Στο Pro News Σεβόμαστε την ιδιωτικότητά σας

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων.

Με την άδειά σας, εμείς και οι συνεργάτες μας ενδέχεται να χρησιμοποιήσουμε ακριβή δεδομένα γεωγραφικής τοποθεσίας και ταυτοποίησης μέσω σάρωσης συσκευών. Μπορείτε να κάνετε κλικ για να συναινέσετε στην επεξεργασία από εμάς και τους συνεργάτες μας όπως περιγράφεται παραπάνω. Εναλλακτικά, μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε πιο λεπτομερείς πληροφορίες και να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας πριν συναινέσετε ή να αρνηθείτε να συναινέσετε. Λάβετε υπόψη ότι κάποια επεξεργασία των προσωπικών σας δεδομένων ενδέχεται να μην απαιτεί τη συγκατάθεσή σας, αλλά έχετε το δικαίωμα να αρνηθείτε αυτήν την επεξεργασία. Οι προτιμήσεις σας θα ισχύουν μόνο για αυτόν τον ιστότοπο. Μπορείτε πάντα να αλλάξετε τις προτιμήσεις σας επιστρέφοντας σε αυτόν τον ιστότοπο ή επισκεπτόμενοι την πολιτική απορρήτου μας.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies για να βελτιώσει την εμπειρία σας.Δες περισσότερα εδώ.
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

ΕΕ: Πέρασε παρά τις αντιδράσεις ο νόμος για την αποκατάσταση της φύσης

Παρά την πολύμηνη καθυστέρηση λόγω αντιδράσεων από ορισμένες κυβερνήσεις, οι χώρες-μέλη της ΕΕ έδωσαν τη Δευτέρα το τελικό πράσινο φως στον κανονισμό για την αποκατάσταση των οικοσυστημάτων, την πρώτη περιβαλλοντική νομοθεσία που εγκρίνεται μετά τις ευρωεκλογές.

Ο νέος κανονισμός, μια από τις σημαντικότερες περιβαλλοντικές πολιτικές της ΕΕ, απαιτεί από τις χώρες-μέλη να αποκαταστήσουν το ένα πέμπτο της ξηράς και των θαλασσών τους έως το 2030.

Μετά την υπερψήφισή του από τους υπουργούς Περιβάλλοντος στο Λουξεμβούργο, ο κανονισμός μπορεί να περάσει στη νομοθεσία.

Η ψηφοφορία διεξήχθη αφότου η υπουργός περιβάλλοντος της Αυστρίας, η Λεονόρε Γκεβέσλερ των Πρασίνων, δήλωσε ότι θα αψηφούσε τη γραμμή των συντηρητικών εταίρων του κυβερνητικού συνασπισμού και θα υπερψήφιζε στον κανονισμό, ο οποίος θα εξασφάλισε έτσι επαρκή στήριξη για να περάσει.

Βαριά ευρωπαϊκή «καμπάνα» στην Ουγγαρία για το μεταναστευτικό

«Γνωρίζω ότι θα συναντήσω αντιδράσεις στην Αυστρία, είμαι όμως πεπεισμένη πως τώρα είναι η ώρα να εγκρίνουμε αυτό τον νόμο» δήλωσε η Γκεβέσλερ σύμφωνα με το Reuters.

Ο κανονισμός φιλοδοξεί να αντιστρέψει την παρακμή των φυσικών ενδιαιτημάτων -από τα οποία το 81% θεωρούνται υποβαθμισμένα- και περιλαμβάνει συγκεκριμένους στόχους, για παράδειγμα στην αποκατάσταση των τυρφώνων ώστε να απορροφούν περισσότερο διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα.

Η στάση της αυστριακής υπουργού Περιβάλλοντος εξόργισε τον καγκελάριο Καρλ Νίχαμερ του Συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, το οποίο τάχθηκε κατά της νομιθεσίας. Η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Καρολίνε Εντστάντλερ, δήλωσε ότι μια θετική ψήφος της Γκεσβέλερ θα ήταν αντισυνταγματική.

Ωστόσο το Βέλγιο, το οποίο ασκεί την προεδρία της ΕΕ το τρέχον διάστημα, διευκρίνισε ότι η εσωτερική διαμάχη στην Αυστρία δεν επηρεάζει τη νομιμότητα της ψηφοφορίας.

Οι χώρες-μέλη και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχαν καταλήξει σε συμφωνία για τον κανονισμό τον περασμένο Νοέμβριο, στη συνέχεια όμως κάποιες κυβερνήσεις εξέφρασαν διαφωνίες, μετά και τις διαδηλώσεις των αγροτών κατά του κόστους των ευρωπαϊκών κανονισμών.

Κατά του νόμου ψήφισαν την Δευτέρα η Φινλανδία, η Σουηδία, η Ουγγαρία, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Πολωνία, ενώ το Βέλγιο απείχε.

Ο κανονισμός σχεδιαζόταν αρχικά να εγκριθεί τον Μάρτιο, όμως η ψηφοφορία αναβλήθηκε όταν η Ουγγαρία απέσυρε αιφνιδιαστικά τη στήριξή της και το μέτρο δεν είχε πλέον την απαιτούμενη πλειοψηφία.

Tags
Back to top button