Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Κόσμος

Ευρωπαϊκή "σφαλιάρα" στα Σκόπια! Αφαιρέθηκαν οι αναφορές σε "μακεδονική" ταυτότητα και γλώσσα

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με 461 ψήφους «υπέρ», 121 «κατά» και 107 αποχές ενέκρινε σήμερα την Έκθεση Προόδου για τα Σκόπια για тα έτη 2023 και 2024.

Μετά από τροπολογία που είχαν καταθέσει οι τρεις μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, η Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και η Renew Europe-αφαιρέθηκαν από την Έκθεση Προόδου όλες οι αναφορές σε «μακεδονική εθνική ταυτότητα» και «μακεδονική γλώσσα».

Έφαγαν "πόρτα" τα Σκόπια από την ευρωπαϊκή Έκθεση Προόδου! Αφαιρούνται οι αναφορές σε "μακεδονική εθνική ταυτότητα και γλώσσα"

Οι αναφορές αυτές υπήρχαν στο σχέδιο της Έκθεσης, το οποίο, είχε εγκριθεί στις 24 Ιουνίου από την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρά τις έντονες αντιδράσεις των Βούλγαρων ευρωβουλευτών, οι οποίοι υποστήριξαν ότι τα θέματα εθνικής ταυτότητας και γλώσσας δεν έχουν θέση σε έκθεση για την πρόοδο μιας υποψήφιας προς ένταξη χώρας, καθώς προκαλούν διχόνοια.

Ο πρωθυπουργός της χώρας Χρίστιαν Μίτσκοσκι χαρακτήρισε ως «επαίσχυντη» την τροπολογία με την οποία αφαιρέθηκαν από την Έκθεση οι αναφορές σε «μακεδονική εθνική ταυτότητα και γλώσσα» και κατηγόρησε την Βουλγαρία ότι υπονομεύει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας του.

«Σήμερα, η Βουλγαρία εργάστηκε εναντίον μας […] Η Βουλγαρία παρεμποδίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Μακεδονίας, όχι από τώρα αλλά ήδη από το 1990. Η Βουλγαρία έχει σαφή ατζέντα και σχέδιο· καθοδηγείται από τη σκέψη της καταστροφής του μακεδονικού έθνους και της ταυτότητάς του» ανέφερε ο Χρ.Μίτσκοσκι, μετά την σημερινή ψηφοφορία στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί της Έκθεσης Προόδου.

Ο εισηγητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα Σκόπια, Αυστριακός ευρωβουλευτής Τόμας Βάιτς (Πράσινοι/ Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία) σε γραπτή του δήλωση μετά την ψηφοφορία ανέφερε ότι «ορισμένοι Βούλγαροι ευρωβουλευτές καταχράστηκαν την έκθεση για εσωτερικούς πολιτικούς σκοπούς». Οι Βούλγαροι ευρωβουλευτές είχαν κατηγορήσει τον Αυστριακό ευρωβουλευτή για «μεροληψία» υπέρ των Σκοπίων.

Η Σόφια υποστηρίζει ότι η γλώσσα και η ταυτότητα των Σκοπίων έχουν βουλγαρικές ρίζες και δεν προϋπήρχαν του 1945, όταν η περιοχή ενσωματώθηκε στη Γιουγκοσλαβία.

Αντίθετα η κυβέρνηση των Σκοπίων επιμένει ότι η ταυτότητα και η γλώσσα της είναι ξεχωριστές και υφίστανται εδώ και αιώνες.

Οι διαφορές Σκοπίων-Σόφιας

Τα Σκόπια και η Βουλγαρία έχουν ιστορικές, εθνικές και γλωσσικές διαφορές που διαρκούν δεκαετίες.

Η Βουλγαρία παρεμπόδιζε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ. Το καλοκαίρι του 2022, οι τότε κυβερνήσεις των δύο χωρών, μετά από μεσολάβηση της ΕΕ είχαν καταλήξει σε μία συμβιβαστική πρόταση, η οποία προέβλεπε πως η Βουλγαρία θα άρει το βέτο που είχε θέσει στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την ΕΕ, υπό την προϋπόθεση τα Σκόπια τροποποιήσουν το Σύνταγμά τους προκειμένου να συμπεριληφθεί σε αυτό η βουλγαρική μειονότητα που ζει στη χώρα.

Την πρόταση είχε αποδεχθεί η προηγούμενη κεντροαριστερή κυβέρνηση, όμως δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει πλειοψηφία 2/3 στη Βουλή για την τροποποίηση του Συντάγματος, λόγω της εναντίωσης του δεξιού και νυν κυβερνώντος κόμματος της χώρας, VMRO-DPMNE του πρωθυπουργού Χρίστιαν Μίτσκοσκι. Ο τελευταίος αναφέρει ότι η κυβέρνησή του δεν αποδέχεται την πρόταση και δεν πρόκειται να συναινέσει σε μία τέτοια τροποποίηση του Συντάγματος της χώρας.

Τόσο οι Βρυξέλλες όσο και η Σόφια έχουν διαμηνύσει επανειλημμένως, προς τη χώρα πως αυτή θα μπορέσει να ανοίξει τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ , αφού πρώτα τροποποιήσει το Σύνταγμά της.

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή πληθυσμού που πραγματοποιήθηκε то 2021 στα Σκόπια, οι Βούλγαροι αποτελούν μόλις το 0,2% του πληθυσμού της χώρας (συνολικά 3.500 άτομα), στοιχείο το οποίο η επίσημη Σόφια αμφισβητεί και θεωρεί ότι το ποσοστό των Βούλγαρων είναι κατά πολύ μεγαλύτερο. Η Σόφια θεωρεί ότι η απογραφή έγινε με μεθόδους που δεν διασφάλισαν τη συμμετοχή όλων των Βουλγάρων πολιτών της χώρας και κατηγορεί τα Σκόπια για αποσιώπηση της ιστορικής βουλγαρικής παρουσίας.

Οι προβληματικές σχέσεις των Σκοπίων με τη Βουλγαρία έχουν επιδεινωθεί ιδιαίτερα με την ανάληψη της εξουσίας στα Σκόπια από το VMRO-DPMNE, πριν από ένα χρόνο.

 

 

 

 

Tags
Back to top button