Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ευρωβουλευτές ΠΑΣΟΚ για data centers: Όχι επιβάρυνση των πολιτών - Διαφάνεια σε πόρους

Να δημοσιοποιούνται τα στοιχεία για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και νερού από τα κέντρα δεδομένων (data centers), αλλά και να διασφαλιστεί ότι οι μεγάλες επενδύσεις στον κλάδο δεν θα επιβαρύνουν άδικα τους λογαριασμούς των πολιτών, ζητούν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι τέσσερις ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Με κοινή ερώτησή τους, οι Γιάννης Μανιάτης, Νίκος Παπανδρέου, Σάκης Αρναούτογλου και Νικόλας Φαραντούρης θέτουν στην Κομισιόν τρία ζητήματα: τη διαφάνεια γύρω από την κατανάλωση ενέργειας και νερού, τη δίκαιη κατανομή του κόστους ενίσχυσης των ηλεκτρικών δικτύων και την προστασία των περιοχών που αντιμετωπίζουν λειψυδρία.

Οι ευρωβουλευτές επικαλούνται στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA), σύμφωνα με τα οποία η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας των data centers στην Ευρώπη προβλέπεται να αυξηθεί περίπου 70% μεταξύ 2024 και 2030.

Υπενθυμίζουν, επίσης, ότι στις 21 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε κοινό σύστημα αξιολόγησης της ενεργειακής και υδατικής απόδοσης των εγκαταστάσεων, με κατάταξη από Α έως G, ενώ ξεκίνησε διαβούλευση για τη θέσπιση ελάχιστων προτύπων απόδοσης.

Παρά τα βήματα αυτά, επισημαίνουν ότι τα στοιχεία κατανάλωσης των data centers που συλλέγονται στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής νομοθεσίας δημοσιεύονται συγκεντρωτικά, σε επίπεδο κρατών-μελών και Ευρωπαϊκής Ένωσης, χωρίς να υπάρχει η διαφάνεια που ζητούν για κάθε εγκατάσταση.

Τα τρία ερωτήματα προς την Κομισιόν

Στην ερώτησή τους προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι τέσσερις ευρωβουλευτές ζητούν να διευκρινιστεί εάν πρόκειται να δημοσιοποιούνται, ανά κέντρο δεδομένων, η εγκατεστημένη ισχύς, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και νερού, καθώς και οι δείκτες απόδοσης PUE, WUE, ERF και REF, με προστασία μόνο των πραγματικά ευαίσθητων πληροφοριών.

Το δεύτερο ζήτημα αφορά το ποιος θα επωμιστεί το κόστος των ηλεκτρικών υποδομών που απαιτούνται για τη λειτουργία των μεγάλων εγκαταστάσεων. Οι ευρωβουλευτές ζητούν εγγυήσεις ότι η ενίσχυση των δικτύων θα επιβαρύνει δίκαια τους επενδυτές και ότι το σχετικό κόστος δεν θα μετακυλιστεί στους υπόλοιπους καταναλωτές.

Τέλος, θέτουν το ζήτημα της κατανάλωσης νερού σε περιοχές που αντιμετωπίζουν υδατικό στρες, ζητώντας από την Επιτροπή να εξετάσει ειδικές προβλέψεις για τα ελάχιστα πρότυπα απόδοσης, αλλά και μέτρα προστασίας κατά τις περιόδους ξηρασίας.

Κριτική στην κυβέρνηση για τις επενδύσεις

Σε ανακοίνωση που συνοδεύει την ερώτηση, οι τέσσερις ευρωβουλευτές ασκούν κριτική στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι προβάλλει τις επενδύσεις στα data centers ως ένδειξη ψηφιακής ανάπτυξης, χωρίς να έχουν απαντηθεί κρίσιμα ερωτήματα για το κόστος των υποδομών και την προστασία του νερού.

Αναφέρονται ειδικότερα στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, εκτιμώντας ότι οι προβλέψεις για την κάλυψη των έργων σύνδεσης από τους επενδυτές δεν αρκούν από μόνες τους για να διασφαλίσουν τη δίκαιη κατανομή του κόστους των κοινών ηλεκτρικών υποδομών.

«Η πρόβλεψη ότι οι επενδυτές θα καλύπτουν τα έργα που προκαλούνται αποκλειστικά από τη σύνδεσή τους δεν απαντά αυτομάτως στο ζήτημα των κοινών υποδομών και της ενδεχόμενης επιβάρυνσης των υπόλοιπων καταναλωτών», επισημαίνουν.

Συνεχίζοντας την κριτική τους, τονίζουν:

«Δεν αρκεί η Kυβέρνηση να πανηγυρίζει για επενδύσεις δισεκατομμυρίων. Οφείλει να εγγυηθεί ότι ούτε ένα ευρώ από το κόστος που αναλογεί στους μεγάλους επενδυτές δεν θα μετακυλιστεί άδικα στους λογαριασμούς των πολιτών».

Παράλληλα, ζητούν να αποσαφηνιστεί πώς θα προστατευθούν οι υδάτινοι πόροι σε περιοχές που ήδη αντιμετωπίζουν προβλήματα ξηρασίας.

«Ούτε μπορεί να μιλά για βιώσιμη ανάπτυξη, όταν δεν έχει εξηγήσει πώς θα διασφαλιστεί ότι η λειτουργία μεγάλων εγκαταστάσεων δεν θα επιβαρύνει περιοχές που ήδη δοκιμάζονται από την ξηρασία», καταλήγουν οι τέσσερις ευρωβουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Tags
Back to top button