Ένα νέο, ανατριχιαστικό επεισόδιο έρχεται να συγκλονίσει τη διεθνή ναυτιλία, καθώς οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν (IRGC) έβαλαν στο στόχαστρο το πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων «EPAMINONDAS», ελληνικών συμφερόντων.
Η επίθεση σημειώθηκε την ώρα που το πλοίο έπλεε στα επικίνδυνα νερά του Περσικού Κόλπου, με προορισμό την Ινδία. Σύμφωνα με την εταιρεία ασφάλειας Diaplous, μια ιρανική πολεμική λέμβος προσέγγισε το σκάφος μέσα στο σκοτάδι της σιωπής, χωρίς καμία προειδοποίηση ή επικοινωνία, και άρχισε να γαζώνει τη γέφυρα με καταιγισμό πυρών!
Ο τρόμος κυριάρχησε πάνω στο «EPAMINONDAS» όταν οι σφαίρες άρχισαν να θρυμματίζουν τα τζάμια και να προκαλούν σοβαρές ζημιές στον εξοπλισμό της γέφυρας. Ο πλοίαρχος και το πλήρωμα βρέθηκαν ξαφνικά στο επίκεντρο μιας πολεμικής ζώνης, με τους Ιρανούς να δείχνουν πως δεν διστάζουν να χτυπήσουν απευθείας στην «καρδιά» της ναυσιπλοΐας. Από καθαρή τύχη και την ψυχραιμία των ναυτικών μας, δεν υπήρξαν θύματα, όμως η ψυχολογική βία και οι υλικές καταστροφές αφήνουν ανεξίτηλα σημάδια σε μια περιοχή που πλέον «μυρίζει» μπαρούτι και θάνατο.
Το πλοίο, που εκτελούσε το δρομολόγιο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προς τη Μούδρα της Ινδίας, έγινε το θύμα της ακραίας γεωπολιτικής έντασης που επικρατεί τις τελευταίες ώρες. Αυτή η επιθετική ενέργεια των Ιρανών δεν είναι απλώς ένα «περιστατικό», αλλά μια ευθεία πρόκληση προς τη διεθνή κοινότητα και μια απόδειξη πως καμία σημαία και κανένα πλοίο δεν είναι πια ασφαλές στον Περσικό. Η ασφάλεια των θαλασσών κρέμεται από μια κλωστή, την ώρα που οι προκλήσεις διαδέχονται η μία την άλλη, μετατρέποντας τα εμπορικά περάσματα σε πεδία μάχης.
Κατά την ανακοίνωση του UKMTO, δεν εκδηλώθηκε φωτιά πάνω στο πλοίο και όλα τα μέλη του πληρώματος είναι σώα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίθεση στο «EPAMINONDAS» έγινε με φορητό αντιαρματικό ρουκετοβόλο (RPG).
Το ημιεπίσημο ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ανέφερε με τη σειρά του ότι «ο ιρανικός στρατός επέβαλε το ναυτικό δίκαιο σε ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων που αγνόησε επανειλημμένες προειδοποιήσεις».