Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
Επιστήμες

Εφεύρεση συσκευής από δύο νέους γεωργούς για μείωση του κόστους παραγωγής

Δύο νέοι γεωργοί ανακάλυψαν τον τρόπο αξιοποίησης της τεχνολογίας, δημιουργώντας τεχνητή νοημοσύνη που τοποθετείται στα γεωργικά μηχανήματα.
Την τεχνητή νοημοσύνη στο χωράφι φέρνουν δυο νέοι γεωργοί, απόφοιτοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Ο λόγος για τον Γιώργο Βαρβαρέλη και το Δημήτρη Ευαγγελόπουλο, οι οποίοι κατά την ενασχόληση με τα χωράφια τους, διαπίστωσαν πως η τεχνολογία στον αγροτικό κλάδο είχε πολύ μικρή διείσδυση σε σχέση με άλλους τομείς.

Όπως τονίζει στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο ένας εκ των δύο συνιδρυτών της εταιρίας Augmenta, Δημήτρης Ευαγγελόπουλος «δε μπορούσα να διανοηθώ ότι ο τρόπος με τον οποίο λαμβάνονταν οι αποφάσεις, για τη λίπανση και τον ψεκασμό ήταν χωρίς δεδομένα», κάτι που «μας έδειξε πως στον αγροτικό κλάδο υπάρχει τεράστιος χώρος να κάνει κάποιος πράγματα».

Έτσι, οι δυο τους δημιούργησαν μια συσκευή «Plug & Play», το Field Analyzer όπως το ονομάζουν. Αυτό τοποθετείται πολύ εύκολα στην οροφή ενός τρακτέρ. Αποτελείται από έξι πολυφασματικές κάμερες και όταν ο αγρότης ξεκινάει την εργασία στο χωράφι του, η συσκευή, έχει τη δυνατότητα να καταγράφει σε υψηλή ανάλυση (4Κ) τα φυτά σε πραγματικό χρόνο και μέσω της ανάκλασης του φωτός, της ακτινοβολίας να «καταλαβαίνει» εάν υπάρχει π.χ έλλειψη αζώτου (λιπάσματος) ή κάποια ασθένεια.

Η συσκευή είναι εφοδιασμένη με Software, το οποίο αφού αρχικά εντοπίσει τα παραπάνω προβλήματα, στη συνέχεια ρυθμίζει τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν στο πίσω μέρος του τρακτέρ, (στο λιπαντήρα ή στο λιπασματοδιανομένα), προκειμένου το λίπασμα ή το φυτοφάρμακο να πέσει στο μέρος του χωραφιού και στο φυτό που πραγματικά το έχει ανάγκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα δεδομένα που συλλέγονται, επεξεργάζονται επάνω στο τρακτέρ σε πραγματικό χρόνο, ενώ το σύστημα μέσω της 4G σύνδεσης στο ίντερνετ που διαθέτει, στέλνει κάποιες από τις πληροφορίες στο υπολογιστικό σύννεφο (cloud), όπου γίνεται παράλληλα μια ακόμη επεξεργασία η οποία υποβοηθά την όλη εργασία.

«Αυτό οδηγεί σε αύξηση της παραγωγής παράλληλα με μείωση του κόστους, πάντα σε σύγκριση με τις μέχρι σήμερα πρακτικές, όπου ρίχνουμε σε όλο το χωράφι την ίδια ποσότητα λιπάσματος, χωρίς να ξέρουμε αν πραγματικά χρειάζεται» αναφέρει από την πλευρά του ο δεύτερος συνιδρυτής, Γιώργος Βαρβαρέλης.

Σε δοκιμές που έγιναν κατά τα προηγούμενα έτη σε μεγάλες εκτάσεις, σε διάφορες περιοχές, τα αποτελέσματα ήταν άκρως ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας που ήταν ο «παρατηρητής» του έργου, η αύξηση της παραγωγής άγγιξε το 12% κατά μέσο όρο στο σιτάρι, η εξοικονόμηση λιπάσματος το 5%, αριθμός ο οποίος αυξήθηκε στη συνέχεια, ενώ αυξήθηκε κατά 15% η πρωτεΐνη στο σιτάρι, που έχει ως αποτέλεσμα καλύτερη τιμή πώλησης.

Tags
Back to top button