Έτσι λοιπόν η Εφορία βρίσκεται στην αναζήτηση χιλιάδων πολιτών που τους οφείλει χρήματα προκείμενου να τους τα επιστρέψει. Τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που λιμνάζουν στα κρατικά ταμεία, αφορούν επιστροφές ΦΠΑ. Τα ίχνη των δικαιούχων έχουν εξαφανιστεί κανείς δεν έχει παρουσιαστεί να τις αναζητήσει.
Στο στόχαστρο της Εφορίας όλα τα ακίνητα! Ποιοι ιδιοκτήτες θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα
Όπως προκύπτει από τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δείχνουν ότι οι εκκρεμείς επιστροφές φόρου ανήλθαν τον Δεκέμβριο του 2023 στα 558 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 274 εκατ. ευρώ αφορούν επιστροφές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, καθώς έχουν περάσει 90 ημέρες από την έκδοση Ατομικού Φύλλου Έκπτωσης (ΑΦΕΚ), ενώ 284 εκατ. ευρώ αφορούν εκκρεμείς επιστροφές φόρων που δεν είναι ληξιπρόθεσμες, αφού δεν έχει παρέλθει αντίστοιχο διάστημα των 90 ημερών.
Από τις εκκρεμείς επιστροφές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες (άνω των 90 ημερών), δηλαδή από τα 274 εκατ. ευρώ, τα 241 εκατ. ευρώ είναι ποσά που δεν μπορούν να αποπληρωθούν λόγω κυρίως εξωγενών παραγόντων, όπως η μη ανταπόκριση των δικαιούχων ή η μη προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών.
Παρά το γεγονός αυτό που κάθε άλλο παρά συνηθισμένο μπορεί να χαρακτηριστεί, αφού οι φορολογούμενοι – δικαιούχοι επιστροφής δεν εμφανίζονται για να εισπράξουν τα χρήματα, η ΑΑΔΕ επιδιώκει φέτος να σπάσει το ρεκόρ του 2023 όταν επέστρεψε φόρους 6,9 δις ευρώ σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.
Ο επίσημος στόχος που έχει τεθεί προβλέπει ότι η φορολογική διοίκηση θα πρέπει να επιστρέψει στους φορολογούμενους φόρους συνολικού ύψους 6,588 δισ. ευρώ, ήδη από τον πρώτο μήνα του έτους οι επιστροφές ξεπέρασαν τον πήχη των 439 εκατομμυρίων που προβλέπεται βάσει προγραμματισμού καθώς ανήλθαν σε 501 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης να σημειωθεί ότι μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου είχαν εκδοθεί 551.947.463 Ατομικά Φύλλα Έκπτωσης εκ των οποίων το 47% ήτοι 258 .810 είναι άνω των 90 ημερών. Όπως προκύπτει το 40% των συγκεκριμένων επιστροφών παραμένει στα κρατικά ταμεία και δεν επιστρέφεται στους δικαιούχους για διάφορους άλλους λόγους. Ειδικότερα, από τα 258.810 ΑΦΕΚ, στα αζήτητα παραμένει το 29,6% καθώς οι φορολογούμενοι δεν έχουν δηλώσει ΙΒΑΝ ώστε να πιστωθεί στον τραπεζικό λογαριασμό τους το ποσό της επιστροφής ενώ το 10% αφορά σε ανθρώπους που έχουν φύγει από την ζωή. Επίσης σε αρκετές περιπτώσεις απαιτείται συμψηφισμός με τρίτους φορείς όπως ο ΕΦΚΑ με τους οποίους η ΑΑΔΕ βρίσκεται σε διαδικασία διασύνδεσης και αυτοματοποίησης των συστημάτων και των διαδικασιών.
Πλέον τα φυσικά και νομικά πρόσωπα λαμβάνουν πιο γρήγορα τις επιστροφές φόρου. Η ΑΑΔΕ εφαρμόζει νέες απλούστερες διαδικασίες που προβλέπουν αυτόματη αξιολόγηση ενώ σε κάθε περίπτωση διενεργούνται συμψηφισμοί με οφειλές προς το δημόσιο.
Σε ορισμένες περιπτώσεις θα διενεργούνται έλεγχοι με κριτήρια ανάλυσης κινδύνου. Ενόψει και της έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, οι φορολογούμενοι με πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα προκειμένου να λάβουν άμεσα την επιστροφή
φόρου εισοδήματος, δεν θα πρέπει να έχουν οφειλή ούτε ένα ευρώ στην Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία.
Όπως προβλέπει το ισχύον νομοθετικό καθεστώς οι ελεγκτικές αρχές «περνάνε από κόσκινο» τον φορολογούμενο προκειμένου να διαπιστώσουν αν υπάρχουν εκκρεμείς οφειλές προς την Εφορία ή προς τον ΕΦΚΑ ή ακόμη και αν υπάρχουν οφειλές που δεν έχουν λήξει όπως π.χ. ο ΕΝΦΙΑ. Σε περίπτωση που υφίστανται τέτοια χρέη προχωρούν σε αυτόματο συμψηφισμό του ποσού της επιστροφής με τις οφειλές.
Μόνο σε περίπτωση που προκύψει υπόλοιπο τότε αυτό πιστώνεται στο τραπεζικό λογαριασμό του δικαιούχου.