Η Ελλάδα συνεχίζει να καταλαμβάνει την πρώτη θέση μεταξύ 35 ισχυρών οικονομιών παγκοσμίως, σύμφωνα με την αξιολόγηση του Economist για το 2023. Αυτό αποτελεί ένα εντυπωσιακό επίτευγμα για την ελληνική οικονομία, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν συνώνυμο της κακής διαχείρισης.
Οι πέντε δείκτες που αξιολόγησε ο Economist
- Πληθωρισμός
- «Εύρος του πληθωρισμού»
- ΑΕΠ
- Θέσεις εργασίας
- Απόδοση του τοπικού χρηματιστηρίου
Ποιοι καταλαβάνουν τις υπόλοιπες σύμφωνα με τον Economist
Με την εξαίρεση της Νότιας Κορέας, οι περισσότερες από τις οικονομίες που παρουσίασαν πέρυσι υψηλές επιδόσεις με βάση τους πέντε δείκτες βρίσκονται στην αμερικανική ήπειρο.
Οι ΗΠΑ βρίσκονται στην τρίτη θέση, με τον Καναδά και την Χιλή στην 6η και στην 7η θέση, αντίστοιχα.
Η Πορτογαλία στην 8η και η Ισπανία στην 9η θέση με τον ευρωπαϊκό Νότο να δείχνει σημάδια αντοχής σε μια χρονιά που πολλοί στοιχημάτιζαν πως θα κλείσει με ύφεση.
Στον αντίποδα, Βρετανία, Γερμανία, Σουηδία και Φινλανδία βρέθηκαν στις τελευταίες θέσεις του πίνακα με τις φετινές επιδόσεις.
Economist: Πιείτε ένα ποτήρι ούζο για τον πλέον απίθανο πρωταθλητή, την ελληνική οικονομία»
«Για κορυφαίες μετοχικές αποδόσεις κοιτάξτε χιλιάδες μίλια δυτικά (σ.σ. από τις ΗΠΑ), στην Ελλάδα» γράφει ο Economist. Στη χώρα, η χρηματιστηριακή αξία της αγοράς ενισχύθηκε φέτος κατά περισσότερο από 40%. Οι επενδυτές έβαλαν στο στόχαστρο τις ελληνικές εταιρείες, «καθώς η κυβέρνηση προωθεί μια σειρά μεταρρυθμίσεων φιλικών προς την αγορά».
Όπως επισημαίνεται, αν και η χώρα παραμένει αρκετά φτωχότερη σε σχέση με την περίοδο πριν από τη μεγάλη κατάρρευση της οικονομίας στις αρχές του 2010, σε μια πρόσφατη έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που για καιρό είχε επιβάλλει αυστηρούς όρους στην Ελλάδα, τόνιζε τον «ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας» και την «ενίσχυση του ανταγωνισμού».
Το ρεπορτάζ καταλήγει με μια αναφορά στις χαμηλές επιδόσεις της Φινλανδίας και συστήνει στον υπόλοιπο κόσμο «να πιεί ένα ποτήρι ούζο για τον πλέον απίθανο πρωταθλητή», την ελληνική οικονομία.
Η αναχαίτιση του πληθωρισμού η μεγάλη πρόκληση
Η μεγάλη πρόκληση της χρονιάς που φεύγει, σύμφωνα με τον Economist, ήταν η αναχαίτιση του πληθωρισμού. Έτσι, ο πρώτος δείκτης μετράει τον δείκτη τιμών καταναλωτή χωρίς τα εύκολα κυμαινόμενα «μέτωπα», όπως η ενέργεια και οι τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης.
Στην Ελλάδα αυτός ο δείκτης ανέβηκε φέτος κατά 3,4%, αλλά ο δείκτης που μετράει το «εύρος του πληθωρισμού», δηλαδή το ποσοστό προϊόντων ή υπηρεσιών που παρουσίασαν ετήσια άνοδο μεγαλύτερη του 2%, μειώθηκε φέτος κατά 13,3%, μία από τις μεγαλύτερες μειώσεις μεταξύ των χωρών που περιλαμβάνονται στον πίνακα.
Εξαιρετική επίδοση καταγράφει η Ελλάδα και στον δείκτη των θέσεων εργασίας, καθώς η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,1%. Σε σχέση με το ΑΕΠ, η χρονιά κλείνει με όχι και τόσο καλές επιδόσεις, αλλά στα θετικά καταγράφεται πως ελάχιστες χώρες είδαν να γράφεται αρνητικό πρόσημο μπροστά από τον αριθμό. Στα αρνητικά επίσης περιλαμβάνονται και οι χαμηλές επιδόσεις ισχυρών οικονομιών όπως η Γερμανία και η Βρετανία.