο. Ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιχάλ δήλωσε ότι η συμφωνία «ενισχύει τη στρατηγική συνεργασία για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας», αλλά οι λέξεις του αντηχούν σαν απόηχος σε ένα τοπίο κατεστραμμένο από τον πόλεμο.
Το Κίεβο φρόντισε να διασφαλίσει ότι η συμφωνία δεν θα συγκρούεται με τις φιλοδοξίες του για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μια κόκκινη γραμμή που διατηρήθηκε με δυσκολία. Ωστόσο, οι αρχικές ανησυχίες της Ουκρανίας για υπερβολικές παραχωρήσεις παραμένουν, καθώς η αμερικανική επιρροή βαθαίνει.
Σκιές και απειλές
Η Ουάσινγκτον παρουσιάζει τη συμφωνία ως διπλωματικό θρίαμβο, ισχυριζόμενη ότι προσφέρει προστασία από τη ρωσική απειλή μέσω της παρουσίας αμερικανικών επιχειρήσεων. Ωστόσο, η απογοήτευση του Τραμπ με την αργή πρόοδο στις ειρηνευτικές συνομιλίες ρίχνει βαριά σκιά. Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει απειλήσει να αποσυρθεί από τις διαπραγματεύσεις, αφήνοντας την Ουκρανία εκτεθειμένη σε κατηγορίες για αποτυχία.
Η συμφωνία έρχεται μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια νωρίτερα φέτος, όταν ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι συγκρούστηκε με τον Τραμπ και τον αντιπρόεδρο Τζ. Ντ. Βανς. Ένα μνημόνιο προθέσεων υπογράφηκε τον Απρίλιο, ενώ ο Ζελένσκι συναντήθηκε με τον Τραμπ στο Βατικανό, λίγο πριν την κηδεία του Πάπα Φραγκίσκου, σε μια στιγμή που η διπλωματία έμοιαζε να κρέμεται από μια κλωστή.
Η συμφωνία αυτή, αν και παρουσιάζεται ως βήμα προς την ανοικοδόμηση, φέρνει μαζί της έναν αόρατο φόβο: πόσο μακριά μπορεί να φτάσει ο έλεγχος των φυσικών πόρων της Ουκρανίας και τι θα σημάνει αυτό για το μέλλον της χώρας;